Λιγότερες οι ώρες εργασίας σε Βουλγαρία, Πολωνία και Ρουμανία. Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα.
Αν αναρωτιέστε σε ποια χώρα στην Ευρώπη εργάζονται τις περισσότερες ώρες, δεν έχετε παρά να κοιτάξετε προς… την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2024, οι Έλληνες ηλικίας 20 έως 64 ετών εργάζονται κατά μέσο όρο 39,8 ώρες την εβδομάδα – πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (36 ώρες).
Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό στο μπλοκ, ξεπερνώντας χώρες όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία. Ωστόσο, παρά τις πολλές εργατοώρες, οι Έλληνες λαμβάνουν από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη.
Αυτή η ανισορροπία γίνεται ακόμη πιο εμφανής όταν προσαρμόζεται με βάση την αγοραστική δύναμη. Οι ελληνικοί μισθοί δεν είναι μόνο ονομαστικά χαμηλοί, αλλά αγοράζουν και λιγότερα σε σύγκριση με τους μισθούς σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.
In 2024, people aged 20-64 worked (both full and part time) an average of 36.0 hours per week in their main job.💼⏱️
Longest in:
🇬🇷Greece (39.8 hours)
🇧🇬Bulgaria (39.0)Shortest:
🇳🇱Netherlands (32.1 hours)
🇩🇰Denmark, 🇩🇪Germany & 🇦🇹Austria (all 33.9)👉 https://t.co/gpT55nZB9D pic.twitter.com/6kfggxGKJ1
— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) May 14, 2025
Ακόμα και στη Βουλγαρία και την Ουγγαρία – χώρες με ελαφρώς χαμηλότερους ονομαστικούς μισθούς- οι εργαζόμενοι περνούν λιγότερες ώρες στη δουλειά και εξακολουθούν να έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.
Οι Ολλανδοί εργάζονται κατά μέσο όρο μόλις 32,1 ώρες την εβδομάδα – περίπου τέσσερις οκτάωρες βάρδιες – αλλά κερδίζουν περίπου 44.000 ευρώ ετησίως. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο του μέσου ετήσιου μισθού στην Ελλάδα, που είναι 17.000 ευρώ.
Στη Δανία, τη Γερμανία και την Αυστρία, οι εργαζόμενοι εργάζονται κάτω από 34 ώρες την εβδομάδα και κερδίζουν μεταξύ 50.000 και 67.000 ευρώ ετησίως – τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερα από τον μέσο Έλληνα.
Σε ποιους τομείς οι περισσότερες ώρες εργασίας
Οι δραστηριότητες που καταγράφουν τη μεγαλύτερη εβδομάδα εργασίας στην Ελλάδα εντοπίζονται στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία, με τον μέσο όρο στις 41,2 ώρες. Τα ορυχεία, τα λατομεία και οι κατασκευές εμφανίζουν επίσης υψηλούς μέσους όρους.
Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στον τομέα της εκπαίδευσης και των τεχνών έχουν τις μικρότερες εβδομάδες εργασίας – λίγο πάνω από 32 ώρες.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της Eurostat αφορούν μόνο την κύρια εργασία ενός ατόμου, δηλαδή δεν λαμβάνει υπόψη τις δεύτερες δουλειές, τις freelance θέσεις εργασίας και την αδήλωτη εργασία – που συνηθίζονται στην αξιόλογη παραοικονομία της Ελλάδας. Αρα, ο πραγματικός αριθμός των ωρών εργασίας είναι πιθανότατα σημαντικά υψηλότερος, ιδίως μεταξύ των μισθωτών πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
Πρόσφατη μελέτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ διαπίστωσε ότι πάνω από τους μισούς εργαζόμενους υπερβαίνουν τις επίσημες ώρες εργασίας τους. Περίπου το 30% εργάζεται μεταξύ 41 και 45 ωρών εβδομαδιαίως, ενώ το 20% εργάζεται πάνω από 46 ώρες -κάποιοι ξεπερνούν κατά πολύ τις 50 ώρες.
Σε αυτή την περίπλοκη εικόνα έρχεται να προστεθεί το ασυνήθιστα χαμηλό ποσοστό επίσημης μερικής απασχόλησης στη χώρα. Μόνο το 7,2% των Ελλήνων εργαζομένων χαρακτηρίζεται ως μερικής απασχόλησης, σε σύγκριση με το 17,1% σε ολόκληρη την ΕΕ.