Του Μανώλη Κοττάκη

 

Παρακολουθώ δεκαετίες τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι πρωθυπουργοί στις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες. Μεγαλύτερη ψυχική απόσταση ηγεσίας – βουλευτών και μεγαλύτερη απογοήτευση βουλευτών από την ηγεσία σε κυβερνητική πλειοψηφία δεν θυμάμαι να έχω δει τα τελευταία 25 χρόνια.

Το σοφόν ΠΑΣΟΚ επέτρεπε στους βουλευτές να εκτονώνονται κυρίως στις Κεντρικές Επιτροπές του Κινήματος και καμιά φορά στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Και επί Παπανδρέου και επί Σημίτη. Η Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή είχε από πολύ κοντά τους βουλευτές. Η ατμόσφαιρα ήταν οικογενειακή. Χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς με βάση την ιδεολογική απόχρωση. Ο πρωθυπουργός της χώρας τούς δεξιωνόταν κάθε φθινόπωρο σε τρεις ομάδες, όσα και τα θερινά τμήματα που λειτουργούσαν τότε, στους κήπους του σπιτιού του στη Ραφήνα. Γνώριζε καθέναν και καθεμία από την εποχή της ΟΝΝΕΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς κινήθηκε στην ίδια ρότα. Η διαφωνία που δεν υπέκρυπτε υστεροβουλία και άλλα κίνητρα (συνέβη μερικές φορές) γινόταν σεβαστή. Η διαφωνία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα ήταν θεσμοθετημένη καταστατικά. Οι διαγραφές απαγορεύονταν στο ιδιόρρυθμο αυτό κόμμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι δεν του αρέσει να είναι η μάνα του λόχου. Θεωρούσε λαϊκίστικο να πίνει ένα κρασί σε μια ταβέρνα με τους βουλευτές του και το έλεγε ανοικτά σε συνομιλητές του. Πίστευε ότι οι βουλευτές πρέπει να είναι ευχαριστημένοι γιατί εκλέγονται χάρη στα ποσοστά που κερδίζει ο ίδιος. Μόνο μια φορά τούς δεξιώθηκε στο Μαξίμου, όταν είχε αγωνίες για τον γάμο.

Ο τρόπος λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ειδικά στην πρώτη τετραετία, ήταν πρωτοφανής. Ο εκάστοτε γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. ήταν σε διαρκή επαγρύπνηση για ανεπιθύμητες ερωτήσεις ύποπτων βουλευτών προς τους υπουργούς. Ακόμα και για εσωτερικά θέματα. Απαγορευόταν τότε η υποβολή ερωτήσεων προς υπουργούς που ήταν υπό την προστασία του Μεγάρου Μαξίμου. Για το ποιοι βουλευτές εμφανίζονταν στην τηλεόραση υπήρχε αυστηρή λίστα. Το κόμμα έλεγε ποιος θα πάει και ποιος δεν θα πάει στην TV. Όπως πράττει το ΚΚΕ, το οποίο όμως είναι άλλο κόμμα.

Ο κοριός των υποκλοπών στόχευσε και μερικούς βουλευτές. Η κομματική πειθαρχία στις ψηφοφορίες νομοσχεδίων ήταν αυστηρότατη επί ποινή διαγραφής. Βουλευτές που είχαν αναφορά σε ιστορικά πρόσωπα της παράταξης αποκλείστηκαν διά παντός από τα κυβερνητικά σχήματα στους ανασχηματισμούς.

Οι κλειστές συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν εξαιρετικά σπάνιες και χωρίς να δίδεται ο λόγος στους βουλευτές. Και όταν σε μία από αυτές που συνεκλήθη αναγκαστικά μετά την ψυχρολουσία των ευρωεκλογών βουλευτής είπε ευθέως στον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση ευνοεί συγκεκριμένα συμφέροντα στον χώρο της Ενέργειας, μέχρι να τελειώσει ο μήνας είχε διαγραφεί! Στα ρεπορτάζ της επομένης οι κυβερνητικοί συντάκτες τον αποκαλούσαν κατόπιν άνωθεν οδηγιών «ξένο σώμα».

