Η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία Eurofighter, η οποία περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, για την ενίσχυση της αεροπορίας της

Την πεποίθηση ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία παραγωγής των Eurofighter, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας είναι υπέρ της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας David Lammy.
Σε συνέντευξη του ο Lammy ο οποίος επισκέπτεται την Άγκυρα, τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, την ανάγκη για σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και τις δυνατότητες για βαθύτερους εμπορικούς δεσμούς Ηνωμένου Βασιλείου – Τουρκίας.
Ο Lammy εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη συμφωνία για το Eurofighter, δηλώνοντας:
«Σημειώνουμε εξαιρετική πρόοδο στην πιθανή εξαγωγή αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία και είμαστε βέβαιοι ότι και οι τέσσερις εταίροι της κοινοπραξίας υποστηρίζουν αυτήν την πώληση».
Η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία Eurofighter, η οποία περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, για την ενίσχυση της αεροπορίας της.
Η Γερμανία είχε εκφράσει προηγουμένως ανησυχίες, αλλά ο Lammy σημείωσε ότι οι προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου να εξασφαλίσει την έγκριση του Βερολίνου έχουν προωθήσει σημαντικά τις συνομιλίες.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη στρατηγική σημασία της συμφωνίας, λέγοντας:
«Η ένταξη της Τουρκίας στα Eurofighter Typhoon θα ενδυναμώσει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ βασικών συμμάχων του ΝΑΤΟ».
Τόνισε τους υπάρχοντες δεσμούς αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας, δείχνοντας το Συμβούλιο Αμυντικής Βιομηχανίας Τουρκίας/Ηνωμένου Βασιλείου ως πλατφόρμα για την διερεύνηση περαιτέρω ευκαιριών.

Barrack (πρέσβης ΗΠΑ): Ρεαλιστική η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα για τα F-35 το 2025 – H Άγκυρα «κλειδί» για τη νέα Μέση Ανατολή

Θυμίζουμε ότι ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Tom Barrack, τόνισε τον καθοριστικό ρόλο της Άγκυρας στην περιφερειακή δυναμική της Μέσης Ανατολής, λέγοντας: «Το Ισραήλ πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, βρίσκεται σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού.
Και αυτό που μόλις συνέβη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν είναι μια ευκαιρία για όλους μας να πούμε, ας σταματήσουμε, ας δημιουργήσουμε έναν νέο δρόμο.
Η Τουρκία είναι το κλειδί σε αυτόν τον νέο δρόμο».

Μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ είναι αναγκαίο να συναφθούν ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ του εβραϊκού κράτους από τη μία και της Συρίας και του Λιβάνου από την άλλη, δήλωσε τη Κυριακή 29 Ιουνίου 2025 ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Tom Barrack, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
“Ο (μεταβατικός) πρόεδρος (της Συρίας) al-Sharaa ανέφερε ότι δεν μισεί το Ισραήλ και ότι επιθυμεί ειρήνη στα σύνορα (των δύο χωρών). Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει και με τον Λίβανο.
Μια συμφωνία με το Ισραήλ είναι αναγκαία», είπε ο Barrack, που είναι και ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον για τη Συρία.Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι “είχε εξαιρετικές σχέσεις” με το Ισραήλ και “αυτό μπορεί να ξαναγίνει”. “Θα υπάρχει επομένως μια συζήτηση, ένας διάλογος.
Με τη Συρία και το Ισραήλ είναι παρόμοια (η κατάσταση) και με τον Λίβανο και το Ισραήλ, επίσης” υποστήριξε.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης εμφανίστηκε εξάλλου αισιόδοξος ότι “στο εγγύς μέλλον” θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
“Η Μέση Ανατολή είναι έτοιμη να ξεκινήσει έναν νέο διάλογο (…) Οι λαοί έχουν κουραστεί από την ίδια επωδό και πιστεύω ότι θα δείτε όλον τον κόσμο να επιστρέφει στις Συνθήκες του Αβραάμ, ιδίως αφού επιλυθεί η κατάσταση στη Γάζα. Αυτό είναι το βασικό διακύβευμα“, πρόσθεσε.

Ο Barrack πιστεύει εξάλλου ότι η διαφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 και για τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα θα πρέπει να επιλυθεί “μέχρι το τέλος του έτους”.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και ο Τούρκος ομόλογός του Recep Tayyip Erdogan θα δώσουν οδηγίες στους επικεφαλής της διπλωματίας τους ώστε “να βρεθεί ένας τρόπος να μπει τέλος”.
“Είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε μια λύση μέχρι τα τέλη του έτους”, τόνισε.Το 2020 οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία –αν και σύμμαχός τους στο ΝΑΤΟ– επειδή αγόρασε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.
Η Ουάσινγκτον απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του συστήματος S-400 θα επέτρεπε στη Ρωσία να συλλέγει πληροφορίες για τις δυνατότητες αυτών των μαχητικών αεροσκαφών.

42f799d6596daaec292e8108bf1c6a40_XL.jpg