Του Μανώλη Κοττάκη
Εν αρχήν η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ. Η οποία στο τελευταίο βιβλίο της το οποίο στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Μεταίχμιο” υπό τον τίτλο “Ελευθερία” στο κεφάλαιο για το προσφυγικό κάνει μία περίεργη αναφορά που πέρασε κάτω από τα ραντάρ της δημοσιογραφίας και της πολιτικής. Στο σημείο που αναφέρεται στην διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση της κάνει μία δήθεν αθώα αναφορά στην κοινή επιχείρηση πλοίων του γερμανικού, του τουρκικού και του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο και δηλώνει την ικανοποίηση της για την συστράτευση αυτή με την επισήμανση ότι οι δύο χώρες δεν συμφωνούν για την κυριότητα των νησιών του Αρχιπελάγους.
Πιο συγκεκριμένα η κυρία Μέρκελ γράφει: Το γερμανικό πολεμικό ναυτικό συμμετείχε σε αυτή την αποστολή. Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι η Τουρκία και η Ελλάδα συμμετείχαν σε αυτήν από κοινού παρά το γεγονός ότι υπήρχε ασυμφωνία μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το ποια νησιά του Αιγαίου ανήκουν σε ποια από αυτές. Έλληνες της Γερμανίας ζήτησαν από το γραφείο της κυρίας Μέρκελ να απαλειφθεί από την ελληνική έκδοση η φράση αυτή και τις γκρίζες ζώνες αλλά το αίτημα τους απερρίφθη.
Η καγκελάριος εμφανίζεται με άλλα λόγια ως… Ποντία Πιλάτος που νίπτει τας χείρας της για τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο χωρίς να παίρνει θέση υπέρ κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( ημών) και επαναφέρει εμμέσως το ζήτημα της κυριαρχίας νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο. Το ζήτημα έχει τεράστια σημασία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ( από ποια νησιά –εδάφη θα χαραχθούν οι γραμμές βάσης για τα χωρικά ύδατα ) αν κρίνει κανείς και από το γεγονός ότι πρώτον η Τουρκία διαφωνεί με την ένταξη βραχονησίδων στα θαλάσσια πάρκα του Αιγαίου και απορρίπτει τους χάρτες που συντάσσει το υπουργείο των Εξωτερικών υπό τον κύριο Γεραπετρίτη. Δεύτερον η Ελλάς επιχείρησε να αφαιρέσει –ακρωτηριάσει τα δικαιώματα που έχουν από το δίκαιο της θάλασσας οι βραχονησίδες στο Αιγαίο με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό. Με την κατάργηση των οικονομικών τουριστικών δραστηριοτήτων πάνω σ’ αυτές. Το ΥΠΕΞ έχει δεσμευτεί για την απόσυρση της διάταξης αλλά μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μας.
Ο παρασκηνιακός διάλογος για τα θαλάσσια πάρκα
Η συνχωροθέτηση των θαλάσσιων πάρκων άλλωστε στις Κυκλάδες μέσω παρασκηνιακού διαλόγου μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας ήταν ένας από τους λόγους, αν όχι ο βασικός, που προκάλεσε την παραίτηση του διευθυντή πολιτικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβεως Ρούσου Κούνδουρου προσφάτως. Η αναφορά αυτή της Ανγκέλα Μέρκελ σε θέματα του Αιγαίου και η επίθεση που εξαπέλυσε στο βιβλίο της προς τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και οι αιχμές που άφησε στο δικό του βιβλίο ο Βόλφραγκ Σόιμπλε ουσιαστικά σηματοδοτούν την ενιαία πολιτική έκφραση της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στην Κύπρο, στα εκκρεμή θέματα που αφορούν τη διαχείριση του Αρχιπελάγους και στην εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας και υδρογονανθράκων στην περιοχή. Και τούτο σε μια ιστορική συγκυρία κατά την οποία η γερμανική οικονομία δοκιμάζεται πάρα πολύ ισχυρά από την απεξάρτηση της από τους Ρώσους .
Η πολιτική αυτή είχε φτάσει στο επίπεδο της μεσολάβησης μάλιστα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τον Αύγουστο του 2020 και στα πρόθυρα της υπογραφής συμφωνίας των δύο χωρών ( επί Ελένης Σουρανή, συμβούλου του πρωθυπουργού ) αλλά τινάχτηκε τότε στον αέρα από την υπογραφή του συμφώνου Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ο οποίος είναι… “μαύρο πρόβατο” στο Βερολίνο. Ακριβέστερα σε ορισμένους κύκλους του κατεστημένου της γερμανικής πρωτεύουσας.
