Σε μια ντροπιαστική διαρροή προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με φόντο τις τραγικές εξελίξεις στη Συρία, κάνοντας λόγο -απολύτως ψευδώς- για μερικές δεκάδες οικογένειες Ελλήνων, την ώρα που, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, στη σπαρασσόμενη χώρα υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που δηλώνουν υπερήφανοι Ρωμιοί ελληνορθόδοξοι. Κι όλα αυτά την ώρα που η ελληνική διπλωματία παραδέχεται ότι τα μέλη των οικογενειών που δηλώνουν Ελληνες θα ζητήσουν άσυλο στη Δαμασκό από τον Σύρο πρόεδρο.

Ειδικότερα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν χθες πως οι Ελληνες ομογενείς στο Χαλέπι της Συρίας είναι ασφαλείς, ενώ η ιστορική ελληνική ομογένεια στην περιοχή αριθμεί δήθεν περίπου 50 οικογένειες. «Η πρεσβεία της Ελλάδας στη Δαμασκό και ο άμισθος Ελληνας πρόξενος στο Χαλέπι είναι σε διαρκή επαφή με τους ομογενείς, στους οποίους έχει συσταθεί η αποφυγή μετακινήσεων» συνέχισαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως «η ελληνική πρεσβεία έχει δεχθεί 40 αιτήματα Ελλήνων και συνδεδεμένων μελών τους, ώστε να συμπεριληφθούν σε επιχείρηση μετακίνησης, την οποία θα αναλάβει ο ΟΗΕ» και πως «η αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών θα έχει τελικό προορισμό τη Δαμασκό, ενώ η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, του υπουργείου Εξωτερικών, παραμένει σε ετοιμότητα για όποια συνδρομή απαιτηθεί».

Την ίδια ώρα, πάντως, που ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είναι σε συνεννόηση με τα κεντρικά του Μεγάρου Μαξίμου, «γαλάζιοι» ευρωβουλευτές κινητοποιούνται με αφορμή την κατάληψη του Χαλεπίου από τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, οργάνωση στην οποία κυριαρχούν ο άλλοτε συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα και οργανώσεις Σύριων ανταρτών. Ειδικότερα, η ελληνική και η χριστιανική κοινότητα στο Χαλέπι βρίσκεται στο επίκεντρο της ερώτησης που κατέθεσαν προς την Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Νέας Δημοκρατίας Φρέντης Μπελέρης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με τους δύο Ελληνες ευρωβουλευτές να υπογραμμίζουν ότι «ο πόλεμος αυτός, πέρα από τη γεωπολιτική αστάθεια και τις υλικές καταστροφές που επιφέρει στην περιοχή, έχει ως σημαντικότερη συνέπεια την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Από τον πόλεμο πλήττονται οι χριστιανικές κοινότητες της περιοχής, μέλη των οποίων είναι και πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα». Επιπλέον, συμπληρώνουν πως «η ελληνική ομογένεια στο Χαλέπι αριθμεί 50 οικογένειες, ενώ οι χριστιανοί υπολογίζονται σε πάνω από 20.000. Καθώς το ελληνικό κράτος και τα Ηνωμένα Εθνη βρίσκονται σε επιφυλακή για τη στήριξή τους, αναμένουμε να διευκρινιστεί ο ρόλος της Ε.Ε. στη διαχείριση αυτής της κρίσης». Μπελέρης και Μεϊμαράκης ερωτούν την ύπατη εκπρόσωπο της Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Κάγια Κάλας για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να στηρίξει τις επιχειρήσεις των κρατών-μελών για την ασφαλή απομάκρυνση των κοινοτήτων αυτών από τις εμπόλεμες ζώνες.

Αρχιεπίσκοπος

Την ανησυχία του για την έκρυθμη κατάσταση στη Συρία εξέφρασε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Μετά την κατάληψη του Χαλεπίου από τζιχαντιστές, ο μακαριότατος τόνισε τον κίνδυνο για τον ελληνορθόδοξο πληθυσμό και άλλους χριστιανικούς πληθυσμούς και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση και ιδιαιτέρως το υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει διπλωματικές και άλλες ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες προς ομαλοποίηση της δημιουργηθείσης καταστάσεως και διασφάλιση της παρουσίας των ομογενών και ομοδόξων της Συρίας.

πηγή