Ένα εφιαλτικό σενάριο για την επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή φαίνεται πως είναι σε εξέλιξη από το Ισραήλ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες από την CIA, φέρεται να είναι έτοιμο να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σε μια χρονική στιγμή που όλα τα δεδομένα δείχνουν πως οι εν εξελίξει συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Τεχεράνης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν φαίνεται να οδηγούν σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η CIA έχει στη διάθεση της νέας στοιχεία που δείχνουν πως το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιτεθεί κατά των πυρηνικών υποδομών του Ιράν προκειμένου να βάλει τέλος στις πυρηνικές φιλοδοξίες των Ιρανών ή έστω να τις καθυστερήσει για πολλά χρόνια ακόμα.
Είναι προφανές
πως μια τέτοια κίνηση από το Ισραήλ θα ανοίξει τις «πύλες της Κόλασης» για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και θα οδηγήσει σε έναν ανεξέλεγκτο πόλεμο ευρείας κλίμακας που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις συνέπειες του.
Όπως αναφέρεται,
δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν η απόφαση αυτή έχει ληφθεί και είναι οριστική, ούτε ποια είναι η στάση και η αντίδραση της κυβέρνησης Trump.
«Οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα αποτελούσε μια θρασεία ρήξη με τον Πρόεδρο Donald Trump» ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.
«Το αν και πώς θα επιτεθεί το Ισραήλ πιθανότατα θα εξαρτηθεί από τις απόψεις της Ιερουσαλήμ για τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν» αναφέρει το CNN.
Ωστόσο μια άλλη πηγή μετέφερε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι «η πιθανότητα ισραηλινής επίθεσης σε ιρανική πυρηνική εγκατάσταση έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και η προοπτική μιας συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν, η οποία θα διαπραγματευτεί ο Trump και δεν θα αφαιρέσει όλο το ουράνιο του Ιράν, καθιστά την πιθανότητα ενός χτυπήματος πιο πιθανή».
Οι ανησυχίες για μια ισραηλινή επιδρομή βασίζονται σε δημόσια και ιδιωτικά μηνύματα από ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι εξετάζουν μια τέτοια κίνηση, καθώς και από υποκλαπείσες ισραηλινές επικοινωνίες και παρατηρήσεις ισραηλινών στρατιωτικών κινήσεων, όπως ανέφεραν στο CNN πολλαπλές πηγές.
«Αυτές οι στρατιωτικές κινήσεις περιελάμβαναν μετακίνηση αεροπορικών πυρομαχικών και ολοκλήρωση αεροπορικής άσκησης» τόνισαν πηγές στο CNN, το οποίο πάντως δεν αποκλείει όλα αυτά να είναι μια μορφή πίεσης του Ισραήλ προς το Ιράν προκειμένου να εγκαταλείψει τις βασικές αρχές του πυρηνικού του προγράμματος, προειδοποιώντας το… για το ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν δεν το πράξει.
Όπως αναφέρεται,
η διαπραγμάτευση με το Ιράν που επιδιώκει ο Trump έχει φέρει σε δύσκολη θέση το Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Netanyahu να προσπαθεί από τη μια να αποφύγει μια συμφωνία που δεν θα ικανοποιεί το Ισραήλ και από την άλλη να μην αποξενωθεί από τον Trump.
«Στο τέλος της ημέρας, η λήψη αποφάσεων από το Ισραήλ θα βασίζεται στις πολιτικές αποφάσεις και τις ενέργειες των ΗΠΑ, καθώς και στις συμφωνίες που θα καταλήξει ή δεν θα καταλήξει ο Πρόεδρος Trump με το Ιράν» ανέφερε ο Jonathan Panikoff, πρώην αναλυτής της CIA, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι ο Netanyahu θα ήταν πρόθυμος να διακινδυνεύσει να διασπάσει τη σχέση Ισραήλ-ΗΠΑ εξαπολύοντας μια επίθεση χωρίς τουλάχιστον σιωπηρή έγκριση των ΗΠΑ.
Όπως επισημαίνεται, το Ισραήλ δεν έχει την ικανότητα να καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του ανεφοδιασμού στον αέρα και των βομβών για την διείσδυση εγκαταστάσεων βαθιά μέσα στη γη, όπως αναφέρει πηγή που γνωρίζει το θέμα, την οποία επικαλέστηκε το CNN.
Ωστόσο, το Ισραήλ θα ήταν έτοιμο να προβεί σε στρατιωτική δράση μόνο του εάν οι ΗΠΑ διαπραγματευτούν μια συμφωνία με το Ιράν που το Ισραήλ δεν μπορεί να αποδεχτεί, δήλωσε μια ισραηλινή πηγή στο CNN.
«Νομίζω ότι είναι πιο πιθανό να χτυπήσουν για να προσπαθήσουν να καταστρέψουν τη συμφωνία εάν πιστεύουν ότι ο Trump θα συμβιβαστεί με μια «κακή συμφωνία»
Οι Ισραηλινοί δεν δίστασαν να μας το επισημάνουν αυτό… τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά» μετέδωσε το CNN, το οποίο ανέφερε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, το Γραφείο του Πρωθυπουργού και η Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησαν στο αίτημα του για σχολιασμό.
Το Ισραήλ ανησυχεί ότι η κυβέρνηση Trump μπορεί να συνάψει μια αδύναμη πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.
Μια διέξοδος από ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να είναι μια θεωρητική επιχείρηση της Mossad που θα σκοτώσει τον βασικό Ιρανό αξιωματούχο που διέταξε την εκτόξευση 400 βαλλιστικών πυραύλων στο Ισραήλ το 2024, υπέθεσαν πηγές από think tank στην Jerusalem Post τον Απρίλιο.
Όπως είχαν αναφέρει πολλές ισραηλινές πηγές, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ο Trump να συμφωνήσει σε μια μέτρια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.
Εάν ο Trump συμφωνήσει σε μια τέτοια συμφωνία, ορισμένες από τις πηγές αυτές ανησυχούν βαθιά ότι ο πρόεδρος μπορεί να περιορίσει την τρέχουσα μοναδική ευκαιρία του ισραηλινού στρατού να χτυπήσει το Ιράν και να … πάει πολλές δεκαετίες πίσω το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ενώ η αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν λόγω του εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη θέτει σε κίνδυνο τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις, τρεις ιρανικές πηγές δήλωσαν ότι η θρησκευτική ηγεσία δεν διαθέτει σαφές εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι συνομιλίες.
Καθώς οι διαπραγματεύσεις σκοντάφτουν σε ασυμβίβαστες «κόκκινες γραμμές», το Ιράν ενδέχεται να στραφεί στην Κίνα και τη Ρωσία ως «Σχέδιο Β», ανέφεραν οι πηγές.
Ωστόσο, με την Κίνα να βρίσκεται σε εμπορικό πόλεμο με την Ουάσινγκτον και τη Ρωσία να είναι απορροφημένη στον πόλεμο της Ουκρανίας, το εναλλακτικό σχέδιο της Τεχεράνης φαίνεται επισφαλές.
«Το Plan Β είναι να συνεχίσουμε τη στρατηγική που ακολουθούσαμε πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Το Ιράν θα αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης, αλλά είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.
«Η στρατηγική περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση των δεσμών με συμμάχους όπως η Ρωσία και η Κίνα».
Σημειώνεται πως χθες Τρίτη 20/5, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, ayatollah Ali Khamenei, απέρριψε τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου ως «υπερβολικές και εξωφρενικές», προειδοποιώντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι απίθανο να αποδώσουν καρπούς.
Μετά από τέσσερις γύρους συνομιλιών με στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση κυρώσεων, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εμπόδια.
Η Τεχεράνη αρνείται να αποστείλει στο εξωτερικό το σύνολο των αποθεμάτων της σε υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο ή να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης και από τις δύο πλευρές, καθώς και η απόφαση του Προέδρου Trump να αποχωρήσει από τη συμφωνία του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, έχουν καταστήσει ακόμα πιο σημαντικό για το Ιράν να εξασφαλίσει εγγυήσεις ότι η Ουάσινγκτον δεν θα υπαναχωρήσει από μια μελλοντική συμφωνία.
Προσθέτοντας στις προκλήσεις της Τεχεράνης, το θρησκευτικό κατεστημένο του Ιράν αντιμετωπίζει αυξανόμενες κρίσεις – ελλείψεις ενέργειας και νερού, κατάρρευση του νομίσματος, στρατιωτικές απώλειες μεταξύ των περιφερειακών συμμάχων του και εντεινόμενοι φόβοι για ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις – που έχουν επιδεινωθεί από τις σκληρές πολιτικές του Trump.
Με την ταχεία αναβίωση της εκστρατείας άσκησης «μέγιστης πίεσης» κατά της Τεχεράνης από τον Trump από τον Φεβρουάριο – που περιλαμβάνει αυστηρότερες κυρώσεις και στρατιωτικές απειλές – οι πηγές ανέφεραν ότι η ιρανική ηγεσία «δεν έχει καλύτερη επιλογή» από μια νέα συμφωνία, ώστε να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση στο εσωτερικό που θα μπορούσε να απειλήσει την εξουσία της.
«Χωρίς την άρση των κυρώσεων ώστε να επιτραπεί η ελεύθερη πώληση πετρελαίου και η πρόσβαση σε κεφάλαια, η οικονομία του Ιράν δεν μπορεί να ανακάμψει», δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος, ο οποίος όπως και άλλοι μίλησε ανώνυμα λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
Η Wendy Sherman, πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις, η οποία ηγήθηκε της αμερικανικής διαπραγματευτικής ομάδας που κατέληξε στη συμφωνία του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και έξι παγκόσμιων δυνάμεων, δήλωσε ότι είναι αδύνατο να πειστεί το Ιράν να «αποσυναρμολογήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και να εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό, όσο ιδανικό κι αν θα ήταν αυτό».
«Αυτό σημαίνει ότι θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο και θα αντιμετωπίσουμε την πιθανότητα πολέμου – κάτι που, για να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω ότι επιθυμεί ο Πρόεδρος Trump, δεδομένου ότι έχει παρουσιαστεί ως πρόεδρος της ειρήνης», δήλωσε η Sherman.
Ακόμη κι αν οι διαφωνίες για τον εμπλουτισμό oυρανίου περιοριστούν, η άρση των κυρώσεων παραμένει ακανθώδες ζήτημα.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη σταδιακή κατάργηση των κυρώσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ η Τεχεράνη απαιτεί την άμεση άρση όλων των περιορισμών.
Πρόσφατα μάλιστα το Ιράν προχώρησε σε μια τρομερή απειλή, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ και τη Δύση ότι εάν συνεχίσουν τις προσπάθειες τους να περιορίσουν τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου, τότε θα προχωρήσει σε μπλοκάρισμα των Στενών του Ορμούζ, από όπου εκτιμάται ότι διέρχεται το 30% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου και το 20% του φυσικού αερίου.
Μιλώντας σε αξιωματούχους από περισσότερα από 50 κράτη ο Ιρανός πρόεδρος, Masoud Pezeshkian επισήμανε τον στρατηγικό ρόλο των Στενών στις παγκόσμιες ενεργειακές ροές.
«Αν η ενέργεια δεν μπορεί να περάσει από τον Κόλπο, τότε ο κόσμος θα σταματήσει να λειτουργεί», τόνισε ο Ιρανός ηγέτης.
Η απειλή αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ και η άκαμπτη στάση των ΗΠΑ για τον εμπλουτισμό ουρανίου καταδεικνύουν το βάθος της διπλωματικής κρίσης.
Η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης δεν δείχνει να αποκλιμακώνεται, παρά τις όποιες διαπραγματευτικές προσπάθειες και όλα δείχνουν πως η επόμενη φάση των συνομιλιών θα είναι κρίσιμη τόσο για την περιφερειακή σταθερότητα όσο και για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.