Κρίσιμος κόμβος για σιδηροδρομική και στρατιωτική διασύνδεση

Ομιλία του αναπληρωτή Υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη στην ημερίδα της voria.gr, με θέμα «Η επόμενη ημέρα για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας», έθεσε σημαντικά προβλήματα, αλλά και λύσεις σχετικά με την σιδηροδρομική και στρατιωτική διασύνδεση.
Ο κ. Κυρανάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως στο ασταθές κλίμα που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και με δεδομένο τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, ο οποίος συνεχίζεται, «κυρίαρχη προτεραιότητά μας είναι μια ισχυρή Ελλάδα και ισχυρή Ελλάδα σημαίνει στρατιωτική ισχύς, γεωπολιτική ισχύς και ισχυρή οικονομία», προτάσσοντας τη σημασία των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών».
«Στο τέλος του 2026, όταν θα υπάρχει πιο αναβαθμισμένη σιδηροδρομική υποδομή, θα έχουμε στείλει το μήνυμα ότι πιο πολλά εμπορεύματα και πιο πολλοί επιβάτες, θα χωρέσουν πάνω σε αυτή την υποδομή», σχολίασε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της σιδηροδρομικής σύνδεσης του 6ου προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
«Ο σιδηρόδρομος είναι ένα σύμβολο της εξαγωγικής δραστηριότητας της Βόρειας Ελλάδας.
Ο βαλκανικός διάδρομος πρέπει να αποτελέσει επιτέλους μια εναλλακτική διαδρομή σε μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, όπως λ.χ. του Ρότερνταμ, γιατί εμείς θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί», τόνισε ο κ. Κυρανάκης.
Μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στα σιδηροδρομικά τμήματα Νέα Καρβάλη – Τοξότες και Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, αλλά και στη «στρατιωτική κινητικότητα» της ΕΕ.

Από τα ανωτέρω, συνοψίζουμε τα ακόλουθα:

Είναι ενθαρρυντικό που ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών σε ημερίδα για την οικονομία της Β. Ελλάδας πρόταξε τη σημασία των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών.

Είναι ενθαρρυντικό που αναγνώρισε ότι «χωρίς επαρκή σιδηρόδρομο και χωρίς επαρκείς συνδέσεις με τα λιμάνια», η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική.

Είναι ενθαρρυντικό που παραδέχτηκε ότι άλλες χώρες πιθανότατα δεν «ενθουσιάζονται» με τη στρατηγική της Ελλάδας, θέτοντας το ρεαλιστικό πλαίσιο των ελληνικών επιδιώξεων.

Μάλιστα, μια γειτονική χώρα, παρά το γεγονός ότι ανήκει στην ΕΕ, βάζει συνεχή προσκόμματα στην ανάπτυξη του εμπορευματικού διαδρόμου Αιγαίο Πέλαγος – Μαύρη Θάλασσα.

Τα ερωτήματα είναι τα ακόλουθα:

Θα έχουν οφέλη οι υποδομές μεταφορών της Ελλάδας από τη «στρατιωτική κινητικότητα» της ΕΕ;
Θα εξασφαλιστούν πιο εύκολα χρηματοδοτήσεις για τη σύνδεση σιδηροδρόμων, αεροδρομίων και οδικών αξόνων με λιμάνια; Θα έχουν τα τελευταία και σύγχρονες αποθήκες (ανεφοδιασμού και όχι μόνο);
Θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για το Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο;
Θα προχωρήσει το Νέα Καρβάλη – Τοξότες;
Η αναβάθμιση του Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας;
Θα ενταθούν τα έργα αναβάθμισης υποδομών σε λιμάνια, όπως η Αλεξανδρούπολη;

Η Ελλάδα εντάσσεται, κυρίως, σε 2 μεταφορικούς εμπορευματικούς διαδρόμους:

Α. Ευρωπαϊκός Διάδρομος Μεταφορών Δυτικών Βαλκανίων: Συνδέει την Ελλάδα με Αυστρία, Σερβία, Σλοβενία, Κροατία και Σκόπια.

Β. ”Baltic – Black – Aegean Seas” (3 Seas): Συνδέει την Ελλάδα με Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία, ενώ πλέον υφίστανται και επεκτάσεις προς Ουκρανία (Λιμάνι Οδησσού).

 

 

ΠΗΓΗ