Ο πρωθυπουργός θα κληθεί να διαχειριστεί δυο αγκάθια από το παρελθόν, που θα κρίνουν την απαλοιφή ή την επανεμφάνιση μιας λέξη που στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις την συναντούσαμε όλο και περισσότερο
Τα…μαύρα σύννεφα παρ όλο που βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού πλανώνται πάνω από το Μαξίμου και σύντομα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να τα διαχειριστεί.
Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο μεταναστευτικό, στην οικονομία, και τους πονοκεφάλους που δημιουργεί η σε δόσεις εμφάνιση του κόμματος του Σαμαρά.
Ο πρωθυπουργός θα κληθεί να διαχειριστεί δυο αγκάθια από το παρελθόν, που θα κρίνουν την απαλοιφή ή την επανεμφάνιση μιας λέξη που στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις την συναντούσαμε όλο και περισσότερο.
Και αυτή ήταν η λέξη «συγκάλυψη». Και η επιστροφή της στο πολιτικό λεξιλόγιο, και στην κοινωνία, θα κριθεί από την εξέλιξη σε δυο υποθέσεις.
Η πρώτη αφορά την παραπομπή η μη του Κώστα Καραμανλή στο Ειδικό Δικαστήριο, έστω και με την κατηγορία του πλημμελήματος.
Αυτό θα κριθεί βέβαια από το Δικαστικό Συμβούλιο που θα πάρει την απόφαση.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η όποια επιλογή γίνει από τους ανώτατους δικαστές που μετέχουν σε αυτό, δεν θα έχει πολιτικές επιπτώσεις.
Τα Τέμπη είναι εδώ
Μια απόφαση που θα αθωώνει και δεν θα στέλνει τον πρώην υπουργό στο φυσικό του δικαστή, θα δώσει την ευκαιρία να μιλά η αντιπολίτευση αλλά και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας για συγκάλυψητης τραγωδίας των Τεμπών.
Σωστό ή λάθος θα ξυπνήσει και πάλι το εν υπνώσει Κίνημα των Τεμπών, που επέφερε το πρώτο μεγάλο πλήγμα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και στοίχισε δημοσκοπικά στη ΝΔ.
Μπορεί κάποιοι να θέλουν να το απομακρύνουν από το μυαλό τους, αλλά τα Τέμπη είναι εδώ, ακόμη και σήμερα που επικαιρόιητα τα έχει «σκεπάσει».
Εφιάλτης ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Το δεύτερο αγκάθι είναι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μπορεί ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, που πλέον επέστρεψε με…φόρα στα κανάλια, προσπαθεί να περάσει τη θέση ότι: «Δεν μπορώ την πολιτική υποκρισία του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος ξύπνησε μια μέρα από το βαθύ ΠΑΣΟΚικό του ύπνο και κατάλαβε ότι υπάρχουν προβλήματα στις επιδοτήσεις και δεν είχε ακούσει τίποτα για την Κρήτη. Θέλω λοιπόν, να είμαι πολύ ειλικρινής. Από αυτά που έχω δει από αυτό το φάκελο δεν
υπάρχουν σοβαρές κατά τη γνώμη μου, ενδείξεις ενοχής των υπουργών, ούτε καν αποχρώσες. Κατά τη δική μου γνώμη, δεν χρειάζεται προανακριτική».
Και επειδή ο Γεωργιάδης δεν κάνει τίποτε στην τύχη, το ότι επιχειρεί να ξεκόψει θέμα προανακριτικής και για τους δυο πρώην Υπουργούς δείχνει το που θέλει να το πάει το Μαξίμου.
Ιδιαίτερα για τον Αυγενάκη, υπάρχουν ουκ ολίγοι βουλευτές της ΝΔ, που από τη μια θεωρούν λάθος ότι τον πήρε πίσω ο Μητσοτάκης μετά τη διαγραφή του, και άλλοι που ζητούν την παραπομπή του σε προανακριτική.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι αν ακολουθεί η γραμμή Γεωργιάδη, πάλι θα περάσει η αίσθηση στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει μια ακόμη υπόθεση.
Αθροιστικά κάνει μια υπόγεια ζημιά και περνά στην κοινωνία την αίσθηση της ατιμωρησίας, ακόμη και σε μια περίπτωση που υπάρχουν διάλογοι – φωτιά που δείχνουν την εμπλοκή μια σειρά προσώπων, που έκαναν
ρουσφέτια με το αζημίωτο.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει τις συνέπειες του να επιστρέψει η λέξη συγκάλυψη και μάλιστα για δυο τουλάχιστον υποθέσεις, ενώ παραμένει ακόμη άγνωστο τι φασούλι θα βγεί στην πορεία και κατά πόσο θα μπορεί
να μαζευτεί μέσα σε ένα σκηνικό που η πόλωση θα μπαίνει και από τις χαραμάδες.
Πάντως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να πάρει τις αποφάσεις για το που θα καταλήξει στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα να βρίσκεται σε …αναταράξεις εδώ και καιρό για μια σειρά θέματα που έχουν ανοίξει και δεν φαίνεται να κλείνουν.
Νίκος Ελευθερόγλου