Του Αλέξανδρου Πηγαδά

 

64 θάνατοι το Α΄ τετράμηνο του 2025

Σε εφιάλτη έχουν εξελιχθεί τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας, καθώς η συνεχής αύξηση νεκρών και τραυματιών από χρόνο σε χρόνο αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η περιβόητη λοιπόν ανάπτυξη που διατυμπανίζει η κυβέρνηση όπου σταθεί και όπου βρεθεί, πάει περίπατο όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), μόνο το Α’ τετράμηνο του 2025 είχαμε 64 νεκρούς στους χώρους εργασίας, ενώ όπως φαίνεται, δυστυχώς πάμε για χρονιά… ρεκόρ.

Τα στοιχεία της ΟΣΕΤΕΕ είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς μέσα σε μία τριετία (2022-2024), καταγράφηκαν 432 νεκροί. Το 2022 σημειώθηκαν 104 θάνατοι από εργατικά δυστυχήματα, ενώ υπήρχαν και 140 σοβαρά τραυματίες.

 

Το 2023 η Ομοσπονδία κατέγραψε 179 θύματα και 287 σοβαρά τραυματίες. Πέρσι, υπήρξαν 149 νεκροί και 232 σοβαρά τραυματίες και φέτος, με στοιχεία που αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου διαπιστώθηκαν άλλα 64 θύματα και 101 σοβαρά τραυματίες.

Το ακόμη πιο σοκαριστικό είναι ότι από τους 64 νεκρούς, ένας στους τρεις ήταν άνω των 60 ετών. Κάτι μάλλον αναμενόμενο αν σκεφτούμε ότι αρκετοί χαμηλοσυνταξιούχοι δεν τα βγάζουν πέρα με τη σύνταξή τους και αναγκάζονται να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Ταυτόχρονα τα ωράρια εργασίας ολοένα και ελαστικοποιούνται, ενώ ανά δύο μέρες υπάρχει ένας νεκρός εργαζόμενος. Και καλά-καλά δεν έχει ανοίξει ο τουρισμός, όπου στα μέσα Απριλίου μετρήσαμε 2 θανάτους μέσα σε 2 ημέρες.

Άξιο ακόμη αναφοράς είναι πως στη χώρα μας, 2.500 άνθρωποι τον χρόνο χάνουν τη ζωή τους λόγω επαγγελματικών ασθενειών. Ένας αριθμός που σίγουρα προκαλεί εντύπωση.

Όσον αφορά τους ελέγχους στους χώρους δουλειάς, ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ, κ. Ανδρέας Στοϊμενίδης δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του, ότι δεν γίνονται, τη στιγμή που η επιθεώρηση εργασίας είναι τρομερά υποστελεχωμένη.

Ακόμη και σε περιπτώσεις που πραγματοποιούνται έλεγχοι, αποκάλυψε πως γίνονται σε επιχειρήσεις μικρής επικινδυνότητας όπως για παράδειγμα σε ένα γραφείο και όχι σε μια οικοδομή ή ένα χωράφι.

Τα στατιστικά που τρομάζουν: