Πρωτοφανής κρίση με Haftar στη Λιβύη – Έδιωξε αντιπροσωπεία της ΕΕ – Ανεπιθύμητος ο Έλληνας υπουργός Θάνος Πλεύρης

Σκλήρη Προειδοποίηση της Τρίπολης – Σοκ στην ΕΕ για την πρωτοφανή διπλωματική κρίση!

Σε μια πρωτοφανή ενέργεια που θυμίζει ψυχροπολεμικά επεισόδια, οι λιβυκές αρχές στη Βεγγάζη, δηλαδή το καθεστώς Haftar, προχώρησαν στην απέλαση των αρμόδιων υπουργών της Ελλάδας (Θάνος Πλεύρης), της Ιταλίας και της Μάλτας, καθώς και του Επιτρόπου Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίγα μόλις λεπτά μετά την άφιξή τους στο διεθνές αεροδρόμιο Μπενίνα της Βεγγάζης.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητοι» και διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν άμεσα το λιβυκό έδαφος, χωρίς καν να πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη.
Το περιστατικό έχει ήδη προκαλέσει διπλωματικό σεισμό στις Βρυξέλλες, ενώ εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ – Λιβύης και τη διαχείριση του μεταναστευτικού στα νότια σύνορα της Ένωσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της λιβυκής κυβέρνησης, οι υπουργοί δεν ακολούθησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες εισόδου και παραμονής ξένων διπλωματών στη χώρα, παραβιάζοντας τις εσωτερικές εγκυκλίους και τους κανόνες φιλοξενίας.
Παράλληλα, το καθεστώς της Τρίπολης καταγγέλλει ευθεία προσβολή της εθνικής του κυριαρχίας και παραβίαση των διεθνών διπλωματικών εθίμων.
«Η Λιβύη σέβεται όλους τους διπλωμάτες και τις διεθνείς αποστολές, αλλά απαιτεί την απόλυτη συμμόρφωση με τις νόμιμες διαδικασίες και τις αρχές αμοιβαιότητας», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η ενέργεια αυτή εκλαμβάνεται από αναλυτές ως πολιτικό μήνυμα αποστασιοποίησης της Λιβύης από την ΕΕ, σε μια συγκυρία όπου το μεταναστευτικό ζήτημα έχει επιστρέψει δυναμικά στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας, με την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Μάλτα να δέχονται έντονες πιέσεις από αυξημένες ροές.
Το παρασκήνιο της ακύρωσης, η πιθανή εμπλοκή γεωπολιτικών ανταγωνιστών της ΕΕ και οι σκιές στις σχέσεις Βορρά – Νότου στην Μεσόγειο πυροδοτούν νέα κρίση στην ήδη εύθραυστη ισορροπία ΕΕ – Λιβύης.
Οι Βρυξέλλες φέρονται να εξετάζουν αυστηρή επίσημη απάντηση, καθώς το περιστατικό συνιστά κατάφωρη παραβίαση των διπλωματικών κανόνων.
Η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης μεταναστευτικής έντασης, λίγες μόλις ημέρες μετά τις συγκρούσεις στα σύνορα Πολωνίας – Γερμανίας, και εγείρει κρίσιμα ερωτήματα για τον ρόλο της Ευρώπης στη Μεσόγειο, την αποτελεσματικότητα της μεταναστευτικής πολιτικής και την γεωπολιτική της ισχύ.
Η συνέχεια αναμένεται εκρηκτική…

Η ανακοίνωση

Η προγραμματισμένη επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας, καθώς και του Επιτρόπου Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακυρώθηκε.
Η απόφαση ελήφθη μετά την άφιξή τους στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπενίνα στη Βεγγάζη, όπου τους γνωστοποιήθηκε η υποχρέωση να εγκαταλείψουν άμεσα το λιβυκό έδαφος, καθώς θεωρούνται ανεπιθύμητα πρόσωπα.

