Στη Βόρεια Μακεδονία, προσβλήθηκαν από την Ευρωπαία Επίτροπο Διεύρυνσης, Μάρτα Κος. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, αφιερωμένη στο Σχέδιο Ανάπτυξης, η Μάρτα Κος δήλωσε ότι «η ένταξη στην ΕΕ είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία της ταυτότητας, του πολιτισμού και της γλώσσας των (Σλάβων) της Βόρειας Μακεδονίας».

«Η ταυτότητα, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί ποτέ να γίνει αντικείμενο πολιτικής απόφασης. Η ταυτότητα είναι κάτι που κουβαλάμε στις ψυχές και τις καρδιές μας. Η ταυτότητα είναι το πώς νιώθουμε, πώς νιώθουμε για την πατρίδα μας. Η ταυτότητα είναι το πώς φροντίζουμε την παράδοσή μας.

Για παράδειγμα, τα μοναστήρια στη Βόρεια Μακεδονία, η πογάτσα, το ταβτσέ-γκραβτσέτο, το πιντζούρ ή οι γεμιστές πιπεριές, για παράδειγμα, πώς διατηρούμε τις παραδοσιακές φορεσιές, ποιες σχέσεις χτίζουμε με τους ηλικιωμένους στη χώρα, τη στάση μας απέναντι στη διατήρηση, απέναντι στη γλώσσα, και κανείς δεν μπορεί να σας το στερήσει αυτό», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση.

«Η δήλωση της Ευρωπαίας Επιτρόπου Μάρτα Κος, στην οποία η μακεδονική ταυτότητα περιορίζεται σε «μοναστήρια, πογάτσα, πιντζούρ και γεμιστές πιπεριές», αποτελεί υποτίμηση της εθνικής ταυτότητας του μακεδονικού λαού. Δίνοντας στην εθνική ταυτότητα λαογραφικό χαρακτήρα.

Η εκπρόσωπος της ΕΕ προσπάθησε να την αποξενώσει από τον ιστορικό, εθνικό, πολιτικό και κρατικοδομικό της χαρακτήρα, που αποτελούν αντικείμενο διαμάχης και εξαιτίας του οποίου η Βουλγαρία δεν επιτρέπει στη (Βόρεια) Μακεδονία να συνεχίσει τις διαδικασίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης…  Το κόμμα «Λεβίτσα» απορρίπτει κατηγορηματικά αυτή την προσβλητική στάση απέναντι στον (σλαβικό) λαό της χώρας μας. Η ταυτότητά μας δεν είναι ένας γαστρονομικός χάρτης, αλλά μια πολιτική πραγματικότητα που προέκυψε από έναν ιστορικό αγώνα για ελευθερία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη», αντέδρασε το κόμμα της αντιπολίτευσης «Λεβίτσα».

«Με όλο τον σεβασμό, ας είμαστε σαφείς. Εμείς οι “Μακεδόνες” δεν μετράμε την ταυτότητά μας με βάση το πόσες πιπεριές τσίλι βάζουμε σε μια πιτζούρα, ούτε με βάση το πόσο όμορφο είναι το ταψί με τα φασόλια. Η ταυτότητα δεν είναι μια λαογραφική εκδήλωση ή μια γαστρονομική εμπειρία. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η δήλωσή σας είχε συνειδητά ως στόχο να υποβαθμίσει τη ‘μακεδονική’ μας ταυτότητα.»

«Πιστεύω ότι η πρόθεσή σας ήταν θερμή. Αλλά ακριβώς μια τέτοια προσέγγιση δείχνει τους περιορισμούς της ευρωπαϊκής προοπτικής όσον αφορά το θέμα μας. Σε μια εποχή που κατατίθενται τροπολογίες στο ΕΚ που αρνούνται τη ‘μακεδονική’ γλώσσα ως ανεξάρτητη, μια τέτοια υποβάθμιση της ταυτότητας σε μια γαστρονομική παράδοση αποτελεί ένα συγκεκριμένο πλήγμα στον αγώνα ενός μικρού λαού να διατηρήσει το δικαίωμά του να υπάρχει με το δικό του όνομα (?), γλώσσα και πολιτισμό», απάντησε σε ανοιχτή επιστολή ο καθηγητής πανεπιστημίου και πρώην βουλευτής Γιόβε Κεκενόφσκι, τον οποίο επικαλείται ο ιστότοπος Skopje 1.

«Είναι καλό που γνωρίζετε τις ομορφιές της αιώνιας μακεδονικής κουζίνας. Αλλά ως πρώην συνάδελφος με την οποίο ζήσαμε στην ίδια χώρα (σημείωση: πρώην Γιουγκοσλαβία), σας είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι αυτά δεν είναι τα θεμέλια της ‘μακεδονικής’ ταυτότητας μας. Πατήσατε σε μακεδονική γη, η οποία έδωσε παιδεία στους σλαβικούς λαούς της Ευρώπης. Πατήσατε σε γη όπου βρίσκεται από το 886 το Πανεπιστήμιο του Αγίου Κλήμεντος, το κέντρο της σλαβικής γραφής και του πολιτισμού, μια γη όπου τα μοναστήρια γιορτάζουν 1000 χρόνια ύπαρξης.»

«Αυτή η γη γέννησε τους Περλίτσεφ, Τσεπένκοφ, Ζίνζιφοφ, Πεϊτσίνοβιτς… Ράτσιν, Κονέσκι, Πέτρε Μ. Αντρέφσκι, Γκόραν Στεφάνοφσκι… Ελάτε άλλη φορά, όχι με λόγια, αλλά για να νιώσετε πραγματικά τη γεύση της σλαβικής «μακεδονικής» κουζίνας…, αλλά και για να δείτε τις τοιχογραφίες της Αχρίδας και να δοκιμάσετε πέστροφα, το «Κίτρινο» (ρακί) και κρασί. Θέλω να πιστεύω ότι είχατε μια κακή μέρα χθες και ότι θα ζητήσετε συγγνώμη για τα βαθιά πληγωμένα συναισθήματα του ‘μακεδονικού’ λαού (που αντιμετωπίζεται ως σλαβικός)», γράφει η δημοσιογράφος Κατερίνα Τσάνεφσκα στην «Σκόπια 1».

Τόλμησε μέσα στα Σκόπια να μας υποβαθμίσει…

«Με τη δήλωσή της, η Επίτροπος Μάρτα Κος αύξησε τον ευρωσκεπτικισμό μεταξύ των πολιτών της ΠΓΔΜ κατά τουλάχιστον μερικές ποσοστιαίες μονάδες. Τόλμησε, στη μέση των Σκοπίων, να συγκρίνει τη μακεδονική ταυτότητα με πιάτα. Αναμένουμε ότι όταν πάει στη Σόφια, θα συγκρίνει τη βουλγαρική ταυτότητα με κάποια από τα πιάτα τους, τη σερβική ταυτότητα με το «ροστίλ» και την ελληνική με τον γύρο και το σουφλέ. Φυσικά, δεν θα το κάνει αυτό. Από την επίσκεψη της μη χαρισματικής Σλοβένας, πειστήκαμε ότι η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται για τη μακεδονική ταυτότητα και ότι σίγουρα θα ταχθεί με το μέρος της Βουλγαρίας. Και για εμάς, το πιντζούρ, η πογάτσα, οι γεμιστές πιπεριές, το ταβτσέ-γκράβτσετο θα παραμείνουν. Δεν ανέφερε το αϊβάρ, ίσως επειδή η Σλοβενία ​​της το κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ως εθνικό προϊόν», γράφει σε σχόλιο ο ιστότοπος PressingTV.

Dnes.bg

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog