Τα 7 νέα μέτρα προστασίας των εργαζομένων – Οι φήμες που καλλιεργούνται και η πραγματικότητα
Μηνιαίο οικονομικό όφελος που κυμαίνεται από 208 έως 238 ευρώ μπορεί να έχει ένας εργαζόμενος ο οποίος επιλέγει να εργάζεται δύο φορές τον μήνα για 13 συνεχόμενες ώρες, είτε στον ίδιο εργοδότη είτε σε δύο διαφορετικούς, μέσω της υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης.
Το νέο πλαίσιο που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη ΓΣΕΕ, ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν εκφράσει επιφυλάξεις και προτείνουν αλλαγές σε επιμέρους διατάξεις.
Δυνατότητα, όχι υποχρέωση
Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως τόνισε χθες ότι η ρύθμιση αφορά δυνατότητα και όχι υποχρέωση των εργαζομένων.
Όπως δήλωσε, το επιπλέον ωράριο προϋποθέτει ρητή συμφωνία του εργαζομένου και συνοδεύεται από οικονομικό όφελος, ειδικά όταν η εργασία παρέχεται στον ίδιο εργοδότη.
«Με τη ρύθμιση αυτή, αμείβεσαι πολύ παραπάνω εάν μείνεις σε έναν εργοδότη, γιατί αυτό είναι υπερωριακή απασχόληση – δηλαδή συν 40% προσαύξηση στην ώρα της υπερωρίας, σε αντίθεση με το αν εργάζεσαι για δύο εργοδότες», εξήγησε η υπουργός.
Η κ. Κεραμέως παρέθεσε παράδειγμα εργαζομένου που απασχολείται για 13 ώρες και αμείβεται με 8 ευρώ την ώρα.
Στην περίπτωση που εργάζεται σε δύο εργοδότες, το συνολικό ημερομίσθιο ανέρχεται στα 104 ευρώ, ενώ αν οι ίδιες ώρες απασχόλησης παρέχονται σε έναν εργοδότη, το ποσό φτάνει τα 119 ευρώ, λόγω της υπερωριακής προσαύξησης.
Η διάψευση των φημών
Απαντώντας σε καταγγελίες και ανησυχίες, η υπουργός διέψευσε τις φήμες περί ανάκλησης αδειών από εργοδότες και μονομερούς καταγγελίας της σύμβασης με αποστολή SMS, χαρακτηρίζοντάς τες «ψευδείς» και παραπλανητικές.
Με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το 13ωρο, συμφωνούν οι έμποροι, όπου σημειώνουν ότι θα εξυπηρετήσει τον μεγαλύτερο όγκο των τουριστικών εμπορικών επιχειρήσεων.
Τι αλλάζει στο θέμα των αδειών:
Σήμερα, επιτρέπεται σπαστή άδεια μόνο κατ΄ εξαίρεση σε δύο περιόδους από τις οποίες η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 εργάσιμες ημέρες επί εξαήμερου και 10 εργάσιμες ημέρες επί πενθημέρου μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζομένου προς τον εργοδότη.
Με τη νέα διάταξη ο εργαζόμενος θα μπορεί να «σπάσει» την άδειά του, σε συνεννόηση με τον εργοδότη.
Επιπλέον μέτρα για την προστασία των εργαζομένων
Επίσης στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα προστασίας του εργαζόμενου, που σχετίζονται:
1. Με Βιβλίο Συστάσεων Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας: Το σχετικό βιβλίο συστάσεων θα τηρείται πλέον σε ηλεκτρονική μορφή. Συμφωνούμε καθώς με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί ο όγκος των εντύπων που οφείλει να τηρεί ο κάθε εργοδότης.
2. Με Συντονιστές υγείας και ασφάλειας: Πλέον καθίσταται υποχρεωτική η παρουσία συντονιστών υγείας και ασφάλειας στα έργα. Ο εργοδότης θα έχει την ευθύνη για όλους τους εργαζόμενους στον χώρο του, ακόμα και όσους απασχολούνται μέσω εργολάβων ή δανεισμού
3. Νέο όριο τήρησης Τεχνικού Ασφαλείας: Το κατώφλι αριθμού εργαζομένων, κάτω από το οποίο ο εργοδότης μπορεί να αναλάβει ο ίδιος καθήκοντα τεχνικού ασφάλειας, μειώνεται από 50 σε 20 άτομα. Εισάγεται έτσι υποχρέωση για εκπαίδευση ή πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων ως τεχνικών ασφαλείας.
4. Μαθήματα πρώτων βοηθειών: Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων σε βασικές πρώτες βοήθειες, όπως ΚΑΡΠΑ και Heimlich, με ευθύνη του εργοδότη.
5. Επικαιροποίηση κατάταξης επικινδυνότητας: Σήμερα οι επιχειρήσεις κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες υψηλής, μέσης και χαμηλής επικινδυνότητας. Αποτελεί πρόθεση του Υπουργείου να επανεξεταστεί η σχετική κατάταξη επιχειρήσεων ως προς την επικινδυνότητα. Ζητούμε οι σχετικές μεταβολές να αποτελέσουν αντικείμενο εκτεταμένου κοινωνικού διαλόγου.
6. Αξιοποίηση επιστημονικών φορέων: Οι απαιτούμενες μετρήσεις επάνω σε θέματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας θα μπορούν πλέον να ανατίθενται στο ΕΛΙΝΥΑΕ ή σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Νέα κριτήρια για τις επαγγελματικές ασθένειες
7. Νέο σύστημα ΗΡΙΔΑΝΟΣ: Το σύστημα αναμένεται να καταγράφει και να παρακολουθεί θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία με χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης.
Η ΓΣΕΕ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και υποστηρίζει ότι οδηγεί σε ναρκοθέτηση κάθε προσπάθειας αποκατάστασης του πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος, μιλά για διάλυση του συλλογικού δικαίου, το οποίο αποκαθίσταται με το μεσαίωνα της ατομικής διαπραγμάτευσης.
Αντώνης Βασιλόπουλος