Από τα έγγραφα που φέρνει στο φως η «δημοκρατία» αποδεικνύεται ότι «δικαιούχοι» είναι οι δυο γιοι του περιφερειάρχη Ηπείρου, η νύφη του, ο ανιψιός του, ενώ επιδότηση έπαιρνε και η σύζυγός του

«Ζαλίζουν» οι επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα ποσά για εικονικές ή «φουσκωμένες» γεωργικές καλλιέργειες, αλλά και για τα «δηλωμένα» βοσκοτόπια, που έμπαιναν στο «οικογενειακό ταμείο» του «γαλάζιου» περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος, όπως φαίνεται, είχε υιοθετήσει το δόγμα «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι»!

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία», από τα έγγραφα αποδεικνύεται ότι «δικαιούχοι» είναι οι δυο γιοι του περιφερειάρχη, η νύφη του, αλλά και ο ανιψιός του, που στα social media αυτοαποκαλείται και «Φαντομάς». Πριν καταλαγιάσει ο θόρυβος από το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία προ ολίγων ημερών διαπίστωσε εναντίον του σωρεία πειθαρχικών παραπτωμάτων, όπως σύναψη πλήθους δημοσίων συμβάσεων με απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, έρχεται και η αποκάλυψη ότι στις επίμαχες λίστες είναι καταχωρισμένα τα ονόματα και των δύο γιων του, αλλά και της νύφης του, ως κατ’ επανάληψη «δικαιούχων» του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ενίσχυση… πολέμου! 

Είναι ενδεικτικό ότι ο μεγαλύτερος γιος του, Γιώργος, έχει ενισχυθεί απ’ τον οργανισμό ακόμα και για τις «επιπτώσεις στη γεωργία από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», ενώ και η σύζυγός του Ελένη Τρίχα απολαμβάνει αντίστοιχα πλεονεκτήματα για καθεμιά από τις ξεχωριστές ενισχύσεις που έχουν να κάνουν με μια γκάμα προϋποθέσεων, όπως: α) Ενίσχυση σε γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον, β) Ενίσχυση για γεωργούς μικρής ηλικίας, γ) Ενίσχυση σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα, δ) Καθεστώς βασικής ενίσχυσης και ε) Ενίσχυση για βιολογική γεωργία. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωτότοκος γιος εμφανίζεται για το έτος 2024 να έχει λάβει δύο διαφορετικές επιδοτήσεις με τα υπέρογκα ποσά των 179.200 ευρώ και 108.642 ευρώ. Το εξωφρενικό πάντως είναι πως και οι δυο γιοι του περιφερειάρχη (Γιώργος και Τριαντάφυλλος), συν τοις άλλοις, έχουν λάβει ως «δικαιούχοι» του Δήμου Μετσόβου ποσά και για την «ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι» – και είναι απορίας άξιον πώς «ευδοκιμεί» το βαμβάκι σε μια ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων με υψόμετρο 1.160 μέτρα, που διαθέτει και χιονοδρομικό κέντρο (Ανήλιο). Εκτός κι αν δήλωναν πως είναι «καλλιεργητές» του θεσσαλικού κάμπου!

Στην αναρτημένη λίστα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαθέτει 19 ξεχωριστές ενότητες-λόγους επιδοτήσεων, κάμποσες εκ των οποίων απολαμβάνουν τα μέλη της οικογένειας Καχριμάνη. Ως εκ τούτου, από τους ελέγχους σε πρώτη φάση κάθε μέλος ετησίως φαίνεται να αποκομίζει τουλάχιστον από 30.000 έως και 45.000 ευρώ. Ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης, πάντως, με νέα ανακοίνωσή του δηλώνει άμοιρος ευθυνών, ενώ για το βαμβάκι στο Μέτσοβο επικαλείται μια αστεία δικαιολογία, λέγοντας ότι «ουδέποτε μέλος της οικογένειάς μου ζήτησε επιδότηση για καλλιέργεια βαμβακιού, γεγονός που ούτως ή άλλως θα ήταν παράλογο. Τα ποσά που εμφανίζονται αφορούν νόμιμες και δικαιολογημένες ενισχύσεις, τις οποίες οι παραγωγοί δικαιούνται – όχι, φυσικά, για καλλιέργεια βαμβακιού, αλλά για άλλες επιλέξιμες δραστηριότητες. Το λάθος αφορά την εσφαλμένη περιγραφή του είδους της επιδότησης, η οποία οφείλεται αποκλειστικά σε τεχνική ή διοικητική αστοχία του ΟΠΕΚΕΠΕ – και όχι στους ίδιους τους δικαιούχους. Σε ό,τι με αφορά, δηλώνω κατηγορηματικά ότι ούτε εγώ ούτε η οικογένειά μου έχουμε λάβει οποιαδήποτε επιδότηση που δεν δικαιούμαστε».

Δρόμος στον Γράμμο! 