Το περιστατικό αυτό συνιστά σοβαρή παραβίαση των διπλωματικών εθίμων, των διεθνών συνθηκών και συμφωνιών, εκφράζοντας έλλειψη σεβασμού προς την εθνική κυριαρχία της Λιβύης, αλλά και παραβίαση της λιβυκής νομοθεσίας.
Σύμφωνα με τη λιβυκή κυβέρνηση, οι υπουργοί δεν τήρησαν τις καθορισμένες διαδικασίες που αφορούν την είσοδο, τη μετακίνηση και τη διαμονή ξένων διπλωματών, όπως αυτές περιγράφονται σε σχετική εγκύκλιο.
Η λιβυκή κυβέρνηση, επαναβεβαιώνοντας τον σεβασμό της προς όλους τους διπλωμάτες, τα μέλη διεθνών αποστολών και τους εκπροσώπους κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών, τονίζει την ανάγκη τήρησης της κυριαρχίας της χώρας.
Όλοι οι ξένοι διπλωμάτες και αντιπροσωπείες καλούνται να συμμορφώνονται αυστηρά με τη λιβυκή νομοθεσία, τις διεθνείς συμβάσεις και τα καθιερωμένα διπλωματικά έθιμα, συναλλασσόμενοι με τις αρχές της Λιβύης στη βάση της αρχής της αμοιβαιότητας που προβλέπεται από τις διεθνείς συμφωνίες.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Πλεύρη την Τετάρτη 9/7 στο Μαξίμου για τις εξελίξεις με τη Λιβύη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο Τετάρτη (9/7) θα έχει στις 12:00 προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Ρώμη, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Να σημειωθεί ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας της ευρωπαϊκής αποστολής που μετέβαινε στην περιοχή για συνομιλίες αντιμετωπίστηκαν ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα» στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης στη Λιβύη.
Ανάμεσά στα πρόσωπα της αποστολής που μετέβαιναν στην Βεγγάζη για τις προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις για το μεταναστευτικό ήταν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης και ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Μάγκνους Μπρούνερ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά μια ευρεία αποστολή για την ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης στη Λιβύη

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε την Τρίτη μια αποστολή μεγάλης κλίμακας στη Λιβύη, η οποία περιλαμβάνει δύο κύριους σταθμούς, στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από την παράνομη μετανάστευση και των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Nova, της αποστολής ηγείται ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, συνοδευόμενος από τον Ιταλό Υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντέδοσι, τον Υπουργό Εσωτερικών και Ασφάλειας της Μάλτας Μπάιρον Καμιλλέρι και τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης Θάνο Πλιβέρη. Η αποστολή αυτή έρχεται μετά την προληπτική επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στη Βεγγάζη, στις 6 Ιουλίου.
Η επίσκεψη στη Λιβύη θα χωριστεί σε δύο φάσεις: η πρώτη στην Τρίπολη, όπου η αντιπροσωπεία θα έχει συνομιλίες με εκπροσώπους της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, και η δεύτερη στη Βεγγάζη, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αρχών της ανατολικής Λιβύης.
Στόχοι της αποστολής είναι η υποστήριξη της ικανότητας της Λιβύης να ελέγχει τα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της, καθώς και ο συντονισμός των προσπαθειών Ευρώπης-Λιβύης για την καταπολέμηση των δικτύων εμπορίας ανθρώπων, τα οποία δραστηριοποιούνται ολοένα και περισσότερο τόσο στην Τρίπολη όσο και στην Κυρηναϊκή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, αυτή η ευρωπαϊκή κίνηση αποκτά μια πρόσθετη περιφερειακή διάσταση, δεδομένου του εντεινόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως στις επικαλυπτόμενες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Λιβύης και Αιγύπτου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει να διεξάγει ναυτικές περιπολίες νότια της Κρήτης, με επίσημο στόχο την αποτροπή της αναχώρησης σκαφών με μετανάστες από τις ακτές της Κυρηναϊκής. Ωστόσο, η κίνηση αυτή θεωρείται επίσης ως πολιτικό μήνυμα για την επιβεβαίωση της σημασίας αυτής της θαλάσσιας έκτασης για τα ελληνικά στρατηγικά συμφέροντα.
Η Αθήνα εξέφρασε την ετοιμότητά της να παράσχει άμεση τεχνική υποστήριξη στις αρχές της ανατολικής Λιβύης για την ενίσχυση του ελέγχου των θαλάσσιων συνόρων, με σκοπό να προτείνει μια συμφωνία συνεργασίας παρόμοια με εκείνη που υπογράφηκε με την Τρίπολη και τη Ρώμη, η οποία θα ενίσχυε την αποτελεσματική παρουσία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε αυξημένο συντονισμό μεταξύ της Λιβύης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό της ροής μεταναστών, ιδίως προς τα νησιά του Αιγαίου, όπως η Γαύδος και η Κρήτη, τα οποία έχουν μετατραπεί σε ενεργά σημεία διέλευσης σε νέες διαδρομές που χρησιμοποιούνται από τους λαθρέμπορους.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, τα δίκτυα λαθρεμπορίου στη Λιβύη έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ικανότητα αντοχής και προσαρμογής στις διεθνείς πιέσεις, με τις δραστηριότητές τους να εκτείνονται σε τεράστιες περιοχές της χώρας, καθιστώντας ολοένα και πιο δύσκολη την αντιμετώπισή τους.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, αυτά τα δίκτυα εκμεταλλεύονται την παρουσία περίπου 800.000 μεταναστών στη Λιβύη. Ωστόσο, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Ιμάντ Τραμπελσί, εκτιμά τον αριθμό πολύ υψηλότερο, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να φτάσει τα τέσσερα εκατομμύρια εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται και τα δίκτυα λαθρεμπορίου δεν περιοριστούν.

 

 

ΠΗΓΗ