Με το επιχείρημα ότι η δημοκρατία δεν απειλείται και ότι το Πολιτειακό έκλεισε οριστικά το 1974, η κυβέρνηση ανάβει ουσιαστικά το πράσινο φως στην τέως βασιλική οικογένεια για να ανακτήσουν τα μέλη της την ελληνική ιθαγένεια, με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει ο νόμος 2215, ο οποίος είχε ψηφιστεί επί κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, το 1994. Τα μέλη της οικογένειας κατέθεσαν χθες το σχετικό αίτημα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα χρησιμοποιούν το όνομα «Ντε Γκρες».

Ερωτηθείς σχετικά χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε ότι ο νόμος αυτός θέτει τρεις προϋποθέσεις για την ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας. Οπως ανέφερε: Πρώτον, λόγω των προηγούμενων πολιτειακών αξιωμάτων που κατείχε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος απαιτείται από τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας η διατύπωση ρητής αναγνώρισης της πολιτειακής κατάστασης της χώρας. Δηλαδή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 1974, που κατάργησε οριστικά τη βασιλεία. Καθώς και η ρητή αναγνώριση του γεγονότος ότι το πολίτευμα της χώρας είναι αμετάβλητο.

Δεύτερον, ο νόμος ορίζει ως προϋπόθεση απόκτησης ιθαγένειας από τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας τη ρητή παραίτηση από τυχόν αξιώσεις που συνδέονται με το προηγούμενο πολιτικό καθεστώς. Τρίτον, τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να επιλέξουν επίθετο και να δηλώσουν όλα τα απαραίτητα για δημοτολογική εγγραφή στοιχεία, καθώς, όπως σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, έχει καταργηθεί η άνευ επιθέτου εγγραφή.

«Εφόσον αυτό διαπιστωθεί και με εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών, η διαδικασία θα προχωρήσει» είπε και πρόσθεσε: «Καμία ειδική μεταχείριση, υπάρχει νόμος που διέπει την απόκτηση ιθαγένειας από τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας». Αναφερόμενος στις αντιδράσεις, είπε: «Εχουμε συμπληρώσει 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Εχουμε ισχυρή δημοκρατία, θωρακισμένο πολίτευμα. Η δημοκρατία μας μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της. Εχει δικλίδες, ώστε να εφαρμόζονται οι νόμοι χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, και να προχωρήσουμε όλοι παρακάτω».

Για το ίδιο θέμα η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως η αίτηση της οικογένειας για απόκτηση ιθαγένειας είναι μια αυτονόητη κίνηση, η οικογένεια έχει το δικαίωμα να ζήσει στην Ελλάδα, και παρέπεμψε κι αυτή στον προαναφερθέντα νόμο. « Δεν πιστεύω ότι έχει καμία άλλη προέκταση και δεν πιστεύω ότι είναι και στο μυαλό κανενός. Το θέμα έχει λήξει από το 1974» είπε. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα για την επιλογή του επιθέτου. «Η επιλογή του επωνύμου “Ντε Γκρες”, δηλαδή “της Ελλάδος”, είναι προβληματική. Η ελληνική έννομη τάξη δεν αναγνωρίζει “τίτλους ευγενείας”, κάτι που επιχειρείται να υπονοηθεί υπόγεια μέσω του συγκεκριμένου επιθέτου. Αλλωστε, το Πολιτειακό έχει λυθεί οριστικά και αμετάκλητα το 1974» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

πηγή