Εξαιτίας των όρων ένταξης στο νέο σύστημα και των πειραμάτων της κυβέρνησης, από τους 80.000 που εργάζονται σε φροντιστήρια βοήθημα θα δικαιούνται μόλις 2.000-3.000
Τα απαράδεκτα πειράματα της κυβέρνησης κινδυνεύουν να πετάξουν εκτός επιδόματος ανεργίας έως και 120.000 εκπαιδευτικούς. Ο λόγος είναι οι δρακόντειοι όροι που προβλέπονται στο νέο σύστημα, το οποίο προς το παρόν εφαρμόζεται πιλοτικά από τη ΔΥΠΑ (τέως ΟΑΕΔ), και ειδικά η αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων ώστε να δικαιούται κάποιος την ενίσχυση.
- Από τον Σπύρο Γεράρδη
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), από τους 80.000 εκπαιδευτικούς σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και κέντρα ξένων γλωσσών, το επίδομα ανεργίας θα δικαιούνται μόλις 2.000-3.000 εξ αυτών, καθώς η υποχρέωση για τη συμπλήρωση 175 ενσήμων ετησίως, από 125 που είναι σήμερα, καθίσταται απαγορευτική. Συνεπώς, θα το χάσει το 99%!
Εξίσου σημαντικά προβλήματα θα προκαλέσει η καθολική εφαρμογή του μέτρου και για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Οπως εξηγεί στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θοδωρής Τσούχλος, με βάση τους ρυθμούς απορρόφησης των αναπληρωτών κάθε χρόνο, από τους 48.000 που εργάστηκαν πέρυσι στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), μόνο όσοι προσλαμβάνονται κατά την 1η φάση, στις αρχές Σεπτεμβρίου, είναι σχετικά διασφαλισμένοι ότι στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα δικαιούνται το επίδομα. Λιγότερο σίγουροι είναι όσοι προσλαμβάνονται στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ όσοι καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία μετά τις 17 Οκτωβρίου αλλά και στις αρχές Νοεμβρίου (δεύτερη και τρίτη φάση) σίγουρα θα το χάσουν.
Το πιλοτικό πρόγραμμα
Το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής του νέου επιδόματος ανεργίας ξεκίνησε τον Μάρτιο. Το νέο επίδομα αποτελείται από τρία μέρη:
• Σταθερό μέρος επιδότησης: Υπολογίζεται βάσει των αποδοχών του δικαιούχου σε συνάρτηση με το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, ξεκινώντας στο 1ο τρίμηνο από το 70% του κατώτατου ημερομισθίου (ή του μέσου ημερομισθίου των αποδοχών του, εάν αυτές ήταν μικρότερες από τον κατώτατο μισθό) και θα μειώνεται σταδιακά (60% 2ο τρίμηνο, 50% 3ο τρίμηνο, 40% 4ο τρίμηνο, 30% 1ο εξάμηνο 2ου έτους, 20% 2ο εξάμηνο 2ου έτους), ενώ ο μέσος όρος ποσοστού επιδότησης στο πρώτο 12μηνο παραμένει στο 55% του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου, όπως σήμερα.
• Μεταβλητό μέρος επιδότησης (μπόνους): Εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης (από το 4ο έως και το 20ό έτος ασφάλισης) και τον μέσο όρο αποδοχών του δικαιούχου. Με αυτόν τον τρόπο διασυνδέεται ο εργασιακός βίος με το ύψος του μεταβλητού μέρους της επιδότησης, αυξάνοντας το συνολικό επίδομα για όσους έχουν εργαστεί τουλάχιστον 4 χρόνια, ενισχύοντας τον ανταποδοτικό χαρακτήρα της ασφάλισης κατά της ανεργίας.
• Πρόσθετες παροχές – προσαυξήσεις: Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, προσαυξήσεις παιδιών και -για πρώτη φορά- προσαυξήσεις λόγω μονογονεϊκότητας.
Αύξηση των ημερών ασφάλισης
Ωστόσο, το πρόβλημα δημιουργείται από την αυστηροποίηση των όρων ένταξης, την οποία είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» την περασμένη άνοιξη. Σύμφωνα με τον νόμο, προϋπόθεση για την ένταξη στην τακτική επιδότηση ανεργίας (σταθερό μέρος) είναι η πραγματοποίηση 175 ημερών ασφάλισης με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας κατά τους 14 μήνες που προηγούνται της λήξης ή λύσης της εργασιακής σχέσης, ενώ οι τελευταίοι δύο μήνες πριν από τη λήξη ή λύση της εργασιακής σχέσης δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό.
Προκύπτει δηλαδή αύξηση των ημερών ασφάλισης, για να μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο επίδομα ανεργίας, κατά 50 ημέρες (δηλαδή, από 125 ΗΑ, που είναι σήμερα, αυξάνονται στις 175). Αυτή και μόνο η προϋπόθεση, αν εφαρμοστεί οριζόντια μετά τη λήξη του πιλοτικού, θα αφήσει εκτός επιδόματος δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους.