Η Ελλάδα θεατής! – Το τρομερό δόγμα επέμβασης μας αφορά – Από την ανατροπή του Assad, στη στρατιωτική εγκατάσταση: Η Άγκυρα περνά στο επόμενο στάδιο!
Στις 25 Μαΐου, τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι η Τουρκία προχωρά στον σχεδιασμό στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος της Συρίας, σε στενή συνεργασία με τη μεταβατική τζιχαντιστικής κυβέρνηση που στηρίζει.
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται εν μέσω ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων, με νέα διπλωματικά ανοίγματα μεταξύ Άγκυρας, Ισραήλ, ΗΠΑ και Αραβικών κρατών.Αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες βάσεις – Νέα δόγματα επέμβασης

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας από τη Συρία, η Τουρκία σκοπεύει να εγκαταστήσει:

• Αεροπορικές βάσεις

• Ναυτικές εγκαταστάσεις

• Χερσαία κέντρα διοίκησης

Ο επίσημος στόχος είναι η καταπολέμηση του ISIS και η σταθεροποίηση της μεταβατικής κυβέρνησης στη βόρεια Συρία.
Ωστόσο, οι πραγματικοί στρατηγικοί στόχοι πιθανόν να υπερβαίνουν κατά πολύ την αντιτρομοκρατική ρητορική.

Επίσημη επίσκεψη – Απόλυτη στήριξη στην τζιχαντιστική κυβέρνηση

Η αποκάλυψη των σχεδίων έρχεται παράλληλα με την επίσκεψη του μεταβατικού επικεφαλής της Συρίας, Ahmad al-Sharaa στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Recep Tayyip Erdogan και άλλους υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους.
Τον συνόδευαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της λεγόμενης μεταβατικής κυβέρνησης.
Η Τουρκία προχωρά, ουσιαστικά, σε σύναψη αμυντικής συμφωνίας με το νέο καθεστώς που εγκατέστησε στην περιοχή, προσπαθώντας να θεσμοθετήσει τη στρατιωτική της παρουσία μέσω ενός πολυεπίπεδου πλαισίου συνεργασίας.

Το Ισραήλ αρχικά αντέδρασε – Τώρα συζητά

Στο μεσοδιάστημα Μαρτίου – Απριλίου, τα τουρκικά σχέδια δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα καθώς ισραηλινά χτυπήματα στόχευσαν περιοχές όπως η Παλμύρα, η Τ4 και η Hama – αεροπορικές βάσεις που είχαν εντοπίσει τουρκικά στρατιωτικά κλιμάκια ως πιθανές τοποθεσίες.
Όμως, η διπλωματία επανέφερε την ηρεμία.
Μέσω μεσολάβησης του Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία και Ισραήλ φαίνεται να κατέληξαν σε μηχανισμό αποφυγής συγκρούσεων (deconfliction mechanism), με χρήση hotline για την αποφυγή εμπλοκών. Στόχος: να συνυπάρξουν τουρκικές και ισραηλινές δυνάμεις στον βόρειο και νότιο τομέα αντίστοιχα.

Ριάντ, Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ – Παράξενοι Σύμμαχοι

Η συνάντηση Sharaa – Trump στη Σαουδική Αραβία προσέθεσε νέο βάθος στο σκηνικό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, υποσχέθηκε άρση κυρώσεων στο νέο καθεστώς της Συρίας – εφόσον επιδιώξει ειρήνη με το Ισραήλ.
Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία φέρονται να άσκησαν πιέσεις για αποδοχή της νέας τάξης πραγμάτων στη Συρία, καθιστώντας το μεταβατικό καθεστώς δεκτό από τη Δύση.

Η γραμμή της Παλμύρας – Το επόμενο παιχνίδι ισχύος

Το βασικό ακανθώδες σημείο μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας παραμένει η περιοχή γύρω από την Παλμύρα, όπου η Τουρκία σχεδιάζει να τοποθετήσει σύστημα ραντάρ και αεράμυνας.
Το Ισραήλ διατηρεί επιφυλάξεις, καθώς αυτά τα ραντάρ θα μπορούσαν να παρακολουθούν ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις.
Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει ανοιχτή αντίθεση στο τουρκικό στρατιωτικό αποτύπωμα, αρκεί να μη διαταράξει την επιρροή του Ισραήλ στον νότο.

Η Συρία ως Νέο Θέατρο Τουρκικής Σφαίρας Επιρροής

Η Τουρκία:  Ενισχύει το γεωστρατηγικό της αποτύπωμα στη Μέση Ανατολή.
Καθιερώνει τη στρατιωτική παρουσία σε καίριες θέσεις στη Συρία.
Επιβάλλει de facto νέα τάξη πραγμάτων, με τη σιωπηρή αποδοχή Ισραήλ και ΗΠΑ.
Η Συρία, με νέο καθεστώς και συμμαχίες, μετατρέπεται σε δοκιμαστικό πεδίο τουρκικής προβολής ισχύος – σε συνεργασία ή παράλληλα με παγκόσμιες δυνάμεις.