Δεν εξασφαλίζεις ότι γλίτωσες την ποινική δίωξη – Η βόμβα της Ευρωπαίας Εισαγγελέα στη χθεσινή μεγάλη δίκη των επτά για υπεξαίρεση χρημάτων με λήψη παράνομων επιδοτήσεων
Η βόμβα της Ευρωπαίας Εισαγγελέα στη χθεσινή μεγάλη δίκη των επτά για υπεξαίρεση χρημάτων με λήψη παράνομων επιδοτήσεων
Η αγόρευση της εισαγγελέως της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη δίκη «των επτά» που διεξάγεται στο Μονομελές Εφετείο Αθηνών έβαλε μια δύσκολη άσκηση στον δικαστή που θα λάβει την απόφαση για την ενοχή ή μη των επτά κατηγορουμένων καθώς θα κληθεί να κρίνει αν η επιστροφή χρημάτων που είχαν αποκτηθεί μέσω επιδοτήσεων με παράνομο τρόπο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αίρει το αξιόποινο όπως ισχυρίζονται οι συνήγοροι των κατηγορουμένων.
Απουσία δεδικασμένου
Πρόκειται για μια απόφαση για την οποία δεν υπάρχει δεδικασμένο και η εισαγγελέας ισχυρίστηκε πως δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για άρση του αξιόποινου.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν εμπίπτει στην έννοια του ζημιωθέντος γιατί τα χρηματικά ποσά που καταβάλλει δεν του ανήκουν, αφού η χρηματοδότηση εξασφαλίζεται από τα ευρωπαϊκά γεωργικά ταμεία.
Η πράξη που αποδίδεται στους κατηγορούμενους δεν στρέφονταν κατά της περιουσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά κατά των συμφερόντων της ΕΕ».
Σε μια τέτοια περίπτωση και εφ όσον γίνει δεκτό από το δικαστήριο σημαίνει ότι ακόμα και όσοι επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν παράνομα είναι πολύ πιθανό να βρεθούν στο σκαμνί του κατηγορουμένου αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ στραφεί εναντίον τους. το βέβαιο είναι πως όλοι όσοι περιλαμβάνονται ως φυσικά και νομικά πρόσωπα στις δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για υπεξαίρεση κοινοτικών κονδυλίων θα παραπεμφθούν σε δίκη ακόμα και αν επιστρέψουν τα χρήματα.
Βέβαια η εισαγγελέας μίλησε και για ενδεχόμενο τέλεσης απάτης από όλους όσους έχουν πάρει παράνομά κοινοτικά χρήματα γεγονός που μπορεί να ανοίξει περισσότερο τη βεντάλια αν γίνει πράξη η εξαγγελία του πρωθυπουργού για σαρωτικούς ελέγχους και διασταυρώσεις.
Το κενό
Είναι προφανές από την αγόρευση της εισαγγελέως ότι υπάρχει κενό στη νομοθεσία (ηθελημένο ή αθέλητο δεν γνωρίζουμε) σχετικά με τις υποθέσεις υπεξαίρεσης χρημάτων που ανήκουν σε Ευρωπαϊκά Ταμεία.
Και αυτό το κενό θα κληθούν να καλύψουν τα δικαστήρια ή σε κάποια στιγμή στο μέλλον η κυβέρνηση νομοθετώντας σχετικά γιατί πολύ απλά δεν θα μπορεί να υποστεί το πολιτικό κόστος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου παρατηρείται αυξημένη οικειοθελής επιστροφή χρημάτων από ανθρώπους που είχαν λάβει παράνομα επιδοτήσεις προκειμένου να αποφύγουν την ποινική εμπλοκή.
Αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα κρατήσει αν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ποινική τους ασυλία.
Νίκος Καρούτζος