«Να εγκαταλείψει τα νεοοθωμανικά σχέδια» – Οι ελπίδες της Τουρκίας για ένταξη στους BRICS ναυαγούν…

Έναν χρόνο μετά, η επιθυμία της Άγκυρας να γίνει πλήρες μέλος της ομάδας έχασε τη δυναμική της, καθώς οι εντάσεις με την Ινδία κλιμακώθηκαν λόγω της τουρκικής βοήθειας στο Πακιστάν
Οι ξένοι επενδυτές είχαν δείξει ενδιαφέρον όταν η Τουρκία, πέρυσι, υπέβαλε αίτημα να γίνει η πρώτη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που θα ενταχθεί στο οικονομικό μπλοκ των BRICS.
Παρά τις πολυετείς δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Recep Tayyip Erdogan, που άφηναν να εννοηθεί ότι η Άγκυρα εξέταζε την προοπτική ένταξης στους BRICS, λίγοι πίστευαν ότι η Τουρκία θα προχωρούσε σε απτά βήματα για την πλήρη ένταξή της.
Οι BRICS -ακρώνυμο των αρχικών μελών Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική- θεωρούνται από ορισμένους αναλυτές ως η ομάδα που ενδέχεται να κυριαρχήσει στην παγκόσμια οικονομία τις επόμενες δεκαετίες.
Συχνά παρουσιάζονται ως εναλλακτική του G7, το οποίο κυριαρχείται κυρίως από δυτικές χώρες, και οι BRICS αντιπροσωπεύουν σημαντική μετατόπιση των παγκόσμιων ισορροπιών ισχύος και, μέχρι σήμερα, δεν περιλάμβαναν κανένα μέλος του ΝΑΤΟ.
Έναν χρόνο μετά την αίτηση της Άγκυρας, οι προοπτικές της Τουρκίας για πλήρη ένταξη στους BRICS έχουν χάσει τη δυναμική τους και, κατά πάσα πιθανότητα, έχουν ναυαγήσει για το προσεχές μέλλον.

Δεν υπήρχαν ενθαρρυντικά μηνύματα εξαρχής.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, για παράδειγμα, είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούνιο ότι οι BRICS δεν ενδιαφέρονται για περαιτέρω διεύρυνση, μετά την προσθήκη πέντε νέων χωρών το 2024: Αργεντινής, Αιγύπτου, Αιθιοπίας, Ιράν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Αντί γι’ αυτό, ο Lavrov είπε ότι θα προσφερόταν στην Τουρκία ένα ειδικό καθεστώς «χώρας-εταίρου», μαζί με άλλες 13 χώρες.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, ακόμη κι εκείνοι που είχαν επιφυλάξεις για τους BRICS, δεν είδαν θετικά την πρόταση για καθεστώς χώρας-εταίρου, καθώς τους θύμισε την πορεία της Τουρκίας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο παρελθόν, αρκετοί ηγέτες της ΕΕ είχαν προσπαθήσει να πείσουν την Τουρκία να αποδεχτεί μια «ειδική εταιρική σχέση» με τις Βρυξέλλες αντί για πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

Η Άγκυρα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την απόφασή της σχετικά με την πρόταση των BRICS.
Ο Erdogan απουσίασε από τη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Βραζιλία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στέλνοντας στη θέση του τον υπουργό Εξωτερικών Hakan Fidan.
Ενώ άλλες 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Λευκορωσίας, της Βολιβίας, του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν και της Κούβας, εντάχθηκαν ως χώρες-εταίροι, η Τουρκία διατήρησε σιγή ιχθύος για το ζήτημα.
Ένα δευτερεύον ζήτημα θα μπορούσε επίσης να είναι η πιθανή ανάληψη δεύτερης θητείας από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump τον Ιανουάριο.
Τον περασμένο μήνα, ο Trump ξεκαθάρισε ότι δεν τρέφει καμία συμπάθεια για τους BRICS και δήλωσε ότι θα επέβαλε δασμούς 100% αν η ομάδα επιχειρούσε να δημιουργήσει νέο νόμισμα.

