Η κριτική που άσκησε ο κ. Τσίπρας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ενισχύει τις πληροφορίες ότι ο πρώην πρωθυπουργός σχεδιάζει μεθοδικά την επιστροφή του.

Της Ουρανίας Γαλανού

 

Ένας υπόγειος πόλεμος έχει αρχίσει να διεξάγεται ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκο Ανδρουλάκη και τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Τα πρώτα δείγματα της σύρραξης που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο προσώπων φάνηκαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν πυρά για την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά της αντιπολίτευσης προς τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη.

Η κριτική που άσκησε ο κ. Τσίπρας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ενισχύει τις πληροφορίες ότι ο πρώην πρωθυπουργός σχεδιάζει μεθοδικά την επιστροφή του, επομένως έχει κάθε λόγο να ασκεί κριτική στον κ. Ανδρουλάκη ο οποίος εμφανίζεται σήμερα ως ο κεντρικός πολιτικός αντίπαλος του κ. Μητσοτάκη. Ένας πιθανός σχεδιασμός επανάκαμψης του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και θα απαιτούσε την στοχευμένη αποδόμηση του προφίλ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο οποίος το τελευταίο διάστημα επαναλαμβάνει ότι στόχος του είναι να κυβερνήσει τη χώρα. Από την άλλη ο κ. Ανδρουλάκης ανταπέδωσε τα καρφιά προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα γνωρίζοντας ότι ενδεχόμενη επανεμφάνισή του στην κεντρική πολιτική σκηνή θα διαφοροποιούσε το τοπίο και θα απομείωνε τη δυναμική που φαίνεται ότι αποκτά υπό τις σημερινές συνθήκες η Χαριλάου Τρικούπη.

Ο κ. Τσίπρας που είχε αποφύγει τον τελευταίο χρόνο συγκρούσεις με πολιτικά πρόσωπα, -με εξαίρεση τον κ. Κασσελάκη-, άνοιξε μία αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εξέπληξε πολλούς. Στο συνέδριο του Βήματος για την εξωτερική πολιτική ο κ. Τσίπρας παρενέβη για πρώτη φορά στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και ασκώντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ σχολίασε: “‘Εχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν έκανε και τίποτα για να ανέβει, αλλά έμεινε στάσιμη και έγινε αξιωματική αντιπολίτευση” για να σημειώσει αμέσως μετά αφήνοντας προσωπικές αιχμές για τον κ. Ανδρουλάκη: “Δεν είμαι και πολύ ευτυχής από την εικόνα που είδα στα μέσα ενημέρωσης της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου η δήλωση ήταν ότι μόνο με τις συναινέσεις πάει μπροστά η χώρα (…) δεν είναι το ζητούμενο σήμερα η συναίνεση. Η αντιπολίτευση είναι το ζητούμενο”.

Ο κ. Ανδρουλάκης σήκωσε το γάντι και ανταπέδωσε τα πυρά υπερασπιζόμενος τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ ασκεί σήμερα αντιπολίτευση. “Πρέπει να κάνει ένα συνέδριο για να εξηγήσει πώς ένα κόμμα ηττήθηκε δύο φορές σε εκλογές και μάλιστα τη δεύτερη με 20%” ανέφερε για τον κ. Αλέξη Τσίπρα συμπληρώνοντας ότι “με μανιχαϊσμούς και τυφλές συγκρούσεις δεν πάμε πουθενά, χρειάζονται συναινέσεις”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εστίας στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό την προοπτική επανεμφάνισης του κ. Τσίπρα στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ο κ. Ανδρουλάκης είχε απορρίψει την κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ προ των εκλογών του 2023 τονίζοντας ότι εάν υπάρξει ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι κάποιος άλλος πρωθυπουργός κι όχι ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Ομοίως, ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται ότι δεν έχει ξεχάσει πως η επίμονη άρνηση του κ. Ανδρουλάκη να συζητήσει για την προοπτική κυβερνητικής συμμαχίας και να αποδεχτεί τον ίδιο ως πρωθυπουργό τού κόστισε πολιτικά, κάτι που διαπιστώθηκε και από τα αναπάντεχα εκλογικά αποτελέσματα του Μαϊου του 2023.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται να πιστεύουν ότι πίσω από την “αυθόρμητη” πρόταση του κ. Αλέξη Χαρίτση να προτείνουν από κοινού τα προοδευτικά κόμματα τον κ. Χρήστο Ράμμο ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κρυβόταν ένας βαθύτερος σχεδιασμός του κ. Αλέξη Τσίπρα ο οποίος πιθανότατα δεν ήταν γνωστός ούτε καν στη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Και τούτο, για να φανεί σύμφωνα με το σκεπτικό του ΠΑΣΟΚ ότι το κόμμα τους ακολουθεί μία πρόταση που σε θεωρητικό επίπεδο γεννήθηκε ως ιδέα εντός της Νέας Αριστεράς αλλά η πατρότητά της ανήκε στον πρώην πρωθυπουργό. Η προώθηση της συγκεκριμένης πρότασης είχε χαρακτηριστικά υψηλού κινδύνου για το ΠΑΣΟΚ καθώς θα έφερνε πολύ πιο κοντά και πολύ πιο γρήγορα από το εκτιμώμενο, τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά. Στην πραγματικότητα θα επιτάχυνε ενδεχομένως την κοινοβουλευτική σύμπραξη των δύο κομμάτων με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να χάσει μέσα σε ελάχιστο χρόνο την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για ένα κόμμα που έγινε αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς να κάνει τίποτα, χτύπησαν καμπανάκια στο ΠΑΣΟΚ και ενεργοποίησαν ένα colpo grosso από την πλευρά του κ. Νίκου Ανδρουλάκη.

Με την στάση του απέναντι στην υποψηφιότητα του κ. Χρήστου Ράμμου και την κάτω από τις γραμμές δήλωσή του ότι δεν επιθυμεί να τον υποστηρίξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας υπονοώντας ότι άλλο οι υποκλοπές κι άλλο η υπόθεση της Προεδρίας, οδήγησε στο πρόωρο “κάψιμο” της ιδέας. Αυτό εκδηλώθηκε με την αιχμηρή δήλωση του ίδιου του κ. Ράμμου και στη γεμάτη αρνητικά υπονοούμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το ΠΑΣΟΚ δήλωση του κ. Χαρίτση. Η εξέλιξη της υποψηφιότητας Ράμμου δεν πάγωσε μόνο την σχετική πρωτοβουλία αλλά και την προοπτική μιας άμεσης επανασύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά.

Εφόσον η έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ τους οδηγούσε τους επόμενους μήνες σε μία συνένωση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων τότε το ΠΑΣΟΚ θα τραυματιζόταν πολιτικά χάνοντας τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με το σενάριο αυτό να έχει απομακρυνθεί τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορεί με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμφανίζεται ως ο κεντρικός αντίπαλος του κ. Μητσοτάκη και υποψήφιος πρωθυπουργός. Αναμένεται η επόμενη κίνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα καθώς βρισκόμαστε μόνο στην αρχή του υπόγειου πόλεμου ανάμεσα στους δύο πολιτικούς άνδρες.

πηγή