Με τροπολογία του Τάκη Θεοδωρικάκου μένουν εκτός αναπτυξιακών 1.400 επενδυτικά σχέδια που είχαν ενταχθεί στους νόμους του 2004 και του 2011, και δεν υλοποιήθηκαν

Τον δρόμο για την επιστροφή ενός σημαντικού ποσού στα κρατικά ταμεία ανοίγει το υπουργείο Ανάπτυξης. Με τροπολογία του Τάκη Θεοδωρικάκου, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για την πολιτική ποιότητας, δίνεται οριστική λύση στο ζήτημα των επενδυτικών σχεδίων που είχαν υπαχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και του 2011, αλλά δεν υλοποιήθηκαν.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Όλα τα σχέδια που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία και δεν υπέβαλαν αίτηση ελέγχου μέχρι την 1η Απριλίου 2024 απεντάσσονται αυτοδικαίως από τη δημοσίευση του νόμου, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και γραφειοκρατία. Αφορά περισσότερα από 1.400 επενδυτικά σχέδια που έλαβαν ενίσχυση ύψους 480.000.000 ευρώ.

Η τροπολογία προβλέπει επίσης ότι, όπου έχουν καταβληθεί ποσά ενίσχυσης ή έχει εισπραχθεί ενίσχυση με την κατάθεση εγγυητικής επιστολής, αυτά επιστρέφονται εντόκως από την ημερομηνία λήψης της ενίσχυσης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οπως επισημαίνει το υπουργείο, οι δημόσιοι πόροι πρέπει να κατευθύνονται σε επενδύσεις που υλοποιούνται, δημιουργούν θέσεις εργασίας και ενισχύουν την παραγωγή και την πραγματική οικονομία.

Η τροπολογία έρχεται σε συνέχεια των ελέγχων του υπουργείου Ανάπτυξης που αποκάλυψαν πως για τους αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και του 2011 έχουν δοθεί 480 εκατ. ευρώ ως προκαταβολές για 1.416 επενδυτικά σχέδια που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. «Δεν είναι αποδεκτό σε καμία περίπτωση χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων να μην έχουν αξιοποιηθεί για τον σκοπό που δόθηκαν. Θα διεκδικήσουμε να επιστρέψουν ένα προς ένα, θα κυνηγήσουμε και το τελευταίο ευρώ» είχε δηλώσει τότε ο κ. Θεοδωρικάκος, διευκρινίζοντας ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν ανάλογα με τον νόμο υπαγωγής είτε θα κατευθυνθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς είτε σε κοινωνικές δράσεις μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.

Η έρευνα του υπουργείου αναμένεται να επεκταθεί και στον αναπτυξιακό νόμο του 2016, όταν μάλιστα τα χρήματα των προκαταβολών είναι πολύ περισσότερα και τα κριτήρια υπαγωγής των επενδύσεων πιο χαλαρά. Εκτιμάται ότι στον αναπτυξιακό του 2016 υπάρχουν 4.461 μη ολοκληρωμένα έργα, συνολικών ενισχύσεων 3,82 δισ. ευρώ. Για τα έργα αυτά συζητείται η πρόταση να απενταχθούν όσα δεν έχουν ολοκληρώσει έως το τέλος της χρονιάς τουλάχιστον το 25% των εργασιών τους. Ολα αυτά φυσικά δείχνουν την αποτυχία σχεδόν όλων των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, τη στιγμή που προκηρύχθηκαν τα τρία πρώτα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού.


«Εξωση» καταγγέλλουν οι ξενοδόχοι

Την ουσιαστική απουσία του τουρισμού από τον νέο αναπτυξιακό νόμο στηλιτεύουν οι ξενοδόχοι της χώρας. «Δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα, εάν ο τουρισμός δεν κατέχει κεντρική και ισότιμη θέση σε αυτό» υποστηρίζει η Πανελήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων σε επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Σημειώνει ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη έκδοση της 1ης προκήρυξης του Καθεστώτος Ενισχύσεων «Καθεστώς Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης», επιτρέπεται η υποβολή τουριστικών επενδυτικών σχεδίων αποκλειστικά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στη νήσο Σαμοθράκη και στα νησιά του νότιου Αιγαίου. Αποκλείεται, δηλαδή, χωρίς αιτιολόγηση, το σύνολο σχεδόν των υπολοίπων περιοχών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πολλές με σαφή τουριστικό χαρακτήρα και ανάγκες επενδυτικής υποστήριξης. Διατηρείται επίσης ως προϋπόθεση για την υπαγωγή υφιστάμενων καταλυμάτων στον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής η αναβάθμισή τους σε κατηγορία τουλάχιστον 3 αστέρων, ενώ το ύψος της ενίσχυσης που θα παρασχεθεί στον τομέα του τουρισμού περιορίζεται στο 15% της συνολικής ενίσχυσης του καθεστώτος.

Η ΠΟΞ ζητά την τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης, ώστε να αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων του τουρισμού, να επανεξεταστεί το κριτήριο αναβάθμισης κατηγορίας για τα υφιστάμενα καταλύματα και να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής του τουρισμού στη συνολική ενίσχυση του καθεστώτος.