Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα, αφού προηγουμένων έδωσε εντολή να υπάρξει μια «ειρηνική μεταβίβαση» της εξουσίας. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο δεν διευκρινίζει πού βρίσκεται τώρα ο Άσαντ.

Η Μόσχα έχει θορυβηθεί από τις εξελίξεις στη Συρία και οι βάσεις της στο συριακό έδαφος έχουν τεθεί σε ύψιστη επιφυλακή. Επί του παρόντος πάντως δεν υπάρχει κάποια «σοβαρή απειλή» για την ασφάλεια των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων. Η Ρωσία, σημειώνεται στην ανακοίνωση, δεν συμμετείχε σε συνομιλίες σχετικές με την παράδοση της εξουσίας, μολονότι είναι σε επαφή «με όλες τις αντιπολιτευόμενες ομάδες» στη Συρία. Παράλληλα, κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία και να επιλύσουν ειρηνικά τα προβλήματα.

Τέλος, το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των Ρώσων που βρίσκονται στη Συρία. Ο συνασπισμός των σύρων ανταρτών δήλωσε σήμερα ότι συνεχίζει τη δουλειά για να ολοκληρώσει τη μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία σε μια μεταβατική κυβέρνηση με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες.

«Η μεγάλη συριακή επανάσταση πέρασε από το στάδιο του αγώνα για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στον αγώνα για να οικοδομήσουμε μαζί μια Συρία που να αρμόζει στις θυσίες του λαού της», πρόσθεσε σε δήλωση.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής των ανταρτών Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι είχε δηλώσει πως ο πρώην πρωθυπουργός Μοχάμεντ Τζαλάλι θα συνεχίσει να επιβλέπει τους κρατικούς θεσμούς μέχρι να πραγματοποιηθεί η επίσημη μεταβίβαση της εξουσίας, σηματοδοτώντας προσπάθειες να εξασφαλισθεί μια εύτακτη μετάβαση. Με τη δήλωσή του, την οποία υπέγραψε με το αληθινό όνομά του, Άχμεντ αλ-Σάρα, ο Τζολάνι απαγόρευσε επίσης στις ένοπλες δυνάμεις των ανταρτών, που βρίσκονται στη Δαμασκό, να πλησιάσουν δημόσιους θεσμούς, ενώ τους απαγόρευσε επίσης να πυροβολούν στον αέρα.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ο Τζαλάλι, ο οποίος είχε διοριστεί πρωθυπουργός από τον Άσαντ το Σεπτέμβριο, δήλωσε πως ήρθε σε επαφή με τον αλ-Σάρα για να συζητήσουν τη διαχείριση της μεταβατικής περιόδου και πρόσθεσε πως στη Συρία πρέπει να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές.

Ο Τζαλάλι δήλωσε ότι παραμένει στο σπίτι του και ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει την κυβερνητική συνέχεια.

Ο σύρος υπουργός Τηλεπικοινωνιών Ιγιάντ αλ-Χατίμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Αλ Αραμπίγια πως ήρθε σε επαφή με εκπρόσωπο της ανταρτικής οργάνωσης του αλ-Σάρα, της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας. Συμφώνησαν ότι οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ θα συνεχίσουν να λειτουργούν, δήλωσε ο αλ-Χατίμπ.

«Το τέλος του Άσαντ αντιπροσωπεύει για εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία μια πρώτη, μεγάλη ανακούφιση» ανέφερε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, προειδοποιώντας να μην αφεθεί η χώρα στα χέρια «άλλων ριζοσπαστών».

«Η χώρα δεν θα πρέπει τώρα να πέσει στα χέρια άλλων ριζοσπαστών, όποια μορφή και αν παίρνουν αυτοί. Καλούμε όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους Σύρους» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Αναλένα Μπέρμποκ.

Η Γαλλία χαιρέτισε επίσης «την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και κάλεσε τους Σύρους να επιδείξουν «ενότητα» και «να απορρίψουν κάθε μορφή εξτρεμισμού». Το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του ζήτησε να υπάρξει «ειρηνική πολιτική μετάβαση» και να προστατευθούν όλοι οι πολίτες και οι μειονότητες της χώρας.

πηγή