Του Μανώλη Κοττάκη
Όταν τέθηκε πρώτη φορά το ζήτημα της σύνθεσης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που θα κληθεί να αξιολογήσει ως «φυσικός δικαστής» την υπόθεση Τριαντόπουλου, η Βουλή και το υπουργείο Δικαιοσύνης διχάστηκαν για το ποιος ευθύνεται που στη λίστα των προς κλήρωση δικαστών περιλαμβάνονταν κάποιοι που απείχαν έναν μήνα από τη συνταξιοδότηση. Μεταξύ αυτών και η απερχόμενη εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. Ο κατάλογος που εστάλη από τον Άρειο Πάγο στο υπουργείο Δικαιοσύνης προς διαβίβαση στη Βουλή περιείχε το όνομά της, αλλά ο κύριος Φλωρίδης αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη να το διαγράψει. Ο δε πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης επίσης δεν έδειξε διατεθειμένος να φορτωθεί την ευθύνη για την αρρυθμία και το κατέστησε σαφές με διαρροή προς τα μέσα ενημέρωσης. Σήμερα που μιλάμε, σύμφωνα με όσα μας είπε παράγων που παρακολουθεί τη διαδικασία εκ του σύνεγγυς, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τον κύριο Τριαντόπουλο είναι στον αέρα.
Δύο από τα μέλη του συνταξιοδοτήθηκαν προχθές, ενώ ένα άλλο φέρεται ότι απεβίωσε. Η εισαγγελεύς στην οποία έχει ανατεθεί η υπόθεση άρχισε να εξετάζει μάρτυρες, με πρώτους τα αδέλφια που με τα μηχανήματά τους έκαναν το μπάζωμα, αλλά αν τυχόν καταλήξει σε πόρισμα εν ευθέτω χρόνω για πρόταση παραπομπής ή μη του Χρήστου Τριαντόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, δεν έχει πού να αποταθεί. Δεν υπάρχει Γνωμοδοτικό Συμβούλιο με πλήρη σύνθεση για να το στείλει. Άρα πάει πίσω η έκδοση βουλεύματος που θα θέτει την υπόθεση στο αρχείο διά απαλλαγής ή θα την παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο για να τη δικάσει. Τούτων δοθέντων και εφόσον οι πληροφορίες μας είναι ακριβείς, η Βουλή πρέπει να επαναλάβει την κλήρωσή της για την κάλυψη των κενών θέσεων των τακτικών μελών του Γνωμοδοτικού ακόμα κι αν ήθελε εννοηθεί ότι θα καλύψουν τις θέσεις αυτές προσωρινά οι αναπληρωματικοί. Τινές εκ των οποίων συχνάζουν σε πολυτελή resorts εσχάτως.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τοποθετήθηκε σαφώς για το ζήτημα της παραγραφής στην υπόθεση Τριαντόπουλου και άλλες συναφείς: Πρέπει καλού κακού λόγω αντικρουόμενων συνταγματικών ερμηνειών για την ισχύουσα παραγραφή (λόγω της καθυστερημένης εναρμόνισης του εκτελεστικού νόμου με το νέο Σύνταγμα) η έρευνα να έχει ολοκληρωθεί και το βούλευμα να έχει εκδοθεί έως το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της Βουλής. Αυτή περαιούται το αργότερο Οκτώβριο ή Νοέμβριο. Ωστόσο, οι αλλαγές στη σύνθεση του Γνωμοδοτικού και οι αναμενόμενες δικαστικές διακοπές στέλνουν την υπόθεση στο βαθύ φθινόπωρο. Σε χρονοδιαγράμματα οριακά. Αν η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη καθυστερήσει το βούλευμά της και κριθεί η υπόθεση παραγεγραμμένη, τι θα «φταίει» ο κύριος Τριαντόπουλος που αθωώθηκε για το μπάζωμα; Εκείνος θα έχει να ισχυρίζεται ότι «πήγαμε στη Δικαιοσύνη κατόπιν αιτήματός μου, τι έκανε αυτή δεν με αφορά, ήμουν στη διάθεσή της». Καταλαβαίνετε πού πάμε; Ποια είναι η κατεύθυνση;
Αν η συγκάλυψη γίνει και θεσμικά με το παιχνίδι των καθυστερήσεων, οι πολιτικές συνέπειες για το πολιτικό σύστημα θα είναι κατακλυσμιαίες. Θα επικυρωθεί η συνενοχή της Δικαιοσύνης στη συγκάλυψη. Υπάρχει καιρός ακόμη όμως. Αρκεί να θέλουν να μας εκπλήξουν οι δικαστές μας όπως μας εκπλήσσει η Κοβέσι. Ιδού η Ρόδος συνεπώς, ιδού και το Γνωμοδοτικό.