Λιθουανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ενδιαφέρον για συνεργασία με τουρκικές εταιρείες για λιμάνια και σιδηρόδρομους!

Επίσημη πρόσκληση σε τουρκικές εταιρείες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα υποδομών μεταφορών ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ απηύθυνε η Λιθουανία, μετά από την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων της Αρχής Σιδηροδρόμων της Λιθουανίας και του Γραφείου Εμπορικού Συμβούλου της Τουρκίας στο Βίλνιους,

Σύμφωνα με λεπτομέρειες που προέκυψαν από τη συνάντηση, όπως αναφέρει η εφημερίδα Türkiye, η Λιθουανία σχεδιάζει να διαθέσει περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για την αναβάθμιση και επέκταση των σιδηροδρομικών υποδομών της.

Λιθουανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ενδιαφέρον για συνεργασία με τουρκικές εταιρείες σε αυτά τα έργα, επισημαίνοντας την αυξανόμενη φήμη της Τουρκίας στις προσπάθειες περιφερειακής ανασυγκρότησης και «την αποδεδειγμένη ικανότητά της να παρέχει υποδομές μεγάλης κλίμακας».

Ένα από τα βασικά στοιχεία αυτής της αναπτυξιακής προσπάθειας είναι το τμήμα του έργου «Rail Baltica» της Λιθουανίας -μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από την ΕΕ και στοχεύει στην πλήρη ενσωμάτωση των χωρών της Βαλτικής στο ευρύτερο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι Λιθουανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί προσφορές αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ για αυτό το τμήμα του έργου, ενώ θα ακολουθήσουν και πρόσθετες προσφορές.

Είναι κρίσιμο να τονιστεί ότι οι Λιθουανοί εκπρόσωποι εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με τουρκικές εταιρείες σε αυτές τις σιδηροδρομικές επενδύσεις, αναφέροντας την «ισχυρή ικανότητα εκτέλεσης έργων» της Τουρκίας ως σημαντικό πλεονέκτημα.

Εκτός από τους σιδηροδρόμους, οι συζητήσεις έχουν επεκταθεί και στην ανάπτυξη των θαλάσσιων λιμένων.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στην Κλαϊπέντα, τη μεγαλύτερη πόλη-λιμάνι της Λιθουανίας και τοποθεσία του μεγαλύτερου ναυτιλιακού τερματικού σταθμού στην περιοχή της Βαλτικής, Τούρκοι εμπορικοί εκπρόσωποι συναντήθηκαν με στελέχη της Λιμενικής Αρχής της Κλαϊπέντα.

Στη συνάντηση, οι λιμενικοί υπάλληλοι παρουσίασαν λεπτομέρειες του έργου «Southport», το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού βάσει του μοντέλου «κατασκευή-λειτουργία-μεταβίβαση» (BOT).

Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση, η οποία αναμένεται να κοστίσει 600 εκατομμύρια ευρώ, θα περιλαμβάνει την ανάκτηση 100 εκταρίων θαλάσσιας έκτασης. Η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2028.