Νεκρά ψάρια και αύξηση αλατότητας

 

Σοβαρό και πολυεπίπεδο είναι το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την μείωση της στάθμης στον ποταμό Έβρο. Το ποτάμι είναι το φυσικό σύνορο της Ελλάδας με την Τουρκία και τα νερά του αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την αγροτική παραγωγή στην ακριτική Θράκη.

Ωστόσο, η Τουρκία χρησιμοποιεί αντλιοστάσια για να ποτίσει καλλιέργειες ρυζιού και βαμβακιού που απαιτούν τεράστιες ποσότητες ύδατος με αποτέλεσμα να μειώνεται η στάθμη του νερού. Το σημαντικό πρόβλημα δημιουργείται στην περιοχή του Δέλτα, καθώς λόγω της μείωσης της ποσότητας του γλυκού νερού στην κοίτη εισχωρεί το αλμυρό θαλασσινό νερό που «δηλητηριάζει» το οικοσύστημα του Δέλτα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδα pameevro.gr, επανέρχεται πριν καλά καλά ξεκινήσει το καλοκαίρι το σοβαρό πρόβλημα με την υφαλμύρωση στο Δέλτα του Έβρου, με τις πρώτες εικόνες από νεκρά ψάρια να προκαλούν συναγερμό στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

 

Καταστροφές σε πληθυσμούς ψαριών και κτηνοτροφικές μονάδες

Το γλυκό νερό δεν φτάνει στο ελληνικό τμήμα του ποταμού, καθώς όπως καταγγέλλεται οι τουρκικές αρχές φράζουν ή εκτρέπουν την παροχή για να εξασφαλίσουν άρδευση στις παραποτάμιες καλλιέργειές τους. Το αποτέλεσμα είναι το αλμυρό νερό να εισχωρεί όλο και πιο βαθιά στον ποταμό, καταστρέφοντας ιχθυοπληθυσμούς, οικοσυστήματα και τώρα πλέον… κτηνοτροφικές μονάδες.

Tο φαινόμενο παρουσιάστηκε με ένταση και το καλοκαίρι του 2024, όμως φέτος επανέρχεται νωρίτερα, δείχνοντας πως δεν ήταν ούτε τυχαίο ούτε παροδικό. Στην περιοχή του Δέλτα, ήδη καταγράφονται ψάρια που ξεβράζονται νεκρά, ένδειξη σοβαρής υφαλμύρωσης και έλλειψης οξυγόνου.

 

Ένα ποτάμι, δύο ταχύτητες

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα του Έβρου, ενώ το πρόβλημα αναγνωρίζεται ως διασυνοριακό, δεν υπάρχει ακόμη συντονισμένο πλαίσιο παρέμβασης. Όπως υποστηρίζει το pameevro.gr, οι τουρκικές πρακτικές στη διαχείριση υδάτων μοιάζουν να μην λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες «κάτω» από το σύνορο.

Οι ιθύνοντες καλούνται να προχωρήσουν άμεσα σε:

  • Επικαιροποίηση των μετρήσεων ποιότητας νερού
  • Διπλωματική πίεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο
  • Προστασία των κτηνοτροφικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων
  • Κατασκευή φραγμάτων/αναχωμάτων κατά της υφαλμύρωσης

 

Η συμφωνία για τα νερά του Άρδα