Ευρω-φόροι για «πράσινη» μετάβαση και όπλα σε επιχειρήσεις, χρηματιστήρια και crypto
Την ώρα που οι οικονομίες των κρατών – μελών βρίσκονται σε στασιμότητα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά επιτακτικά τη δημιουργία νέων, μόνιμων μηχανισμών χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ προκειμένου η Ένωση να ανταποκριθεί στις αυξημένες οικονομικές της υποχρεώσεις και να ανταπεξέλθει στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμόρφωσε η δασμολογική πολιτική του προέδρου Trump
Προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η πολεμική υστερία και επικίνδυνες… τρέλες όπως η «πράσινη μετάβαση» αλλά και να αποπληρωθεί το τεράστιο χρέος από τον κοινό δανεισμό που διαμορφώθηκε από την εποχή της πανδημίας για τη χρηματοδότηση του περίφημου Ταμείου Ανάκαμψης, οι χώρες της Ευρώπης θα χάσουν την οικονομική κυριαρχία τους όσον αφορά τον έλεγχο των δημοσίων εσόδων καθώς προτείνεται από το Ευρωκοινοβούλιο η Ευρωπαϊκή Ένωση να εισπράττει απευθείας μία σειρά από φόρους από τα κράτη μέλη.
To κείμενο του Ευρωκοινοβουλίου και τα σχετικα στοιχεία
Πρόκειται για ένα μέτρο με βάση το οποίο τα υπουργεία Οικονομικών και οι εθνικές κυβερνήσεις χάνουν τον έλεγχο των προϋπολογισμών τους καθώς οι πόροι αυτοί θα βρίσκονται υπό την πλήρη έλεγχο της ανεξέλεγκτης γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.
Δεν πρόκειται, βεβαίως, οι πόροι αυτοί δεν πρόκειται να κατευθυνθούν ούτε στις κάποτε περίφημες πολιτικές σύγκλισης ούτε για την κοινωνική συνοχή και για την ανάταξη του υπό κατάρρευση κοινωνικού κράτους – θα κατευθυνθούν στον ευρωπαϊκό Βορρά και στις μεγάλες βιομηχανίες όπως η γερμανική Rheinmetall που θα πρωταγωνιστήσουν στην ανάταξη του ευρωπαϊκού αμυντικού τομέα.
Την ώρα που οι οικονομίες των εθνικών κρατών βρίσκονται σε στασιμότητα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά επιτακτικά τη δημιουργία νέων, μόνιμων μηχανισμών χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου η Ένωση να ανταποκριθεί στις αυξημένες οικονομικές της υποχρεώσεις και να ανταπεξέλθει στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμόρφωσε η δασμολογική πολιτική του προέδρου Trump.
Κατά την πρόσφατη σύνοδο Ολομέλειας στο Στρασβούργο στις αρχές Ιουνίου, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν ψήφισμα με τις βασικές τους προτεραιότητες για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό μετά το 2027.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η ανάγκη για νέες πηγές εσόδων, πέρα από τις παραδοσιακές συνεισφορές των κρατών-μελών βάσει του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) και του ΦΠΑ.
Μονόδρομος η διεύρυνση των εσόδων – Άδεια ταμεία
Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, χαρακτήρισε τη δημοσιονομική πειθαρχία «καθήκον απέναντι στις επόμενες γενιές», προκειμένου να δικαιολογήσει την αρπαγή πόρων υπογραμμίζοντας ότι η αποπληρωμή του κοινού ευρωπαϊκού χρέους απαιτεί νέα, σταθερά έσοδα και δίνοντας το σήμα ότι το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον άδειο καθώς η γερμανική ατμομηχανή έχει.. πατήσει φρένο και η Γαλλία βρίσκεται σε μόνιμή πλέον πολιτική και δημοσιονομική κρίση.
«Έχουμε δεσμευτεί εδώ και χρόνια για την εισαγωγή νέων πόρων.
Τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε και να τηρήσουμε αυτή την υπόσχεση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Metsola.
