Του Βασίλη Γαλούπη  

 

Αποκαλύπτουμε με ντοκουμέντα πως ο Μητσοτάκης πριν γίνει πρωθυπουργός ήταν ο «Φραπές» των «μαύρων» ευρωπαϊκών ενισχύσεων αλά ΟΠΕΚΕΠΕ το 2001-2003

Στην πρώτη και μοναδική του δουλειά στον ιδιωτικό τομέα τον «τσίμπησαν» με τη γίδα στην πλάτη, όμως και τότε πλήρωσε τα σπασμένα ο ελληνικός λαός

Προτού το πανελλήνιο μάθει για τον «Φραπέ» του ΟΠΕΚΕΠΕ υπήρχε ένας άλλος «σύντεκνος», πολύ διασημότερος, που έδειχνε τον δρόμο για τις παράνομες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Πριν από σχεδόν 20 χρόνια ο τότε βουλευτής της Ν.Δ. και σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γινόταν ο πρώτος διδάξας στα κόλπα με τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις και πιανόταν με τη γίδα στην πλάτη.

Οι ομοιότητες των δύο σκανδάλων, τότε και τώρα, για τη δράση του «Φραπέ» Μητσοτάκη είναι σοκαριστικές. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με την παρέμβασή του στον Σημίτη είχε βρει δουλειά στον Κυριάκο, πριν αυτός εκλεγεί βουλευτής, σε μια θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, την Iven Καινοτόμες Επιχειρήσεις Α.Ε. Ο νεαρός Μητσοτάκης είχε διοριστεί με το «καλημέρα» ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Είναι μία από τις θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας με την οποία ενεπλάκη.

Ο Κυριάκος, που δεν ήταν ακόμη βουλευτής τότε, οδήγησε στη χρεοκοπία την εταιρία και κατηγορήθηκε για παράνομες επιδοτήσεις από ευρωπαϊκά κονδύλια. Η υπόθεση βγήκε στο φως το 2008, όταν ήδη ήταν βουλευτής από το 2004, αλλά η αίτηση ασυλίας απορρίφθηκε το 2009.

Στο βιογραφικό του ο Μητσοτάκης καμώνεται πως έχει δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που συνέβη μόνο μία φορά, κι αυτήν με βύσμα του πατέρα του. Ακόμα, όμως, κι έτσι, φαλίρισε την εταιρία με τα παιχνίδια του και η θυγατρική της Εθνικής βρέθηκε να έχει μοιράσει παρανόμως ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και να τρέχει να καλύψει τα ελλείμματα.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα συγκυρία είναι ότι ο «Φραπές» Γιώργος Ξυλούρης ήταν άνθρωπος της οικογένειας Μητσοτάκη διά κουμπαριάς. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όπως αποκαλύφθηκε τώρα, είχε παντρέψει τον αδελφό του «Φραπέ», τον Μανώλη Ξυλούρη.

Στις 13 Οκτωβρίου 2008 τα «Νέα» είχαν δημοσιεύσει θέμα με τίτλο «Ανοιχτοί λογαριασμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Δικαιοσύνη». Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως η Δικαιοσύνη έχει ζητήσει την άρση της ασυλίας τού τότε νεόκοπου βουλευτή «για υπόθεση απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Την ποινική εμπλοκή του Μητσοτάκη αποκάλυψε στις 12 Οκτωβρίου το «Έθνος της Κυριακής». Σύμφωνα με την εφημερίδα, «προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία που «έδειξαν» απάτη εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνδέεται με λανθασμένες και παράνομες επιδοτήσεις την περίοδο 2001-2003 στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ από μη νόμιμους χειρισμούς και ενέργειες της εταιρίας Ιven Α.Ε., στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος».

