Αναστάτωση προκλήθηκε νωρίτερα σήμερα στη νεκρή ζώνη της Κύπρου, όταν μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στο νησί της Αφροδίτης (UNFICYP) επενέβησαν για να απομακρύνουν έναν γεωργό, ο οποίος βρέθηκε εντός της μαζί με υπαλλήλους του, με σκοπό να προχωρήσει στην καλλιέργεια αγροτικής έκτασης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, επικαλούμενη την Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, «Ελληνοκύπριος γεωργός με υπαλλήλους του μετέβησαν στην περιοχή Φρενάρους – Βρυσούλλων, εντός της νεκρής ζώνης και άρχισαν την καλλιέργεια χωραφιών, σε σημείο που δεν επιτρέπεται από τα Ηνωμένα Έθνη». Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια του εν λόγω περιστατικού «προκλήθηκαν ζημιές σε οχήματα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ο γεωργός ή και οι υπάλληλοί του επιτέθηκαν σε μέλη της Δύναμης».

Για το συμβάν εξέδωσε ανακοίνωση και η UNFICYP, σημειώνοντας πως «ένας αγρότης προκάλεσε ζημιές σε όχημα του ΟΗΕ», και ότι ένα μέλος της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών «τραυματίστηκε ελαφρά».

Η ανακοίνωση της UNFICYP αναφέρει συγκεκριμένα τα ακόλουθα:

«Η καλλιέργεια κοντά στις γραμμές κατάπαυσης του πυρός εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ απαγορεύεται αυστηρά και ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης εντάσεων. Σε κανέναν αγρότη δεν χορηγείται άδεια να εργαστεί κοντά στις γραμμές κατάπαυσης του πυρός, καθώς τέτοιες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία τόσο των πολιτών όσο και των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ.

Νωρίτερα σήμερα, ένας αγρότης προκάλεσε ζημιές σε όχημα του ΟΗΕ που τον εμπόδισε να διασχίσει τη βόρεια γραμμή κατάπαυσης του πυρός εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ κοντά στη Δερύνεια. Δυστυχώς, ένα μέλος της ειρηνευτικής δύναμης τραυματίστηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια του περιστατικού.

Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές στην περιουσία του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και μπορεί να αποτελούν σοβαρό έγκλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Καλούμε όλους τους αγρότες να συμμορφωθούν με όλους τους κανονισμούς του ΟΗΕ για τις γεωργικές δραστηριότητες εντός της νεκρής ζώνης.

Υψιστη προτεραιότητά μας παραμένει η πρόληψη των εντάσεων και η διατήρηση του status quo σε όλη τη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ».

 

πηγή