Είδος προς εξαφάνιση οι ελληνικές οικογένειες με δύο τέκνα
Καμπανάκι χτυπά ακόμα μία φορά η Ευρώπη για το Δημογραφικό της χώρας μας, με τους Ελληνες υπό το βάρος της ακρίβειας και της αβάσταχτης φορολογίας να αδυνατούν να αυξήσουν τα μέλη της οικογένειάς τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), το Δημογραφικό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ένα στα τέσσερα ελληνικά νοικοκυριά (1,046 εκατ. ή το 25,7% των συνολικά 4,073 εκατ.) είχε παιδιά (ηλικίας έως 18 ετών) το 2024 και από αυτά σχεδόν τα μισά (482.000 ή το 46%) είχαν μόνο ένα παιδί.
Ελάχιστα λιγότερες είναι οι ελληνικές οικογένειες με δύο παιδιά. Σύμφωνα με τη Eurostat, σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται 406.000 οικογένειες ή το 39% των νοικοκυριών με παιδιά, ενώ οι οικογένειες με τρία παιδιά αντιστοιχούσαν σε 158.400 ή στο 15%. Στην εργασιακή ζούγκλα της Ελλάδας, με τους μισθούς και την αγοραστική δύναμη… Βουλγαρίας και με πάνω από 2.000.000 πολίτες να βρίσκονται υπό τον κίνδυνο φτώχειας, είναι δύσκολη η εξασφάλιση επαρκών συνθηκών διαβίωσης σε πολυμελείς οικογένειες. Αυτή η «βόμβα» αναμένεται να γίνει ακόμα πιο εμφανής τις επόμενες δεκαετίες, όταν θα υπάρξει κίνδυνος και για το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη
Σύμφωνα με τη Eurostat, αντίστοιχο δημογραφικό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η ίδια η Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στην Ε.Ε. το 23,6% των νοικοκυριών έχει παιδιά και από αυτά περίπου το 50% είναι με ένα παιδί. Τα υψηλότερα ποσοστά νοικοκυριών με παιδιά καταγράφηκαν στη Σλοβακία (35,6%), στην Ιρλανδία (31%) και την Κύπρο (28,6%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (18%), στη Λιθουανία (19,6%) και τη Γερμανία (20,1%).
Στην Ε.Ε. το 37,6% των νοικοκυριών έχει δύο παιδιά και το 12,6% έχει τρία ή περισσότερα παιδιά. Τα νοικοκυριά με ένα παιδί είναι τα πιο συνηθισμένα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., εκτός από την Ολλανδία, όπου το ποσοστό των νοικοκυριών με δύο παιδιά είναι υψηλότερο. Τα νοικοκυριά με τρία ή περισσότερα παιδιά είναι τα λιγότερο συνηθισμένα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Το ποσοστό τους, μεταξύ όλων των νοικοκυριών με παιδιά, κυμαινόταν από 20,6% στην Ιρλανδία, 18,1% στη Σουηδία και 17,4% στη Φινλανδία, έως 6,2% στην Πορτογαλία, 6,4% στη Βουλγαρία και 7,6% στην Ιταλία.