Έρευνα για απάτη και απιστία μετά την αποκάλυψη των Data Journalists

  • Πρόκειται για ενισχύσεις ύψους 120.000 ευρώ που δόθηκαν την περίοδο 2019 – 2023 για 2.630 ελαιόδεντρα που ανήκουν στο Μετοχικό Ταμείο της Αεροπορίας.
  •  Την ενίσχυση είχε λάβει η σύζυγος διευθυντικού στελέχους του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Του Βαγγέλη Τριάντη

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας τίθεται η υπόθεση της καταβολής ενισχύσεων μέσω του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) για ελαιόδεντρα του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ελευσίνας που αποκάλυψαν οι Data Journalists.

 

Πρόκειται για ενισχύσεις ύψους 120.000 ευρώ που δόθηκαν την περίοδο 2019 – 2023, για 2.630 ελαιόδεντρα που ανήκουν στο Μετοχικό Ταμείο της Αεροπορίας και βρίσκονται στους ελεύθερους χώρους του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ελευσίνας.

 

Την ενίσχυση είχε λάβει η σύζυγος διευθυντικού στελέχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, που μίσθωσε τα ελαιόδεντρα από την Πολεμική Αεροπορία από το 2019 και μετά, προκειμένου να τα εκμεταλλευτεί με τη μορφή της συγκομιδής καρπού, όπως υπογραμμίζεται στη «σύμβαση εκμίσθωσης ελαιόδεντρων».

 

Το δημοσίευμα των Data Journalists έχει ήδη τεθεί σύμφωνα με πληροφορίες,  σε γνώση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και αναμένεται να διερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απάτης και απιστίας σε βάρος των συμφερόντων της ΕΕ.

 

Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη σύμβαση δεν προβλέπεται πουθενά η χρήση του μισθίου για τη λήψη ενισχύσεων, παρά μόνο η συγκομιδή καρπού από την εκμετάλλευση των ελαιόδεντρων.

 

Χαρακτηριστικό είναι πως η αίτηση για την καταβολή ενισχύσεων υπεβλήθη μέσω του Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων, ο ιδιοκτήτης του οποίου και μέλη της οικογένειάς του δικάζονται ως κατηγορούμενοι για την υπόθεση με τα βοσκοτόπια στο Γράμμο. Μάλιστα πριν από μερικές ημέρες η Ευρωπαία εισαγγελέας Καλλιόπη Νταγιάντα πρότεινε την ενοχή και των επτά κατηγορουμένων.

 

Η σύμβαση εκμίσθωσης το 2019 για τα ελαιόδεντρα

 

Η σύμβαση εκμίσθωσης για τα ελαιόδεντρα του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ελευσίνας είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2019.

 

Την περίοδο εκείνη ο σύζυγος της εκμισθώτριας ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου και παρέμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών περιλάμβανε την εκμίσθωση 2.630 ελαιόδεντρων τα οποία βρίσκονται στους ελεύθερους χώρους του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ελευσίνας, ενώ το ύψος του μισθώματος ανήλθε σε περίπου 2.900 ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Data Journalists.

Πριν την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης είχαν διενεργηθεί δύο διαγωνισμοί για την εκμίσθωση των συγκεκριμένων ελαιόδεντρων τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2019. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο μισθωτήριο, κανείς ενδιαφερόμενος δεν προσήλθε στο διαγωνισμό. Τελικά τον Μάιο του 2019 η αρμόδια μονάδα του Μετοχικού Ταμείου της Αεροπορίας «διενήργησε διαπραγματεύσεις» για την εκμίσθωση των ελαιόδεντρων, όπου η μοναδική ενδιαφερόμενη που προσήλθε ήταν η σύζυγος του στελέχους του ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στο συμβόλαιο, η μισθώτρια αναλάμβανε την «εκμετάλλευση των ελαιόδεντρων» και συγκεκριμένα από το 2019 έως το 2022 θα έχει «το δικαίωμα της συγκομιδής ελαιόκαρπου». Δηλαδή για τέσσερα «καλλιεργητικά έτη», όπως αναφέρεται. Από τη σύμβαση προβλέπονταν συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τη μισθώτρια. Για παράδειγμα υποχρεούτο να «περιποιείται τα ελαιόδεντρα», να «κλαδεύει τις παραφυάδες και όπου απαιτείται και τα ίδια τα ελαιόδεντρα και να προχωρά στην αποκομιδή των κλαδιών, «να ψεκάζει τα ελαιόδεντρα με κατάλληλα φυτοφάρμακα κάθε χρόνο κτλ».

 

Επίσης, όλα τα «έξοδα καλλιέργειας, ασφάλειας, άροσης, εκχέρσωσης, άρδευσης, κλαδέματος και περιποίησης, λίπανσης, καταπολέμησης ζιζανίων ή ασθενειών, συγκομιδής καρπού και γενικά οι δαπάνες εκμετάλλευσης του μισθίου» βαρύνουν αποκλειστικά τη μισθώτρια, ενώ απαγορευόταν ρητά «να παραχωρήσει σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο τη χρήση του μισθίου ολικά ή μερικά, ή να εκχωρήσει σε άλλον τυχόν δικαίωμα ή υποχρεώσεις αυτού, που απορρέουν από τη μίσθωση».