Οι σημερινές πηγές εσόδων και τα όριά τους
Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ χρηματοδοτείται σήμερα από:
• Τελωνειακούς δασμούς (παραδοσιακοί ίδιοι πόροι),
• Ποσοστό επί του ΦΠΑ,
• Συνεισφορές βάσει ΑΕΕ (η κυριότερη πηγή),
• Ειδική εισφορά από μη ανακυκλωμένα πλαστικά απορρίμματα (εισήχθη το 2021),
• Καθώς και από πρόστιμα, τόκους, και εισφορές τρίτων χωρών.
Ωστόσο, οι υφιστάμενοι πόροι κρίνονται ανεπαρκείς, ιδίως μπροστά στις αυξημένες ανάγκες για κοινή άμυνα με το πρόγραμμα ReArm Europe με το οποίο στόχος είναι να κινητοποιηθούν πόροι 800 δισ. ευρώ, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και στήριξη της ανταγωνιστικότητας.
Τι προτείνεται: νέοι ίδιοι πόροι με ευρωπαϊκό αποτύπωμα
Το Κοινοβούλιο ζητά πηγές εσόδων που συνδέονται άμεσα με τις πολιτικές και τις προτεραιότητες της ΕΕ.
Στις προτάσεις περιλαμβάνονται:
• Έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS) – 30% των εσόδων από τις δημοπρασίες.
• Έσοδα από τον Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM) – έως και 75% των αντίστοιχων εσόδων.
• Φορολόγηση ψηφιακών υπηρεσιών και συναλλαγών στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
• Φόρος στα εταιρικά κέρδη, αρχικά μέσω στατιστικής εκτίμησης.
• Νέες ιδέες, όπως φόρος σε κρυπτονομίσματα, συζητούνται επίσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την ενσωμάτωση ορισμένων από αυτές τις πηγές στον προϋπολογισμό, ωστόσο απαιτείται ομοφωνία στο Συμβούλιο – κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί.
Να σημειωθεί ότι το μέτρο δεν αφορά μόνο τους καθαρά εισφέροντες στον προϋπολογισμό της ΕΕ – όπως η Γερμανία, η Γαλλία ή η Ολλανδία – αλλά και αυτούς που είναι λήπτες των ευρωπαϊκών κονδυλίων όπως η Ελλάδα.
Το διακύβευμα: το μέλλον της Ένωσης ή διάσωσης της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών
Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι χωρίς νέους πόρους, η αποπληρωμή του χρέους κινδυνεύει να οδηγήσει σε περικοπές σε κρίσιμα προγράμματα της ΕΕ ή σε αύξηση των εθνικών εισφορών – κάτι που θα ενίσχυε τις ανισότητες και την πολιτική ένταση μεταξύ των κρατών-μελών.
Ταυτόχρονα, οι αυξανόμενοι τόκοι δανεισμού, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, πιέζουν ακόμη περισσότερο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Η συναίνεση που διαμορφώθηκε με τους ανεξέλεγκτους ευρωπαϊκούς πόρους έχει διαρραγεί και χρειάζεται νέα αναχρηματοδότηση το σύστημα για να δημιουργηθεί ένα «σωσίβιο» για την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.
Οι νέοι πόροι, τονίζουν οι ευρωβουλευτές, όχι μόνο θα εξασφαλίσουν δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά θα ενισχύσουν την αυτονομία της ΕΕ, περιορίζοντας την εξάρτηση από τις εθνικές κυβερνήσεις και ενισχύοντας τη χρηματοδότηση κοινών ευρωπαϊκών στόχων.
Στη ουσία πρόκειται για ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα για την περαιτέρω σχετικοποίηση της εθνικής κυριαρχίας καθώς μετά την απώλεια ελέγχου επί της νομισματικής πολιτικής εξαιτίας του κοινού νομίσματος, του ευρώ, θα χαθεί και ο έλεγχος και επί των δημοσίων εσόδων από τα εθνικά κράτη.