Η πειθαρχία του συνταγματάρχου άρχισε να «σπάει» καταρχάς με τη στάση των βουλευτών της Ν.Δ. στην ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Παρά τις πρωτοφανείς απειλές που δέχθηκαν βουλευτές σε ανώτατο επίπεδο («Θα σε εξαφανίσω, θα σε πετάξω έξω από τα ψηφοδέλτια, αν δεν το ψηφίσεις !»), 53 από αυτούς επέλεξαν το «όχι» ή την «αποχή».

Και όταν τινές εξ αυτών υπέβαλαν ερωτήσεις για θέματα που καίνε όλη την κοινωνία, όπως τα «κόκκινα» δάνεια ή οι αγορές αλλοδαπών στην παραμεθόριο, το κόμμα υπεκρίθη ότι τις δέχτηκε με μεγάλη χαρά και τις αξιοποίησε ως μέτρο τής κατά βάση ανύπαρκτης εσωκομματικής δημοκρατίας. Αλλά μέσα του έβραζε. Γι’ αυτό και έσπευσε να απαγορεύσει εφεξής ερωτήσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας!

Αυτή η Ν.Δ. που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται την ελευθερία της γνώμης δεν δίστασε να διαγράψει ακόμα και πρώην πρωθυπουργό, ευρισκόμενο στο Κοινοβούλιο από το 1977. Αυτές τις ημέρες οι βουλευτές που έχουν επωμιστεί να ψηφίζουν ό,τι τους πάνε, ακόμα και νομιμοποιήσεις οffshore, κατάλαβαν πόσο αναλώσιμοι είναι. Το κόμμα τούς «πέταξε» σαβούρα στη θάλασσα για μερικές πράγματι επιλήψιμες επικοινωνίες με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες όμως αποτελούν πλημμέλημα σε σύγκριση με αυτά που έχουν διαπράξει κορυφαίοι αξιωματούχοι στο σκάνδαλο. Οι οποίοι μέχρι στιγμής ευρίσκονται στο απυρόβλητο.

Διεγράφη ο Σαμαράς και από μέλος του κόμματος, αποπέμφθηκαν υφυπουργοί αλλά αυτός/αυτοί που έστειλε/αν την κυβέρνηση στα νύχια της Κοβέσι και έκανε/αν ρεζίλι τη χώρα στις Βρυξέλλες είναι μέλη του κόμματος ακόμη, μετά δόξης και τιμής.

Σας κάνω μια πρόβλεψη επειδή γνωρίζω καλά αυτό το κόμμα. Αν συνεχιστεί η φθορά με αυτούς τους ρυθμούς και κορυφωθεί η απογοήτευση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ειδικώς στους βουλευτές από τριεδρικές περιφέρειες, σε λίγο καιρό η ομάδα των μητσοτακικών βουλευτών, των πιστών στον αρχηγό από το 2016 έως σήμερα, δεν θα υπάρχει.

Βεβαίως, θα μείνει συσπειρωμένος γύρω από τον πρωθυπουργό ένας ιστορικός πυρήνας που χρωστά την πολιτική του ανάδειξη και επιβίωση σε αυτόν, αλλά οι περιφερειακοί θα αυτονομηθούν για να έχουν ελπίδα επανεκλογής. Ήδη μερικοί το κάνουν.

Και πολιτικοί «κερατάδες» και δαρμένοι δεν γίνεται. Αυτό τους έδειξαν τα Τέμπη και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Στα Τέμπη τούς διέταζαν να αποκλείουν μάρτυρες από την εξεταστική και μετά τους χλεύασαν τηλεοπτικώς, «δεν ήταν η ευτυχέστερή μας στιγμή» είπε ο πρωθυπουργός. Στον ΟΠΕΚΕΠΕ φορτώνουν στους βουλευτές τις ευθύνες που έχουν οι κορυφές για το πελατειακό κράτος. Δεν μπορεί να πάει μακριά αυτό.

Οι βουλευτές αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουν σε αυτό που λέει το Σύνταγμα: στη συνείδησή τους. Αλλιώς, το ξέρουν καλά και οι ίδιοι, αν συνεχίσουν να τα δικαιολογούν όλα, σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν για τους ψηφοφόρους τους.

πηγή