Επανάληψη της διαδικασίας δέουσας εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου έχει ζητήσει το ΥΠΕΝ
Σε ανάκληση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ενδέχεται να προχωρήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον υδροηλεκτρικό σταθμό στο Χαλίκι Ασπροποτάμου, στις πηγές του ποταμού Αχελώου σε μια από τις πιο σημαντικές περιοχές της οροσειράς της Πίνδου.
Η υπόθεση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις, κατοίκους, τοπικούς και πολιτικούς φορείς. Τον προηγούμενο μήνα δε, τα σκαπτικά μηχανήματα που είχαν επιχειρήσει να ξεκινήσουν εργασίες είχαν πάει συνοδεία δυνάμεων της αστυνομίας ενώ είχαν πραγματοποιηθεί και προσαγωγές μελών του τοπικού κινήματος που αγωνίζεται ενάντια στην καταστροφή του σπάνιου ορεινού και ποτάμιου οικοσυστήματος.
Ίσως είναι η μοναδική, ή από τις λίγες περιπτώσεις, στην Ελλάδα που ένα μικρό έργο ΑΠΕ, μόλις 0,62 MW, έχει ξεσηκώσει τόσες αντιδράσεις οδηγώντας πιθανότατα σε ακύρωση του έργου, το οποίο βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 «Όρος Λάκμος (Περιστέρι)» αλλά και εντός της Ζώνης 2 του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει ζητήσει επανάληψη της διαδικασίας δέουσας εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Κι αυτό διότι ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου δεν έδωσε τη συναίνεσή του κατά τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ υπήρξαν και πολλές άλλες πλημμέλειες κατά την αδειοδοτική διαδικασία.
Χωροθέτηση έργου
Τα έργα για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού σχεδιάζεται να κατασκευαστούν σε υψόμετρο 1.200 μέτρων και περιλαμβάνουν ένα μικρό φράγμα, δεξαμενές νερού, αγωγό 980 μέτρων για τη μεταφορά του νερού και έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το project είχε εξασφαλίσει αδειοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας το φθινόπωρο του 2019. Κατά της αδειοδότησης είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κάτοικοι και φορείς της περιοχής.
Επιπλέον, το περασμένο καλοκαίρι ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), εποπτευόμενος από το ΥΠΕΝ και αρμόδιος για τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας γνωμοδότησε ότι το έργο απαγορεύεται να χωροθετηθεί μέσα σε ζώνη του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου. Ζήτησε μάλιστα με επιστολή του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ανάκληση της αδειοδότησης (ΑΕΠΟ) του έργου.
Στην υπόθεση παρενέβη η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» καθώς η περιοχή αποτελεί βιότοπο της ελληνικής καφέ αρκούδας αλλά και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία είχε αποστείλει παρατηρήσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που με τη σειρά της ζήτησε οδηγίες από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ. Η υπηρεσία απάντησε προχθές Τρίτη, ζητώντας να επαναληφθεί η διαδικασία της δέουσας εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία. Να σημειωθεί ότι η δέουσα εκτίμηση κανονικά προηγείται της ΑΕΠΟ.
Σωρεία λαθών
Επίσης το ΥΠΕΝ ζητά να ληφθούν υπόψη υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν στόχους διατήρησης για την ορνιθοπανίδα και τους οικότοπους του όρους Λάκμος «ώστε πλέον να εκτιμηθούν δεόντως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την κατασκευή ή όχι του εν λόγω έργου».
Η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΝ θεωρεί ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προέβη σε σωρεία σοβαρών λαθών κατά την αδειοδοτική διαδικασία καθώς δεν παρείχε τη γνώμη της επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά ούτε και ο τότε Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου.
Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στην απάντηση του ΥΠΕΝ, «η υπηρεσία μας δεν παρείχε γνώμη για το εν λόγω έργο ούτε ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης όπου διαβιβάστηκε το θέμα».