Τη Δευτέρα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν επιπλέον δασμό 10% σε οποιαδήποτε χώρα συμμαχεί με τις «αντιαμερικανικές πολιτικές» των BRICS.
Οι δηλώσεις αυτές ανησύχησαν πιθανότατα Τούρκους αξιωματούχους που επιθυμούν να διατηρήσουν τις καλές σχέσεις Erdogan-Trump.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Ινδονησία έγινε πλήρες μέλος των BRICS τον Ιανουάριο, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις Lavrov ότι η επέκταση για ένταξη νέων μελών θα παγώσει.
Η γραμματεία των BRICS εξήγησε ότι η ένταξη της Ινδονησίας είχε αποφασιστεί ήδη από το 2023, αλλά καθυστέρησε λόγω των προεδρικών εκλογών της χώρας πέρυσι, οπότε δεν επρόκειτο για νέα απόφαση.
Παρόλο που κανένας Τούρκος αξιωματούχος δεν το δηλώνει δημόσια, πηγές με γνώση του θέματος είπαν στο Middle East Eye ότι η Κίνα και η Ινδία είχαν επιφυλάξεις για την ένταξη της Τουρκίας πέρυσι, μπλοκάροντας ουσιαστικά τον δρόμο της Άγκυρας προς την πλήρη ένταξη στους BRICS.
«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ» είπε Βραζιλιάνος διπλωμάτης στο MEE τον Δεκέμβριο.
«Πολλές χώρες ανησυχούν για το πώς θα λειτουργούσε αυτό εντός της ομάδας».
Ο ίδιος διπλωμάτης είπε ότι η Ινδία ήταν η κύρια αντίπαλος της συμμετοχής της Τουρκίας.

Εντάσεις με την Ινδία

Τον Σεπτέμβριο, δυτικός διπλωμάτης είπε στο MEE ότι η Τουρκία ίσως έκανε διακριτικές κινήσεις για να κατευνάσει τις ανησυχίες της Ινδίας σχετικά με το ζήτημα του Κασμίρ.
Ο διπλωμάτης σημείωσε ότι ο Erdogan δεν σχολίασε το Κασμίρ κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια.
Διπλωμάτης της Ινδίας, ωστόσο, δήλωσε στο MEE ότι η σιωπή του Erdogan δεν ήταν ουσιαστική κίνηση, καθώς η Τουρκία είχε υπογράψει έκθεση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας τον Αύγουστο, η οποία αξιολογούσε την κατάσταση στο ινδικά ελεγχόμενο Κασμίρ.
Στις επίσημες δηλώσεις της, η Ινδία δεν σχολίασε άμεσα τη συμμετοχή της Τουρκίας, αλλά υπενθύμισε ότι η ένταξη νέων μελών στους BRICS γίνεται μόνο με ομόφωνη απόφαση.
Τα πράγματα επιδεινώθηκαν περαιτέρω φέτος.
Το ζήτημα σταμάτησε εντελώς μετά την αναζωπύρωση της σύγκρουσης Ινδίας-Πακιστάν για το Κασμίρ, όταν επίθεση τον Απρίλιο κόστισε τη ζωή σε 27 Ινδούς τουρίστες.
Καθώς η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν και εξαπέλυσε στρατιωτική απάντηση, η Τουρκία βρέθηκε σύντομα μπλεγμένη στη σύγκρουση.
Ινδικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές, κατηγόρησαν επανειλημμένα την Άγκυρα ότι προμήθευσε drones, όπλα και πυρομαχικά στο Πακιστάν κατά το τελευταίο κύμα της σύγκρουσης.
Ορισμένα δημοσιεύματα ανέφεραν ακόμη και ότι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από τις ινδικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Sindoor, ενώ η Τουρκία φέρεται να προμήθευσε στο Πακιστάν πάνω από 350 drones.
«Τούρκοι σύμβουλοι βοήθησαν αξιωματικούς του πακιστανικού στρατού να συντονίσουν επιθέσεις με drones στην Ινδία μετά την Επιχείρηση Sindoor», ανέφεραν.
Μετά την εκεχειρία που μεσολάβησαν οι ΗΠΑ τον Μάιο, Ινδοί πολιτικοί ξεκίνησαν εκστρατείες κατά της Τουρκίας για τη στρατιωτική βοήθειά της στο Πακιστάν.
Αρχικά, οι ινδικές αρχές ανέβαλαν την έκδοση άδειας ασφαλείας στην Celebi Airport Services India, θυγατρική της τουρκικής Celebi, η οποία παρέχει υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης σε εννέα ινδικά αεροδρόμια, μεταξύ αυτών το Δελχί, τη Βομβάη και τη Μπενγκαλούρου.
Στη συνέχεια, η IndiGo Airlines ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τη συμφωνία μίσθωσης με την Turkish Airlines έως τις 31 Αυγούστου, ύστερα από πίεση της ινδικής ρυθμιστικής αρχής πολιτικής αεροπορίας.
Καθώς οι Ινδοί πολίτες ξεκίνησαν μποϊκοτάζ κατά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, ο διευθύνων σύμβουλος της Air India, Campbell Wilson, δήλωσε ότι η αεροπορική εταιρεία θα αναζητήσει άλλους παρόχους για συντήρηση και επισκευές, αντί της Turkish Technic.
Τον Ιούνιο, ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi επισκέφθηκε την Κύπρο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, κίνηση που θεωρήθηκε ευρέως μήνυμα προς την Τουρκία ότι το Νέο Δελχί εμβαθύνει τις σχέσεις του με χώρες που έχουν διαφορές με την Άγκυρα.
Σε άλλη ένδειξη της μεταβαλλόμενης στάσης της Ινδίας, ο ινδικός στρατός συνέδεσε την Τουρκία με το Πακιστάν κατά την τελευταία κλιμάκωση γύρω από το Κασμίρ, εκμηδενίζοντας κάθε ελπίδα ότι η Ινδία θα μπορούσε να στηρίξει την προσπάθεια της Άγκυρας να ενταχθεί στους BRICS.
Ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ινδίας, αντιστράτηγος Rahul R Singh, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Πακιστάν κατά της Ινδίας.
«Η Τουρκία διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο παρέχοντας την υποστήριξη που παρείχε· προμήθευσε Bayraktar και πολλά άλλα drones», δήλωσε.

