Η Τουρκία ακύρωσε τα σχέδια για την απόκτηση κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 για να τα αναλάβει η εγχώρια βιομηχανία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Η Τουρκία μείωσε ένα πακέτο στρατιωτικών πωλήσεων ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.

“Παραιτηθήκαμε από αυτά τα κιτ εκσυγχρονισμού, δήλωσε ο Γκιουλέρ στους νομοθέτες κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης, σύμφωνα με την επίσημη απομαγνητοφώνηση των πρακτικών.

“Παραιτηθήκαμε από αυτό για τον εξής λόγο: Οι εγκαταστάσεις μας TUSAS είναι σήμερα σε θέση να πραγματοποιήσουν οι ίδιες τον εκσυγχρονισμό των F-16”, πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας.

Η Τουρκία κατέθεσε την προσφορά της για τα νέα F-16 το 2020, αφού αποβλήθηκε το 2019 από μια διεθνή κοινοπραξία που κατασκευάζει μαχητικά αεροσκάφη F-35 επόμενης γενιάς βάσει του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων, λόγω της αγοράς των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400. Ο νόμος ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Κογκρέσο το 2017 για την αποτροπή σημαντικών αμυντικών συναλλαγών με τη Ρωσία.

Ο Γκιουλέρ δήλωσε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να επιδιώκει να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35, στο πλαίσιο του οποίου είχε ήδη καταβάλει περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση των αεροσκαφών πριν μπλοκαριστεί η αγορά της. 

“Επιμένουμε τόσο στην επιστροφή του μεριδίου παραγωγής μας όσο και στην έκφραση της επιθυμίας μας να αποκτήσουμε συνολικά 40 αεροσκάφη F-35”, δήλωσε.

Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον εργάζονταν για μια συμφιλίωση σχετικά με τους S-400 που περιελάμβανε τη μεταφορά των ρωσικών συστημάτων σε τμήματα της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ που ελέγχονται από τις ΗΠΑ στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας, σε αντάλλαγμα για την αγορά των F-35, ανέφερε ο Τύπος τον Σεπτέμβριο.

Ο Γκιουλέρ άφησε να εννοηθεί ότι οι δύο πρωτεύουσες ενδέχεται να έχουν συμφωνήσει σε μια τοποθεσία για την παραμονή των S-400. “Στις πρόσφατες συναντήσεις μας με τους Αμερικανούς σχετικά με τους S-400, είπαν πράγματα όπως: ‘Θα κάνετε αυτό, θα κάνετε εκείνο’. Τα απορρίψαμε όλα αυτά”, δήλωσε ο Γκιουλέκας.

“Επί του παρόντος, υπό την προϋπόθεση ότι οι S-400 θα παραμείνουν σε μια τοποθεσία που έχουμε συμφωνήσει, οι Αμερικανοί δεν έχουν πλέον καμία αντίρρηση σχετικά με τους S-400”, πρόσθεσε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε επίσημα την πώληση των F-16 τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, αφού η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας σχεδόν δύο χρόνια αντιρρήσεων. Η επέκταση της διατλαντικής συμμαχίας έγινε βασικό θέμα στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Τουρκία, ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ, επιδιώκει επίσης να επιταχύνει τη διαδικασία προμήθειας σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τις αποτρεπτικές ικανότητες του εναέριου στόλου της.

πηγή