Η οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων που δημιουργεί ζήτημα αντιμετώπισης οικοπέδων ως αγροτεμάχια και επιβάλλει περιορισμούς στη δόμηση, βρίσκεται στις προτεραιότητες 65 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος

Έντονη κριτική από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη δια ζώσης ενημέρωση που τους έκανε ο Σταύρος Παπασταύρου με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τη δόμηση σε χωριά και οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, μετά την απόφαση του ΣτΕ και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ενημέρωσε την Πέμπτη (15.05.2025) στη Βουλή βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τις τροποποιήσεις στον νέο Οικοδομικό Κώδικα, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν για το νέο πλαίσιο στην οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων.
Η οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων που δημιουργεί ζήτημα αντιμετώπισης οικοπέδων ως αγροτεμάχια και επιβάλλει περιορισμούς στη δόμηση, βρίσκεται στις προτεραιότητες 65 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν ακουστεί γκρίνιες από αρκετούς βουλευτές, όπως ο Γιώργος Κώτσος (Καρδίτσας), Μίκα Ιατρίδη (Δωδεκανήσων), Δημήτρης Καλογερόπουλος (Δυτικού Τομέα Β’ Αθηνών), Χριστίνα Αλεξόπουλου (Αχαΐας) ενώ σχετική ερώτηση έχει καταθέσει ο βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επεσήμαναν ότι ότι στις τοπικές κοινωνίες καταγράφονται ισχυρές αντιδράσεις ενώ ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, είπε ότι το ΠΔ έγινε βιαστικά και επιπόλαια, χωρίς σχέδιο και χωρίς να υπολογιστούν η πολυπλοκότητα και οι επιπτώσεις του στην οικονομία, την περιφέρεια, την κοινωνία και την ιδιοκτησία.
Ο κ. Αυγενάκης κατέθεσε εναλλακτική πρόταση με την οποία εισηγήθηκε σειρά αλλαγών στο υφιστάμενο πλαίσιο.

xrwma-xorio.jpg

Αυγενάκης: Το 80% των οικοπέδων απειλούνται με αποχαρακτηρισμό

«Όλοι συμφωνούμε ότι είναι ανάγκη να μπει τάξη. Είναι απαραίτητο να υπάρχει σαφές και σταθερό πλαίσιο για το που μπορεί να χτιστεί, τι και με ποιες προδιαγραφές» είπε ο κ. Αυγενάκης νωρίτερα στην τοποθέτησή του και πρόσθεσε ότι το ΠΔ 194/Δ/2025 αποτελεί αρχικά μια σημαντική θεσμική τομή για την οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων.
Στόχος του είναι η αποκατάσταση της πολεοδομικής νομιμότητας, έπειτα από δεκαετίες ασάφειας και αυθαιρεσίας.
Όμως, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα προσπαθεί να επιλύσει.
Ουσιαστικά, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφαρμοστεί κατά αυτόν τον τρόπο που ξεκίνησε.
Ο κ. Αυγενάκης στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι «το ΠΔ ακυρώνει συλλήβδην επεκτάσεις μετά το 1983, που είχαν γίνει με αποφάσεις νομάρχη, στηριζόμενο σε παλιές αεροφωτογραφίες και αγνοώντας οικοδομές με άδεια.
Χιλιάδες ακίνητα καθίστανται εκτός σχεδίου, χάνοντας το δικαίωμα δόμησης και την εμπορική τους αξία, χωρίς πρόβλεψη αποζημιώσεων ή μεταβατικές διατάξεις.
Οικόπεδα μετατρέπονται σε χωράφια.
Υπάρχει αβεβαιότητα για τις οικοδομικές άδειες που είναι σε εξέλιξη.
Aκόμη χειρότερα: δεν αισθάνονται ασφαλείς, ούτε όσοι έχουν ήδη χτίσει εντός της τελευταίας 8ετίας (που είναι ο εύλογος χρόνος για την ανάκληση διοικητικής πράξης).
Οι σοβαρές αυτές συνέπειες επηρεάζουν το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία (ΤΕΕ-ΤΑΚ, 2025): 92% των οικισμών της χώρας είναι κάτω των 2.000 κατοίκων. 80% των οικοπέδων απειλούνται με αποχαρακτηρισμό.
Εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 100 δισ. € η απώλεια της εμπορικής αξίας των ακινήτων. 8.500 οικοδομικές άδειες, που εκδόθηκαν το 2024 σε αυτούς τους οικισμούς, βρίσκονται στον αέρα.

 

ΠΗΓΗ