Πάντως, ο Γιώργος, ο μεγαλύτερος γιος του περιφερειάρχη, είναι παράλληλα και αγελαδοτρόφος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Οκτώβριο ξέσπασε σάλος όταν ο κ. Καχριμάνης, παραπλανώντας ακόμα και το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), επιχείρησε να διανοίξει δρόμο σε μια από τις απάτητες και προστατευόμενες περιοχές της χώρας στον Γράμμο -με καθεστώς Natura- και σε ύψος 2.200 μέτρων, προκαλώντας την έκρηξη οργής δημοτικών Αρχών, κατοίκων και φορέων. Οπως ειπώθηκε, φιλοδοξούσε να επεκτείνει τα περιβόητα «αμαρτωλά» βοσκοτόπια και να βάλει μπουλντόζα του Στρατού (όπως και έγινε) σε ορειβατικό μονοπάτι, «εξυπηρετώντας» τους πολυσυζητημένους μετακινούμενους κτηνοτρόφους -μέσω Γράμμου- για να κάνει «αγροτικό δρόμο» μέχρι τα… απροσπέλαστα σύνορα της Καστοριάς. Το έργο σταμάτησε, με το ΓΕΣ μάλιστα να εκδίδει ανακοίνωση ότι παραπλανήθηκε, αφού «υπήρξαν έγγραφες διαβεβαιώσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου που ζητούσε τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διάνοιξη ήδη υφιστάμενης οδού». Μάλιστα, ο περιφερειάρχης, όταν ξέσπασε ο σάλος, επιχείρησε να εμφανίσει τη διάνοιξη για «στρατιωτικούς λόγους», ως αίτημα του ΓΕΣ προς την Περιφέρεια, και όχι το ανάποδο. Καταγγέλθηκε πάντως δημόσια ότι ο δρόμος στον Γράμμο άνοιξε παράνομα, για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις βόσκησης κοπαδιών τόσο της οικογένειας Καχριμάνη όσο και πολύτιμων φίλων της, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι των οποίων το μυαλό πήγε και σε συγκεκριμένα ιδιωτικά σχέδια για τη μελλοντική δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου, καθώς η περιοχή ενδείκνυται λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Η συνομιλία για τα βοσκοτόπια

Στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης ακούγεται να λέει στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστο Κέλλα ότι «ο Καχριμάνης τα έχει κάνει θάλασσα». Στη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή ακολουθεί η συνομιλία του κ. Μπαμπασίδη με τον Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη, διευθύνοντα σύμβουλο της εφημερίδας «ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ Α.Ε.», στην οποία γίνεται αναφορά ότι «στο Μαξίμου τον έχουν τελειωμένο τον Καχριμάνη». Η νέα συνομιλία είναι προγενέστερη και αφορά το αμέσως προηγούμενο σκάνδαλο με τα παράνομα βοσκοτόπια, όπου ο περιφερειάρχης Ηπείρου είναι και πάλι «πρωταγωνιστής».

-Μπαμπασίδης Κυριάκος: Πήγαν οι κύριοι αντιπρόεδροι επάνω (σ.σ. στα Ιωάννινα). Προσπαθούν τώρα τις μ@@@ του Καχριμάνη.

Μπαρμπαγιάννης Παναγιώτης: Ναι.

Μπαμπασίδης: Τα βοσκοτόπια να τα λύσουν. Με πήρε έξαλλη η Χαριτίνη, που δεν την είχαν ενημερώσει.

Μπαρμπαγιάννης: Τον Καχριμάνη είδες που τον έχουν βγάλει στη σέντρα για χίλια δυο πράγματα…

Μπαμπασίδης: Εγώ τον ξέρω, αυτοί δεν το ξέρουν (σ.σ.: εννοεί τους αντιπροέδρους πιθανόν του ΟΕΠΕΚΠΕ).

Μπαρμπαγιάννης: Από πού έχουν πάρει εντολή;

Μπαμπασίδης: Από τον Αυγενάκη;

Μπαρμπαγιάννης: Τα έχει καλά με τον Καχριμάνη;

Μπαμπασίδης: Δεν το ξέρω.

Μπαρμπαγιάννης: Εσύ για να είσαι καλυμμένος μίλα με πάνω, γιατί από Μαξίμου τον θεωρούν τελειωμένο τον Καχριμάνη.

Μπαμπασίδης: Θα πάω να μιλήσω στον υπουργό. Δεν ξέρω… Για το ’20 και το ’21 είχαν νοικιάσει εκτάσεις που δεν ήταν δικές τους.

Μπαρμπαγιάννης: Πρέπει να έχει αυτός και τα παιδιά του και με τον γαμπρό του της Παναγιάς τα μάτια…

Μπαμπασίδης: Θα μιλήσω με τον υπουργό.

Οι παλιές αμαρτίες που κουβαλά ο περιφερειάρχης

Όμως, ο περιφερειάρχης Ηπείρου κουβαλά και άλλες παλιές αμαρτίες που του καταλογίζει σήμερα και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Πρόκειται για την «παράνομη και υπερτιμολογημένη μεταφορά» του εξοπλισμού ξιφασκίας από το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, μέρος του οποίου κατέληξε -άκουσον άκουσον!- στο μαντρί του μεγαλύτερου γιου του στα Ιωάννινα. Επισήμως, τα υλικά θα πήγαιναν για την ανέγερση ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου στην Κατσικά στα Ιωάννινα. Οι παλιές αθλητικές εγκαταστάσεις ξηλώθηκαν και απομακρύνθηκαν για να διευκολύνουν την ανάπλαση του Ελληνικού. Η Περιφέρεια Ηπείρου με προγραμματικές συμβάσεις πήρε μάλιστα τον εξοπλισμό από την παλιά αίθουσα ξιφασκίας, το πρώην προπονητήριο καλαθοσφαίρισης – γυμναστήριο, καθώς και ένα σύμπλεγμα μεταλλικών κερκίδων. Μόνο που όλα αυτά έγιναν με προφορικές οδηγίες του κ. Καχριμάνη και παράνομες, σύμφωνα με το πόρισμα, κατατμήσεις των συμβάσεων για τις υπηρεσίες αποξήλωσης, μεταφοράς και εγκατάστασης στα Ιωάννινα. Ο περιφερειάρχης ανέθεσε σε ιδιώτη την καθαίρεση του μεταλλικού οργανισμού των δύο αθλητικών χώρων με σύμβαση ποσού 360 χιλιάδων ευρώ. Στη συνέχεια, ο ίδιος ιδιώτης ανέλαβε την ταξινόμηση και καταγραφή των υλικών, με νέα σύμβαση ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ. Μετά, ο κ. Καχριμάνης προχωρά με τρεις διαφορετικές απευθείας συμβάσεις στη μεταφορά των υλικών στα Ιωάννινα. Οπως αποκαλύφθηκε στην πορεία, μεγάλες ποσότητες τέτοιων υλικών μαζί με πάνελ και τεράστιους εξαεριστήρες εντοπίστηκαν κρυμμένα πίσω από μια ερειπωμένη αποθήκη σε κτήμα πέντε στρεμμάτων, συμφερόντων ασφαλώς της οικογένειας του κ. Καχριμάνη, στον οικισμό της Αγίας Μαρίνας (Λυκοτρίχι), μετά την Κρύα.

Τα πορίσματα της ΕΑΔ για συνεχείς παρανομίες

Καταπέλτη αποτελούν τα πορίσματα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) για τα έργα και τις ημέρες του περιφερειάρχη Ηπείρου Α. Καχριμάνη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με βάση τα πορίσματα που έχουν ήδη διαβιβαστεί στο υπουργείο Εσωτερικών και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, ξεκινά άμεσα πειθαρχική διαδικασία η οποία είναι πιθανό να φτάσει έως και την αργία ή την έκπτωση του κ. Καχριμάνη από τη θέση του, ενώ πρόκειται να διαβιβαστούν και στις εισαγγελικές Αρχές για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του περιφερειάρχη. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) διαπίστωσε «χορό» απευθείας αναθέσεων από τον περιφερειάρχη Ηπείρου, όπως σε ένα σύνολο 1.857 συμβάσεων για έργα, μελέτες, προμήθειες και υπηρεσίες, που έχουν αναρτηθεί -με καθυστέρηση συνήθως- στο μητρώο και αφορούν μόνο τον πρώτο ενάμιση μήνα του 2024. Οι ελεγκτές κατέγραψαν στο πόρισμα ότι μόλις 141 εξ αυτών έγιναν με ανοιχτή διαδικασία. Απαράλλακτη ήταν και η εικόνα που διαπίστωσαν οι ελεγκτές στις συμβάσεις εργασιών συντήρησης οδών: μέσα σε εννέα μήνες, από τις συνολικά 341 συμβάσεις του εννεαμήνου, μόνο οι 35 έγιναν με ανοιχτή διαδικασία. Με απευθείας ανάθεση καταβλήθηκαν κονδύλια 14,2 εκατ. ευρώ και με ανοιχτή διαδικασία μόλις 7,6 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο πόρισμα, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει συμπεριλάβει και την υπόθεση διάνοιξης αγροτικού δόμου σε «αλπικό τοπίο» στον Γράμμο και σε υψόμετρο 2.200 μέτρων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, αίσθηση είχε προκαλέσει η εμφάνιση του κ. Καχριμάνη στα πρωινάδικα, όπου υπερασπιζόταν την απόφασή του να προσλάβει άτομο για να κλείνει τα παράθυρα, τα φώτα και τα κλιματιστικά της Περιφέρειας, με αμοιβή που ανερχόταν σε 37.000 για δύο έτη. Και, ω του θαύματος, το δύσκολο έργο ανατέθηκε στον κουνιάδο της ιδιαιτέρας γραμματέως του κ. περιφερειάρχη!

  

 

 

ΠΗΓΗ