Ο Ν.Τραμπ προτίμησε να «καθαρίσει» το πολύ βρόμικο παρελθόν του ισλαμιστή ηγέτη της Συρίας Αχμέντ αλ-Σάρα (είναι υπεύθυνος για τις σφαγές χιλιάδων ανθρώπων) προκειμένου να επιτευχθεί άμεσα μία μόνιμη ειρήνη στην Μέση Ανατολή.
Ο Ν.Τραμπ είναι πραγματιστής και ξέρει ότι για να αλλάξει το καθεστώς στη Συρία χρειάζεται πολύς χρόνος και να χυθεί επιπλέον αίμα κάτι το οποίο δεν επιθυμεί καθώς πάντα σκέφτεται πρώτα απ’ όλα τις ανθρώπινες ζωές.
Θεώρησε ότι είναι πιο εύκολο να «νομιμοποιήσει» τον ισλαμιστή ηγέτη καθώς και ο ίδιος θα άρπαζε την ευκαιρία για να παρουσιάσει μία εικόνα «καλού παιδιού».
Ο Τραμπ θέλει την άμεση ένταξη της Συρίας στις συμφωνίες του Αβραάμ κάτι το οποίο θα ήταν θετικό για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Βέβαια, ο Ν.Τραμπ έθεσε στον Σάρα μία πολύ βασική προϋπόθεση: Να σταματήσουν άμεσα οι διωγμοί και οι σφαγές κατά των Ελληνορθόδοξων και των Αλαουιτών και να επιτρέπεται η εκπροσώπηση των κοινοτήτων τους μονάχα από τους ίδιους και όχι αναγκαστικά από τους ισλαμιστές.
Ο Σάρα δεν θέλει να δοκιμάσει την υπομονή του Τραμπ και στον ίδιο υποσχέθηκε ότι θα συμμορφωθεί ο ίδιος και κυρίως αυτοί που τον ακολουθούν.
Άλλωστε σε αντάλλαγμα ο Τραμπ πρόσφερε άρση του εμπάργκο και των κυρώσεων κατά της Συρίας και αυτό είναι κάτι το οποίο ακόμα και οι ισλαμιστές δεν μπορούν να αρνηθούν.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους ο Τραμπ έδρασε με αυτό τον τρόπο.
Έτσι, ανέλαβε την πολιτική πρωτοβουλία σε αυτή την περιοχή αφαιρώντας την από την Τουρκία και τον Ερντογάν, που οδηγούσαν την Συρία με την σημερινή της μορφή σε σύγκρουση με το Ισραήλ.
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ Συρίας και Ισραήλ σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ αξιωματούχων του συριακού καθεστώτος και του ισραηλινού Στρατού.
Συνομιλίες οι οποίες διεξάγονται με την μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Οι έμμεσες επαφές, οι οποίες δεν είχαν γίνει γνωστές προηγουμένως, επικεντρώνονται σε θέματα ασφάλειας και πληροφοριών και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κρατών χωρίς επίσημες ακόμα σχέσεις, αλλά είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που υπάρχουν συναντήσεις σε τέτοιο επίπεδο.
Είναι μία προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Σύρου προέδρου Αχμέντ αλ Σάρα στα ΗΑΕ στις 13 Απριλίου, επικεντρωμένη προς το παρόν σε «τεχνικά θέματα» αλλά δεν υπάρχει όριο σε ό,τι μπορεί τελικά να συζητηθεί.
Αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΑΕ, αξιωματούχοι των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών και πρώην Ισραηλινοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών συμμετείχαν στον μηχανισμό, μεταξύ άλλων.
Η προσπάθεια διαμεσολάβησης προηγήθηκε των ισραηλινών επιθέσεων στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες, σύμφωνα με το Ισραήλ, στοχεύουν στην προστασία της μειονότητας των Δρούζων.
Άτυπη διαμεσολάβηση μεταξύ Ισραήλ και Συρίας με στόχο την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων έχει λάβει χώρα την τελευταία εβδομάδα και μέσω άλλων διαύλων.