Σύμφωνα με το UK Maritime Trade Operations (UKMTO) και τη βρετανική εταιρεία ασφαλείας Ambrey, οι επιτιθέμενοι άνοιξαν πυρ και εκτόξευσαν χειροβομβίδες από μικρά σκάφη

Την Κυριακή 6 Ιουλίου στις 10:45,  το ελληνόκτητο πλοίο Magic Seas με χύδην φορτίο δέχθηκε ένοπλη επίθεση από οκτώ ταχύπλοα σκάφη στη θαλάσσια περιοχή 51 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού, Al-Hodeidah στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σύμφωνα με το UK Maritime Trade Operations (UKMTO) και τη βρετανική εταιρεία ασφαλείας Ambrey, οι επιτιθέμενοι άνοιξαν πυρ και εκτόξευσαν χειροβομβίδες, ενώ ένοπλοι φρουροί του πλοίου ανταπέδωσαν τα πυρά.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, το πλοίο έχει πάρει νερό ύστερα από χτύπημα με drones, αφού επρόκειτο για συντονισμένη επίθεση των ανταρτών της Υεμένης.
Αργότερα, το UKMTO επιβεβαίωσε ότι το πλοίο τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από το χτύπημα.
Αν και δεν υπήρξε επίσημη ανάληψη ευθύνης μέχρι τη στιγμή της ανακοίνωσης, το σημείο της επίθεσης – υπό έλεγχο των Houthi – και ο τρόπος δράσης παραπέμπουν σχεδόν με βεβαιότητα στην οργάνωση Ansar Allah.
Πηγές του Υπουργείου Ναυτιλίας ανέφεραν ότι κανένας Έλληνας δεν βρίσκεται ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος του πλοίου αλλά και στην ομάδα ασφαλείας.

magiv_b.jpg

Σημειώνεται ότι το πλοίο φέρει σημαία Λιβερίας.

Το περιστατικό

Σύμφωνα με την αρχική αναφορά της United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), μια υπηρεσία του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου που λειτουργεί ως κεντρικό σημείο επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ των εμπορικών πλοίων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές υψηλού ναυτιλιακού κινδύνου, το περιστατικό σημειώθηκε στις 01:45 τοπική ώρα (10:45 UTC), περίπου 51 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Al Hudaydah στην Υεμένη, και σε απόσταση 122 χλμ. από τις ακτές της Σαουδικής Αραβίας.
Το σκάφος σύμφωνα με την UKMTO έχει προσβληθεί από πολλά μικρά σκάφη που άνοιξαν πυρ.
Η ένοπλη ομάδα ασφαλείας που βρίσκονταν επί του πλοίου ανταπέδωσε τα πυρά και η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι αρχές διεξάγουν έρευνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2025-07-06_201628.png

Στιγμιότυπο_οθόνης_2025-07-06_201731.png

Η παγκόσμια διάσταση με πάνω 100 επιθέσεις και δύο βυθισμένα πλοία

Από τον Νοέμβριο του 2023, οι Houthi έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 100 επιθέσεις σε εμπορικά πλοία, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους και σε αντίδραση στην ισραηλινή πολεμική εκστρατεία στη Γάζα.
Δύο πλοία έχουν βυθιστεί, με τουλάχιστον τέσσερις ναυτικούς νεκρούς
Ένα άλλο κατασχέθηκε και μεταφέρθηκε σε λιμάνι της Υεμένης
Οι επιθέσεις ανάγκασαν δεκάδες ναυτιλιακές εταιρείες να παρακάμψουν την Ερυθρά Θάλασσα, αυξάνοντας το κόστος και καθυστερώντας την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Επίθεση με υπερηχητικό πύραυλο στο Ισραήλ

Λίγες ώρες νωρίτερα εκτόξευσαν έναν βαλλιστικό υπερηχητικό πύραυλο Palestine 2 κατά του διεθνούς αεροδρομίου Ben Gurion στα περίχωρα του Τελ Αβίβ.
Πρόκειται για τον δεύτερο παρόμοιο βομβαρδισμό εντός μιας εβδομάδας.
Στην ανακοίνωσή τους, οι Houthi επιμένουν ότι υποστηρίζουν τον παλαιστινιακό αγώνα και ότι θα συνεχίσουν «μέχρι να τερματιστεί η επίθεση στη Γάζα και να αρθεί ο αποκλεισμός».
Ο πύραυλος Palestine 2 — με εμβέλεια πάνω από 2.150 χλμ και ταχύτητα Mach 16 — συνδέει την Υεμένη με την ισραηλινή πρωτεύουσα.
Η κλίμακα της κίνησης σε συνδυασμό με τη στρατηγική απειλή που εκπροσωπεί, αλλά και με την υπόδειξη για χρήση υπερηχητικής τεχνολογίας, φανερώνει ότι έχουμε περάσει σε ένα νέο επίπεδο περιφερειακής σύγκρουσης.

Τέλος εκεχειρίας;

Τον Μάιο του 2025, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε τη λήξη των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον των Houthi, στο πλαίσιο μιας παρασκηνιακής συμφωνίας εκεχειρίας. Η Ουάσινγκτον και η οργάνωση συμφώνησαν να μην στοχεύσουν ο ένας τον άλλο, περιλαμβάνοντας πλοία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η νέα επίθεση, εάν επιβεβαιωθεί ως έργο των Houthi, απειλεί να ακυρώσει αυτή τη συμφωνία και να επαναφέρει τις ΗΠΑ σε ενεργό εμπλοκή στον πόλεμο στην Υεμένη.

Η φωτιά της Ερυθράς Θάλασσας

Η 6η Ιουλίου μπορεί να αποδειχθεί η ημέρα που τελείωσε η σύντομη περίοδος ηρεμίας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Καθώς η προσοχή των μεγάλων δυνάμεων παραμένει στραμμένη στην Ουκρανία και την Ταϊβάν, το νέο μέτωπο που ανοίγει στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο τον παγκόσμιο χάρτη — οικονομικά, στρατηγικά και ενεργειακά.
Η ερώτηση δεν είναι πια αν θα γίνει νέα ανάφλεξη στην Υεμένη.
Η ερώτηση είναι πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί η φωτιά πέρα από αυτή.

 

 

ΠΗΓΗ