Το σκηνικό που περιγράφεται πριν από 17 χρόνια για τον σημερινό πρωθυπουργό θυμίζει όσα συμβαίνουν σήμερα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Εκείνο το δημοσίευμα των «Νέων» έδινε κι άλλες λεπτομέρειες, όπως τον λόγο που η εταιρία φαλίρισε επί διοίκησης Μητσοτάκη και πώς η Εθνική Τράπεζα επέστρεψε την κοινοτική επιδότηση της θυγατρικής της επί Κυριάκου:

«Η υπόθεση, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε ο Κ. Μητσοτάκης, έφθασε στη Δικαιοσύνη επί των ημερών της ΝΔ. “Για λόγους που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, μετά τις εκλογές του 2004, αμφισβήτησαν την όλη επιχειρηματική λογική της Ιven, με το επιχείρημα ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στήριζε δεν ήταν καινοτόμες. Η τελική κατάληξη της υπόθεσης ήταν να τεθεί σε εκκαθάριση η επιχείρηση, και η Εθνική Τράπεζα να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο όλη την κοινοτική επιδότηση που είχε λάβει. Κάποιοι έκριναν απαραίτητο να στείλουν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών” αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο Κ. Μητσοτάκης».

Στην «Καθημερινή», στις 14 Οκτωβρίου 2008, διαβάζαμε πως «στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σωτ. Χατζηγάκη βρίσκεται η δικογραφία για την υπόθεση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ο νυν βουλευτής της Ν.Δ. διετέλεσε από το 2000-2003 πρόεδρος του Δ.Σ. της Iven, με αντικείμενο κοινοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (πρόγραμμα ΕΛΕΥΘΩ)».

«Κατά πληροφορίες», αναφέρει ακόμα η «Καθημερινή», «ο βουλευτής κατηγορείται για πράξεις που σχετίζονται με απάτη εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε., καθώς ως πρόεδρος της εταιρίας φέρεται να προχώρησε σε λανθασμένες και παράνομες επιδοτήσεις εταιριών που δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ».

Ο Μητσοτάκης δήλωσε ακόμα τότε πως «το να ανάγεται μία διαφωνία για το τι συνιστά καινοτομία σε ποινική υπόθεση ανήκει στη σφαίρα του παραλογισμού, πόσω μάλλον όταν από αυτήν την ιστορία το Ελληνικό Δημόσιο και η Ε.Ε. δεν ζημιώθηκαν ούτε κατά ένα ευρώ».

Στις 14 Ιανουαρίου 2009 συζητήθηκε στη Βουλή η αίτηση άρσης ασυλίας του Μητσοτάκη. Το αδιανόητο είναι πως στα πρακτικά διαβάζουμε για την ψηφοφορία ότι «στο ψηφοδέλτιο θα αναγράφει κάθε συνάδελφος το όνομά του. με την ψηφοφορία να είναι ονομαστική. και στη συνέχεια θα παραδίδει το ψηφοδέλτιο στον συνάδελφο κ. Ελευθέριο Αυγενάκη από τη Ν.Δ., στον Παναγιώτη Μπεγλίτη από το ΠΑΣΟΚ κ.λπ.». Το να συνυπάρχουν το 2009 καθ’ οιονδήποτε τρόπο στα πρακτικά της Βουλής για μια υπόθεση με παράνομες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις ο Μητσοτάκης με τον Αυγενάκη ξεπερνά κάθε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Μόνο ο «Φραπές» λείπει… Στη συνέχεια, μάλιστα, ο Αυγενάκης βγάζει και λόγο. Η αίτηση ασυλίας Μητσοτάκη τελικά απορρίφθηκε με 203 ψήφους κατά, 2 υπέρ και 10 «παρών».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανιζόταν για σχεδόν τέσσερα χρόνια ως διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών του ομίλου της Εθνικής. Ο Κυρ. Μητσοτάκης παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2003. Η εταιρία που χρεοκόπησε ήταν υπό τη διαχείριση του NBG Greek Fund.

 

 

 

ΠΗΓΗ