ότι ο γερμανικός στρατός θα γίνει ο ισχυρότερος στην Ευρώπη… Δείχνει ότι θα ξεκινήσει μαζικό δανεισμός για νέα οπλικά συστήματα!

«Αναθεώρηση πολιτικής» και νέες προτεραιότητες, με στόχο την ανανέωση της υπόσχεσης για «ευημερία για όλους» απέναντι στις «μεγάλες προκλήσεις»: αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της πρώτης ομιλίας του Φρίντριχ Μερτς ως καγκελάριου στην Bundestag, μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Υποσχέθηκε, επίσης, ότι ο γερμανικός στρατός θα καταστεί ο ισχυρότερος συμβατικός στην Ευρώπη. «Στο εξής η γερμανική κυβέρνηση θα παρέχει όλους τους οικονομικούς πόρους που χρειάζεται η Bundeswehr, προκειμένου να καταστεί ο ισχυρότερος συμβατικός στρατός στην Ευρώπη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο απαιτούν οι εταίροι του Βερολίνου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μερτς έδωσε έμφαση στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική, υποσχόμενος «αισθητή βελτίωση» για τους πολίτες μέχρι το καλοκαίρι, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στην Ουκρανία και το Ισραήλ. Παράλληλα, αναγνώρισε το έργο του προκατόχου του, Όλαφ Σολτς, με λόγια εκτίμησης.

Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη ύφεση της γερμανικής οικονομίας, ο Γερμανός καγκελάριος έκανε λόγο για μια «άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση» που πλήττει τη χώρα, επισημαίνοντας ότι «ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε βιώσει τόσο παρατεταμένη έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης».

Όπως τόνισε, οι επιπτώσεις είναι ορατές στην απασχόληση, ακόμη και σε στρατηγικούς κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η παραγωγή χημικών και μεγάλων μηχανών. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της απόφασης για άρση του «φρένου χρέους» και την υιοθέτηση «μεγάλων δανείων», επισημαίνοντας ότι αυτά θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις σε υποδομές, δρόμους, σιδηροδρόμους, εκπαίδευση και έρευνα.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επενδύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους και μιας ψηφιακής διοίκησης (…) Ανήκω σε μια γενιά που έζησε σταθερή ανάπτυξη (…) Πολλοί νέοι, ωστόσο, αμφισβητούν αν η υπόσχεση του Λούντβιχ Έρχαρντ για “ευημερία για όλους” ισχύει ακόμα. Η κυβέρνηση πρέπει να άρει αυτές τις αμφιβολίες, και γι’ αυτό επενδύουμε» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, καλώντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει τη γραφειοκρατία.

Ως κεντρικό σημείο της πολιτικής του, ο Φρίντριχ Μερτς ανέφερε τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της Γερμανίας.

«Όλοι συμμεριζόμαστε την επιθυμία για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη λύση στην Ουκρανία. Καλύτερα σήμερα παρά αύριο», τόνισε και έκανε λόγο για τρεις προϋποθέσεις, τη συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας -ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν εμπλεκόμαστε στον πόλεμο, αλλά δεν είμαστε και αμέτοχοι τρίτοι ή ουδέτεροι διαμεσολαβητές»– τη συμμετοχή στη στήριξη της Ουκρανίας των Ευρωπαίων αλλά και των Αμερικανών, και την απόρριψη κάθε υπόνοιας για «υπαγορευμένη ειρήνη» ή υποταγή σε στρατιωτικά τετελεσμένα σε βάρος της Ουκρανίας.

Αυτή η κατάσταση αβεβαιότητας θα εξακολουθήσει να επηρεάζει την Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια, προέβλεψε ο καγκελάριος και έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη επίθεση από αντιπάλους και εχθρούς της φιλελεύθερης δημοκρατίας» που δέχθηκε η Ευρώπη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η Ρωσία έχει παραβιάσει όλους τους κανόνες που έχουν γραφτεί για την ειρηνική συνύπαρξη» δήλωσε, για να προσθέσει ότι η έκβαση του πολέμου θα κρίνει και το εάν στην Ευρώπη θα επικρατήσουν ο νόμος και η τάξη ή η στρατιωτική ισχύς, η τυραννία και το δίκαιο του ισχυρότερου.

Στο ζήτημα της Ουκρανίας ο κ. Μερτς επαίνεσε και τον τέως καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος μάλιστα βρισκόταν στην αίθουσα. «Δεν συμφωνούσα με όλες τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο σε μια δημοκρατία. Εσείς, κύριε συνάδελφε Σολτς και η κυβέρνησή σας οδηγήσατε τη Γερμανία σε περιόδους έκτακτων κρίσεων. Η απάντησή σας στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ήταν πρωτοποριακή και ιστορική. Γι’ αυτό, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε για άλλη μια φορά σήμερα την ευγνωμοσύνη μας: τις προσωπικές μου ευχαριστίες και ελπίζω οπωσδήποτε στην αναγνώριση ολόκληρης της Βουλής και ολόκληρης της χώρας μας» δήλωσε ο καγκελάριος προς τον προκάτοχό του, με το βλέμμα κυρίως στο «Σημείο Καμπής» που διακήρυξε ο κ. Σολτς όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και στη σύσταση ειδικού ταμείου για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Υπάρχουν λίγα μαθήματα από την πρόσφατη ιστορία τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν με τόση ακρίβεια στο παρόν. Το μάθημα τώρα είναι απλό: η δύναμη αποτρέπει τους επιτιθέμενους, ενώ η αδυναμία τους προσκαλεί στην επιθετικότητα (…) Όποιος πιστεύει σοβαρά ότι η Ρωσία θα ήταν ικανοποιημένη με μια νίκη επί της Ουκρανίας ή με την προσάρτηση τμημάτων της χώρας, κάνει λάθος» προειδοποίησε ο Φρίντριχ Μερτς και δήλωσε ότι η Γερμανία, ως η πολυπληθέστερη και οικονομικά ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, πρέπει να ανταποκριθεί στις ευθύνες της, όπως απαιτείται ουσιαστικά και από τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ.

 

ΠΗΓΗ