Η Λιβύη αμφισβητεί και εξαφανίζει την ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης
Για πρώτη φορά, η Τρίπολη αποτυπώνει επίσημα τη διεκδίκησή της βάσει του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου του 2019, το οποίο έχει καταδικαστεί ως αντίθετο με το διεθνές δίκαιο – Άνευρη απάντηση από την Ελλάδα
Η Λιβύη, με ρηματική διακοίνωση που υπέβαλε στον ΟΗΕ στις 20 Ιουνίου 2025, αμφισβητεί ευθέως τη μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ νότια και δυτικά της Κρήτης, όπου έχουν χαραχθεί οικόπεδα για έρευνες υδρογονανθράκων.
Για πρώτη φορά, η Τρίπολη αποτυπώνει επίσημα τη διεκδίκησή της βάσει του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου του 2019, το οποίο έχει καταδικαστεί ως αντίθετο με το διεθνές δίκαιο.
Στους χάρτες που συνοδεύουν τη ρηματική διακοίνωση, η Λιβύη παρουσιάζει την οριοθετική γραμμή που υιοθετεί ως συνέχεια του Τουρκολιβυκού Μνημονίου, η οποία ουσιαστικά εξαφανίζει την ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης.
Αν και το κείμενο αναγνωρίζει την ύπαρξη άλυτης διαφοράς μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας, χαρακτηρίζει τις αμφισβητούμενες περιοχές ως «λιβυκές θαλάσσιες περιοχές» και καταγγέλλει την Ελλάδα για προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων που πλήττουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης, τα οποία «δεν είναι αποδεκτά».
Η Λιβύη κατηγορεί την Ελλάδα για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου
Η Λιβύη κατηγορεί την Ελλάδα για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, και υπογραμμίζει ότι η ελληνική ενέργεια υπονομεύει τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών. Καλεί τη διεθνή κοινότητα, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, να αναλάβει δράση για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο και να αποτρέψει κλιμάκωση.
Παράλληλα, η Λιβύη επικαλείται το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο ως βάση των διεκδικήσεών της, παρά το γεγονός ότι το μνημόνιο αυτό έχει κριθεί παράνομο και αντίθετο με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Στην έκθεση της λιβυκής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (NOC), που επισυνάπτεται στη ρηματική διακοίνωση, επισημαίνεται παραβίαση της οριοθετικής γραμμής που βασίζεται στο Μνημόνιο, γεγονός που ενισχύει τις διεκδικήσεις της Λιβύης.
Οι συνέπειες της λιβυκής διεκδίκησης είναι σημαντικές: από το 2019, με την υπογραφή του Τουρκολιβυκού Μνημονίου, η Τουρκία έχει ήδη κηρύξει ΑΟΖ βάσει αυτού, θέτοντας τα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας». Η Λιβύη, ωστόσο, δεν είχε προχωρήσει σε κήρυξη ΑΟΖ μέχρι τώρα. Με τη ρηματική διακοίνωση, για πρώτη φορά αποτυπώνει σε χάρτη τη διεκδίκησή της, η οποία όχι μόνο στερεί από τα μικρά ελληνικά νησιά, αλλά περιορίζει έως και εκμηδενίζει την επήρεια της Κρήτης σε θαλάσσιες ζώνες. Η διακοίνωση διαψεύδει τις πρόωρες εκτιμήσεις στην Αθήνα ότι η Λιβύη «σέβεται» την ελληνική μέση γραμμή, καθώς πλέον αποδεικνύεται ότι τη θεωρεί άκυρη.