Πρέπει να εγκαταλείψει τα νεο-οθωμανικά του σχέδια ο Erdogan

Επισήμως, η κρατική ιδεολογία της Τουρκίας είναι η κοσμικότητα που επιβλήθηκε από τον Ataturk πριν από έναν αιώνα.
Ωστόσο, για όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς, η κινητήρια δύναμη της Άγκυρας είναι ένα εξαιρετικά ασταθές μείγμα Νεο-Οθωμανισμού, πολιτικού Ισλάμ και παντουρκισμού.
Ο Erdogan κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τα διαδώσει και να τα εφαρμόσει παντού, είτε πρόκειται για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική ή την Κεντρική Ασία.
Η Τουρκία προσπαθεί να ξεπεράσει το πραγματικό της εκτόπισμα, αλλά η γεωστρατηγική της θέση το επιτρέπει (τουλάχιστον προς το παρόν).
Συγκεκριμένα, η Άγκυρα προσπαθεί να παίξει όλες τις πλευρές με τις οποίες έχει δεσμευτεί για να επιτύχει τους επεκτατικούς στόχους της, αλλά η ένταξη της στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να την καθιστά πλεονέκτημα της πολιτικής Δύσης.
Σύμφωνα με τον Drago Bosnic, γεωπολιτικό και στρατιωτικό αναλυτή, εδώ και χρόνια, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Τουρκία είναι ένας από τους «δούρειους ίππους» του ΝΑΤΟ και ότι οι πολιτικές της υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα, ιδιαίτερα στον Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία, όπου η Άγκυρα χρησιμοποιεί τους πόρους της για να ριζοσπαστικοποιήσει τους νέους πληθυσμούς, με αποτέλεσμα τη μαζική αύξηση του αριθμού των τρομοκρατών που εντάσσονται στο ISIS και σε άλλες παρόμοιες τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ και δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο.
Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η νεοναζιστική χούντα στο Κίεβο είναι επίσης στενά συνδεδεμένη με το HTS και παρόμοιες τρομοκρατικές οργανώσεις που λειτουργούν υπό την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στη Συρία.
Η Τουρκία προμηθεύει ό,τι χρειάζονται αυτοί οι τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων των M113 APC (τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού) που μαγνητοσκοπήθηκαν πρόσφατα να προελαύνουν στην περιοχή.
Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι φατρίες όπως το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκμενιστάν έχουν επίσης εμπλακεί στην τρομοκρατική επίθεση που ξεκίνησε στις 27 Νοεμβρίου.
Η προπαγάνδα του καθεστώτος του Κιέβου καυχιέται επίσης για τη συμμετοχή των υπηρεσιών πληροφοριών του, επιβεβαιώνοντας αναφορές για τη συμμετοχή τους που δημοσίευσε το InfoBRICS τους τελευταίους μήνες .
Αυτά τα στοιχεία πληροφοριών στάλθηκαν στην Ιντλίμπ μέσω Τουρκίας για να εκπαιδεύσουν τρομοκράτες σε νέες τακτικές με ιδιαίτερη έμφαση στον πόλεμο με drone.
Αυτό περιλαμβάνει τη διαβόητη ομάδα Khimik του GUR, η οποία εξαπέλυσε επίθεση σε ρωσικό στρατιωτικό φυλάκιο στο Χαλέπι στις 15 Σεπτεμβρίου 2024.
Υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις, συμπεριλαμβανομένων πλάνων που δείχνουν την άμεση εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η Ουάσιγκτον και η νεοναζιστική χούντα προσπαθούν να παρατείνουν τη Μόσχα για να διαταράξουν το SMO.

