Του Κωστή Μπακογιάννη

 

Η ‘Διακήρυξη των 91’’ όπως παρουσιάστηκε στις 10 Ιουλίου 2025 στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ αποτέλεσε μια πρωτοβουλία που δείχνει να θέλει να αφυπνίσει την Ελληνική κοινωνία. Να την θέσει σε κατάσταση επαγρύπνησης , να τη βγάλει από τη νωθρότητα και την παραίτηση. Υπό αυτό το πρίσμα μια τέτοια  πρωτοβουλία μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει και η Ελληνική κοινωνία οφείλει να αγκαλιάσει.

Σε πολιτικό επίπεδο, η πρωτοβουλία αυτή έθεσε στόχο την αναγέννηση της χώρας, την εθνική επανεκκίνηση με όραμα και εθνική στρατηγική. Ιδιαιτέρως την περίοδο που διανύουμε που χαρακτηρίζεται από εντομή απογοήτευση , πολιτική σύγχυση, κοινωνική κόπωση τέτοιου είδους κινήσεις είναι βέβαιο ότι παράγουν πολιτικό ενδιαφέρον. Η συμβολή αυτής της πρωτοβουλίας στον δημόσιο διάλογο κρίνεται ως θετική τη στιγμή που προκαλεί συζητήσεις , προβληματισμό και μια ανάγκη να επανατοποθετηθούμε σε κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον χώρας.

Η Ελληνική κοινωνία από την άλλη έχει δείξει και φροντίζει να το φωνάζει έντονα με όποιο μέσο  και τρόπο έχει στη διάθεση της (ογκώδη συλλαλητήρια , κοινωνική αντιπολίτευση , αποχή από τις εκλογές κλπ) τι ακριβώς θέλει. Και αυτό είναι προτάσεις – λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ένα νέο σχέδιο επανεκκίνησης και διακυβέρνησης της χώρας και κυρίως νέο και άφθαρτο έμψυχο δυναμικό στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Έχει δείξει επίσης και τι δε θέλει , όπως την αλαζονεία των εκάστοτε κυβερνώντων ή/και όσων θέλουν να πάρουν μέρος στο διεφθαρμένο κομματικό σύστημα, το δοκιμασμένο, φθαρμένο και διεφθαρμένο μοντέλο πολιτικού της σύγχρονης Ελλάδας που αναπαράγει τη νοοτροπία της διαφθοράς , ανθρώπους που έχουν χτίσει τις καριέρες τους μέσα σε αυτό το σύστημα και αφού έχουν βολευτεί υποδεικνύουν στον Έλληνα πολίτη τι να κάνει και πως να ζήσει.

Η σαφής και ξεκάθαρη παραδοχή των πρωτεργατών της κίνησης των 91,  ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι κατ’ ουσία μια έκκληση προς τους δύο πρώην πρωθυπουργούς να ενεργοποιηθούν και να μπουν μπροστά στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κόμματος δημιουργεί σκεπτικισμό και γεννάει τα εξής εύλογα ερωτήματα :

  • Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για μια νέα αρχή με ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει το υπάρχον διεφθαρμένο, κομματικό σύστημα , που διαχειρίστηκαν  την εξουσία και που σίγουρα φέρουν ευθύνη για την σημερινή τραγική κατάσταση της χώρας μας;
  • Πως είναι δυνατόν να χτίσουμε κάτι καινούργιο με παλιά, φθαρμένα και δοκιμασμένα υλικά;
  • Πως μπορούμε να ζητάμε την εμπιστοσύνη της Ελληνικής κοινωνίας σε εκείνους που έχουν δοκιμαστεί και κατά κοινή ομολογία έχουν αποδοκιμαστεί και απορριφθεί;
  • Τελικά οι αγωνίες και οι προβληματισμοί της Ελληνικής κοινωνίας έχουν ληφθεί υπόψιν;

Όσον αφορά τους δύο πρώην πρωθυπουργούς ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε άμεσα ότι δεν τον αφορά η κίνηση των 91. Όπως επίσης έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν συμμετέχει σε κανένα από τα σενάρια που εμπλέκεται το όνομα του συχνά πυκνά. Αν μη τι άλλο έντιμη και υπεύθυνη στάση.

Πράγμα το οποίο δεν έχει κάνει ο Αντώνης Σαμαράς πυροδοτώντας και εν πολλοίς συναινώντας σε δημοσιεύματα που έχουν ήδη βαφτίσει την κίνηση των 91 σε ‘’κόμμα Σαμαρά’’.

Το κάλεσμα για την ενεργοποίηση προσωπικοτήτων που έχουν ‘’κύρος , βαρύτητα, εμπειρία κυβερνησιμότητας, διεθνή αναγνώριση’’ από τους πρωτεργάτες της κίνησης των 91, λειτουργεί ως αποκλειστικό κριτήριο. Επομένως , εξ’ αρχής αποκλείεται ο απλός Έλληνας πολίτης, γεγονός που δημιουργεί μια κλειστή ελίτ, μια πολιτική αριστοκρατία που διαιωνίζεται και αυτοανακυκλώνεται. Η μαγιά και το προζύμι για το καινούργιο ποτέ δεν είναι το παλιό, το φθαρμένο , αυτό που φεύγει. Η ελπίδα βρίσκεται στους αδοκίμαστους, στους ικανούς , σε αυτούς που έχουν διάθεση προσφοράς , σε αυτούς που δεν είχαν ποτέ βήμα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη όχι απλώς από έμπειρους , αλλά από έντιμους , αυθεντικούς ανθρώπους που θέλουν να υπηρετήσουν και όχι να ανέβουν πολιτικά, από αυτούς που θέλουν να κάνουν και όχι από αυτούς που θέλουν να γίνουν. Δεν είναι θέμα πτυχίων και μόρφωσης αλλά ζήτημα παιδείας , καλλιέργειας, ήθους και προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο. Η μόρφωση και τα πτυχία δε σε κάνουν απαραίτητα και καλό πολιτικό, μόνο τα παραδείγματα των τελευταίων 50 ετών της μεταπολίτευσης είναι αμέτρητα.

Η Ελληνική κοινωνία δεν πείθεται από ονόματα , τίτλους και καριέρες. Ούτε εντυπωσιάζεται. Ζητά ουσία , αυθεντικότητα και κυρίως αλήθεια. Ζητά νέους ανθρώπους , νέες πρακτικές , νέο πολιτικό ήθος. Η κίνηση των 91 όπως και κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία που ξεκινάει με καλές προθέσεις και με πραγματική αγωνία για την πατρίδα μας έχει καταρχήν θετικό αντίκτυπο τη στιγμή που θέτει προβληματισμούς για τα ζητήματα που απασχολούν μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας και θέτει όλους μας σε εγρήγορση. Στο κέντρο όμως οποιασδήποτε τέτοιας προσπάθειας θα πρέπει να βρίσκεται πρώτα και πάνω απ’ όλα η Ελληνική κοινωνία. Και η Ελληνική κοινωνία είμαστε όλοι εμείς και δεν περισσεύει κανένας. Δεν έχουμε ανάγκη από πρώην πρωθυπουργούς και επαγγελματίες πολιτικούς. Φτάνει να το συνειδητοποιήσουμε και να το πιστέψουμε.

Κωστής Μπακογιάννης – Εθνικός Συντονιστής του Κινήματος Πολιτών ”ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ”

πηγή