Οι βουλευτές αντιδρούν και απειλούν…
Αυτό που θέλει ο πρωθυπουργός είναι να πείσει επικοινωνιακά ότι θέλει να «πολεμήσει» το πελατειακό κράτος και να πάρει πόντους για το προσωπικό του προφίλ
Ένα από αυτά τα σενάρια, θέλουν τον Πρωθυπουργό να επεξεργάζεται στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης και των θεσμικών αλλαγών που θέλει να κάνει, είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου και την υιοθέτηση ενός μοντέλου που θα μοιάζει στο γερμανικό, δηλαδή με 200 μονοεδρικές και 100 έδρες που θα προέρχονται από την λίστα του Επικρατείας.
Το πελατειακό κράτος και τα ρουσφέτια
Η μεγάλη συμμετοχή των βουλευτών της ΝΔ στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και η εμπλοκή τους στα ρουσφέτια για χάρη των αγροτών και των κτηνοτρόφων των περιφερειών τους δίνει την εικόνα ενός τεράστιου πελατειακού κράτους.
Η αλλαγή του μοντέλου εκλογών και η ραγδαία μείωση των βουλευτών που θα εκλέγονται στις περιφέρειες θα μπορούσε να είναι ένα χτύπημα του πελατειακού κράτους.
Απαλλαγή Μητσοτάκη από φατριές και βαρονίες
Ο Μητσοτάκης θα απαλλασσόταν από φατριές και βαρονίες βουλευτών που χρησιμοποιούν το κράτος και τις υπηρεσίες ως ρουσφετολογικά γραφεία για να κερδίσουν ψηφοφόρους.
Αυτή είναι η μία πλευρά.
Η τεράστια λίστα βουλευτών από το Επικρατείας θα ήταν ιδανική διότι ο Μητσοτάκης θα έβαζε μέσα δικά του στελέχη, της απολύτου εμπιστοσύνης του και θα έφτιαχνε μία Κοινοβουλευτική Ομάδα στα μέτρα του.
Δεν υπάρχουν πρόθυμοι για τέτοια αλλαγή
Το σχέδιο του δεν είναι απλό.
Πολλοί γαλάζιοι βουλευτές δεν θα το ψήφιζαν διότι την επόμενη μέρα θα μπορούσαν να βρεθούν χωρίς έδρα.
Όμως, σχεδιάζει και κάτι ακόμα, το οποίο έχει ακουστεί πολύ καιρό τώρα.
Θέλει να αυξήσει το πλαφόν εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5% με σκοπό να βγάλει από τη Βουλή κόμματα που θέλουν να παίξουν ρόλο και να του κόψουν την αυτοδυναμία, όπως το σχεδιαζόμενο κόμμα Σαμαρά, η ΝΙΚΗ, η Φωνή Λογικής.
Το σχέδιο του μπορεί να το επικροτήσουν και άλλα κόμματα από την Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ, που δεν θέλουν μέσα κόμματα όπως το ΜΕΡΑ25, το Κίνημα Δημοκρατίας, Νέα Αριστερά κ.α.
Το 5% το σκέφτονται και άλλα κόμματα
Το σχέδιο για γερμανικό μοντέλο έχει ξαναέρθει στο προσκήνιο την εποχή του Σημίτη όταν η κυβέρνηση τότε ταλανιζόταν από τεράστια σκάνδαλα και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το απέτρεψαν διότι θα έχαναν την είσοδό τους στην Βουλή.
Αυτή τη φορά ο Μητσοτάκης θέλει να το περάσει μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης ώστε να το καταστήσει πιο θεσμικό.
Επίσης, η έξοδος μικρών δεξιών και αριστερών κομμάτων με το πλαφόν του 5%, θα έδινε κάποιες έδρες στο πρώτο κόμμα που θα είναι η Νέα Δημοκρατία.
Μία ακόμα κωλοτούμπα ή επικοινωνιακό τέχνασμα
Σε κάθε περίπτωση, αν έρθει η πρόταση για γερμανικό μοντέλο θα αλλάξει την ατζέντα του δημόσιου λόγου.
Όμως, θα πρέπει να πούμε ότι θα είναι και μία τρανταχτή κωλοτούμπα του Κυριάκου Μητσοτάκη αφού η Γερμανία ταλανίζεται εδώ και χρόνια από ακυβερνησία ενώ ο συνασπισμός Merz είναι ανά πάσα στιγμή θνησιγενής.
Αυτό που θέλει ο Μητσοτάκης είναι να πείσει το πλήθος ότι θέλει να «πολεμήσει» το πελατειακό κράτος και να πάρει πόντους για το προσωπικό του προφίλ…
Μαξιμιλιανός