Αντιπερισπασμός

Συγκεκριμένα, η πολιτική Δύση προσπαθεί να σταματήσει τη σταθερή προέλαση του ρωσικού στρατού επιτρέποντας πλήγματα μεγάλης εμβέλειας βαθύτερα εντός της Ρωσίας και σκέφτεται ακόμη και τη δυνατότητα παράδοσης πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς που είχαν απαγορευτεί στο παρελθόν, μαζί με πυρηνικά όπλα στο καθεστώς του Κιέβου.
Το Κρεμλίνο έχει ήδη πει ότι θα έχει μηδενική ανοχή σε τέτοιες ενέργειες και ότι θα απαντήσει άμεσα στο ΝΑΤΟ.
Αυτό αφήνει στην πολιτική Δύση μια επιλογή – (επανα)ενεργοποίηση άλλων παγκόσμιων hotspot, προκειμένου να απομακρυνθεί η εστίαση της Μόσχας από την Ουκρανία.
Να σημειωθεί ότι και η Άγκυρα πρόσφατα δήλωσε ότι στηρίζει πλήρως τη νεοναζιστική χούντα στην ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ ουκρανική σύγκρουση, αποδεικνύοντας ότι η τελευταία κλιμάκωση στη Συρία είναι πολύ καλά σχεδιασμένη και συντονισμένη.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Μια άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι η πιθανή επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35, με στρατιωτικές πηγές να αναφέρουν ότι θα μπορούσε να αποκτήσει έως και 40 από τα προβληματικά μαχητικά αεροσκάφη.
Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα ουσιαστικά θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της σε αντάλλαγμα για ένα από τα χειρότερα στρατιωτικά αεροσκάφη στην πρόσφατη ιστορία.
Οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία είναι μια ακόμη αναμφισβήτητη απόδειξη ότι η πολιτική Δύση έχει εμμονή με τον πόλεμο, τον θάνατο και την καταστροφή και ότι είναι απλά ανίκανη να συνυπάρξει ειρηνικά με τον πραγματικό κόσμο.
Καταδεικνύει επίσης γιατί είναι τόσο σημαντικό για τον πλανήτη να ενωθεί και να διαμορφώσει μια αδιαίρετη αρχιτεκτονική ασφάλειας που θα απομόνωσε τις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και τους υποτελείς και δορυφόρους κράτη.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η επιθετικότητά τους εναντίον ολόκληρου του κόσμου.
Όσο για την Τουρκία, πρέπει να αλλάξει τις επεκτατικές της πολιτικές για να οικοδομήσει καλύτερες σχέσεις με τους BRICS.
Η Άγκυρα θα χρειαστεί να αναλάβει μια πολύ πιο πειστική δέσμευση, πρώτα αποχωρώντας από το ΝΑΤΟ και στη συνέχεια απορρίπτοντας τον νεο-οθωμανισμό, τον παντουρκισμό και τον ισλαμικό ριζοσπαστισμό ως εργαλεία προβολής της ισχύος της.

 

 

ΠΗΓΗ