Παρά την ένταση, η Λιβύη δηλώνει στη ρηματική διακοίνωση ότι η διαφορά πρέπει να επιλυθεί μέσω εποικοδομητικού διαλόγου και διαπραγματεύσεων, γεγονός που διευκολύνει την ελληνική πλευρά, η οποία επιμένει στην έναρξη διαλόγου και, αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, στην προσφυγή στη Χάγη για νομική διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένης της νομιμότητας του Τουρκολιβυκού Μνημονίου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης έχει ήδη προτείνει τη σύσταση τεχνοκρατικών ομάδων για διαπραγματεύσεις με την ανατολική Λιβύη και σχεδιάζει αντίστοιχη πρόταση προς την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Πανικός στην Αθήνα: Θα υπάρξει επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ εκ μέρους της Ελλάδας
Η Ρηματική Διακοίνωση της 20ης Ιουνίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης προς τον ΟΗΕ, σχετικά με την προκήρυξη οικοπέδων από την Ελλάδα νοτίως της Κρήτης, δεν προσθέτει κάτι στην ήδη διατυπωθείσα επιχειρηματολογία, απαντούν διπλωματικές πηγές και ξεκαθαρίζουν ότι θα υπάρξει επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ εκ μέρους της Ελλάδας.
Υπογραμμίζουν δε, πως η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Όσον αφορά το εκκρεμές διμερές θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, η Ελλάδα, ως γνήσια γειτονική χώρα, έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της για συνέχιση των συζητήσεων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως άλλωστε συνομολογεί και η λυβική πλευρά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές.
Πυρά Ελληνικής Λύσης κατά κυβέρνησης: «Μπάτε σκύλοι αλέστε» με ΝΔ
«Η Ρηματική Διακοίνωση που κατέθεσε η ψευδοκυβέρνηση της δυτικής Λιβύης στον ΟΗΕ δεν αμφισβητεί απλώς τη μέση γραμμή, αλλά απειλεί ευθέως την Εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, στα πρότυπα του ανυπόστατου «μνημονίου» Λιβύης – Τουρκίας», τόνισε η Ελληνική Λύση, εκτοξεύοντας βολές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η Ελληνική Λύση υπογράμμισε πως «διαψεύδονται έτσι οι άθλιοι ισχυρισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη που προσπάθησε να «μπαζώσει» αυτή την απειλή, διαδίδοντας ψεύδη».
«Η συγκεκριμένη ενέργεια της Λιβύης συνιστά πρόκληση πολέμου. Οι πραξικοπηματίες της Τρίπολης που θα έπρεπε να είχαν προκηρύξει εκλογές από τον Δεκέμβριο του 2021 και έκτοτε παραμένουν στην εξουσία με τη βοήθεια των Τούρκων και των μισθοφόρων τζιχαντιστών, είναι ουσιαστικά μια εγκληματική οργάνωση που πρέπει να εξαρθρωθεί και να λογοδοτήσει», κατέληξε η Ελληνική Λύση.
ΚΚΕ: Ευθεία υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας – Εκθέτει την κυβέρνηση της ΝΔ
Για ευθεία υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς έκανε λόγο το ΚΚΕ , στη σκιά της Ρηματικής Διακοίνωσης της Λιβύης στον ΟΗΕ.
Μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ ανέφερε ότι «η υποβολή εκ μέρους του καθεστώτος της Λιβύης ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ κατά της Ελλάδας, στη βάση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, εκθέτει για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση της ΝΔ και τον εφησυχασμό που καλλιεργούσε ότι δήθεν η Λιβύη, με τη χάραξη των δικών της οικοπέδων, δεν στρέφεται κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Για μια ακόμη φορά διαψεύδονται όλοι εκείνοι που μιλούσαν για δήθεν διασφάλιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ποντάροντας στην εμπλοκή αμερικανικών μονοπωλίων στις εξορύξεις και παραγνωρίζοντας τόσο το πλαίσιο των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που οξύνονται το τελευταίο διάστημα, όσο και τις σχέσεις που ανέπτυξε η Τουρκία με το καθεστώς της Τρίπολης.
Στο πλαίσιο αυτό, το καθεστώς της Λιβύης εργαλειοποιεί τα προσφυγικά ρεύματα, όπως άλλωστε κάνει και η κυβέρνηση της ΝΔ με βάση τις αντιδραστικές και αδιέξοδες πολιτικές της ΕΕ».