 

Οι ενισχύσεις που δόθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

 

Η μισθώτρια, υπέβαλε αίτημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τη λήψη ενισχύσεων ως νεοεισερχόμενη στη γεωργία αρχικά το 2019.

 

Μέχρι και το 2024 φέρεται να έλαβε ως ενίσχυση το ποσό των 117.000 ευρώ. Πιο αναλυτικά από το 2019 έως το 2022 φέρεται να έλαβε ως ενίσχυση κάθε έτος ποσό που κυμαίνονταν από 25.000 έως 30.000 ευρώ. Τα έτη 2023 και 2024 όμως το ποσό μειώθηκε δραματικά. Συγκεκριμένα το 2023 ανήλθε σε 735 ευρώ, ενώ το 2024 σε 1.150 ευρώ.

 

Eάν διαβάσει κανείς προσεκτικά το μίσθωμα θα διαπιστώσει ότι δεν αναφέρεται πουθενά ότι το ενοικιαστήριο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη ενισχύσεων.

 

Πιο αναλυτικά στο άρθρο 4 του συμβολαίου, υπογραμμίζεται ότι τα «ελαιόδεντρα εκμισθώνονται χωρίς νερό προς άρδευση», ενώ στο άρθρο 5 επισημαίνεται πως «απαγορεύεται απολύτως, οποιαδήποτε άλλη χρήση του εκμισθουμένου χώρου, εκτός της χρήσης για την οποία εκμισθώνεται, δηλαδή της εκμετάλλευσης των ελαιοδέντρων που βρίσκονται μέσα σε αυτό».

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στο μισθωτήριο, «στην περίπτωση κατά την οποία κατά την διάρκεια της μίσθωσης προκύψει δυνατότητα εκμετάλλευσης των μισθίων χώρων και με άλλο τρόπο, που δεν προβλέπεται από τους όρους συμφωνιών, με άμεση συνέπεια πρόσθετη προσαύξηση των εσόδων του μισθίου, τότε η μισθώτρια θα μπορεί εφόσον επιθυμεί να ζητήσει εγγράφως την εκχώρηση σε αυτήν του δικαιώματος της αξιοποίησης του μισθίου με τον πρόσθετο αυτό τρόπο, προτείνοντας συγχρόνως και ένα πρόσθετο ανάλογο μίσθωμα, του οποίου το συμφέρον ή μη για το ΜΤΑ θα κρίνεται και τα κεκανονισμένα και σύμφωνα με στοιχεία από το ΔΣ του Ταμείου».

 

Εισαγγελική πρόταση ενοχής για τον ιδιοκτήτη του ΚΥΔ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίτηση για την καταβολή ενισχύσεων για τους ελαιώνες του στρατιωτικού αεροδρομίου υπεβλήθη μέσω του Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων, ο ιδιοκτήτης του οποίου και μέλη της οικογένειάς του είναι κατηγορούμενοι για την υπόθεση με τα βοσκοτόπια στο Γράμμο. Μάλιστα πριν από μερικές ημέρες η ευρωπαία εισαγγελέας της έδρας Καλλιόπη Νταγιάντα πρότεινε την ενοχή των επτά κατηγορουμένων.

 

«Οι κατηγορούμενοι έχουν τελέσει τις πράξεις που τους αποδίδονται» είπε η εισαγγελέας ζητώντας να απορριφθούν και οι ισχυρισμοί τους για νομική πλάνη, καλή πίστη και εξάλειψη του αξιοποίνου της πράξης τους, λόγω επιστροφής των χρημάτων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

 «Άστραψε και βρόντηξε» η εισαγγελέας

«Αδικούνται οι πραγματικοί γεωργοί επειδή μη δικαιούχοι παίρνουν τμήμα από το δικό τους μερίδιο, άκοπα, με την προσκόμιση και μόνο ιδιωτικών μισθωτηρίων», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα, ζήτησε τη διαβίβαση εγγράφων στον Ευρωπαίο εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης των αξιόποινων πράξεων της κακουργηματικής απάτης και απιστίας σε βάρος των συμφερόντων της ΕΕ για τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ που διενήργησαν έλεγχο και είπαν ότι όλα είναι εντάξει με τα χαρτιά των κατηγορουμένων. Όπως επίσης να διερευνηθούν και όσοι δεν έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα για τη διασφάλιση της νόμιμης διάθεσης των κονδυλίων αλλά και την αποτροπή του ενδεχόμενου τέλεσης απάτης για όλους τους Έλληνες πολίτες που πήραν με αυτό τον τρόπο επιδότηση.

 

 

 

ΠΗΓΗ