Η γερμανική εξωτερική πολιτική βλέπει την Ελλάδα ως ενιαίο γεωπολιτικό χώρο και άρα τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στις ελληνοτουρκικές και στις ελληνογερμανικές σχέσεις προτρέπονται να υπηρετούν το δόγμα αυτό. Είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, είτε στην κορυφή της ιεραρχίας της διπλωματικής μας υπηρεσίας, είτε στο Κοινοβούλιο, είτε στην Ευρωπαΐκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία είναι αρμόδια για την χρηματοδότηση έργων ενέργειας και ιδιαίτερα ανεμογεννητριών.
Η διάσκεψη των χωρών της Μεσογείου
Και εδώ αρχίζει ένα απίστευτο παρασκήνιο το οποίο ξεκινά από τις Βρυξέλλες και μέσω των Τεμπών και των Αθηνών καταλήγει στο Αιγαίο και στην διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία!
Ένα παρασκήνιο που υπό προϋποθέσεις μπορεί να ερμηνεύσει κάλλιστα τις οργισμένες παραιτήσεις διπλωματών από τις θέσεις τους για το θέμα των ανεμογεννητριών καθώς και την διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού ο οποίος με την συνέντευξη του στο “Βήμα” έθεσε δύο καυτά ζητήματα: την απομάκρυνση του διάσημου για την υπόκλιση του στον αρχηγό του τουρκικού κράτους υπουργού των Εξωτερικών από την κυβέρνηση και τους χαριεντισμούς του πρωθυπουργού στη Βουδαπέστη με τους ηγέτες γειτονικών χωρών, οι οποίες όπως αποκάλυψε μόνος του ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών σε ραδιοφωνική συνέντευξη αποτελούν ουσιαστικά την προετοιμασία για μία μεγάλη διάσκεψη των χωρών της Μεσογείου για τον διαμοιρασμό του ορυκτού πλούτου με την απαίτηση του προέδρου Ερντογάν και όχι μόνο. Και τρίτων δυνάμεων.
Η Ευρώπη και ειδικώς οι ατμομηχανές της διψούν για ενέργεια. Παρασκήνιο που ερμηνεύει επίσης την ενόχληση κύκλων του Βερολίνου για την σκληρή κριτική που άσκησε στην Γερμανία από την Πάτρα για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Και είναι η αιτία που κάποιοι, ανεξαρτήτως της δίκης του απροθυμίας, δεν επιθυμούν την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας.
Το μπάζωμα των Τερμπών
Σε έναν από τους τελευταίους ανασχηματισμούς ο πρωθυπουργός άφησε εκτός σχήματος τον τεχνοκράτη αναπληρωτή υπουργό Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη. Ο Τσακίρης δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Είναι ο άνθρωπος που έβαλε την υπογραφή του , προφανώς κατόπιν άνωθεν υποδείξεων, για την εκταμίευση ποσού 642.862,80€ που προοριζόταν για επενδύσεις για το… μπάζωμα των Τεμπών. Για την πληρωμή των εργολάβων που μπάζωσαν τα συντρίμμια των αμαξοστοιχιών. Ως υπουργός έχει νομική ποινική ευθύνη για την πράξη του αυτή, η οποία συνδέεται με το μπάζωμα που αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης της δικαιοσύνης. Όπως μάλιστα αποκάλυψε με πρωτοσέλιδο της η “Εστία” στις 4 Μαρτίου 2024 η κυβέρνηση μυστικά πήρε την αρμοδιότητα της υπογραφής για το μπάζωμα από τον αναπληρωτή υπουργό Κύριο Τσακίρη και την μεταβίβασε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος μάλιστα άλλαξε και το σκεπτικό της υπογραφής του κυρίου Τσακίρη, ο οποίος αρχικώς αποκάλυπτε ότι το μπάζωμα έγινε με εντολή κυβερνητικών και μεταβίβασε την ευθύνη της… στον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό. Πιο συγκεκριμένα η απόφαση Τσακίρη την οποία αποκαλύψαμε έγραφε τα εξής: «Μετά την σύγκληση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας τα ξημερώματα 1 Μαρτίου 2023 ΔΟΘΗΚΑΝ ΕΝΤΟΛΕΣ στην διεύθυνση τεχνικών έργων τηςΠΕ Λάρισας».
Στην νεότερη απόφαση του κύριου Παπαθανάση με την οποία αναιρέθηκε και εξαφανίστηκε η αποκάλυψη Τσακίρη προστέθηκε η φράση «οι δαπάνες προκλήθηκαν με πρωτοβουλία και μετά από εντολές της πολιτικής προστασίας της ΠΕ Λάρισας». Το «δόθηκαν εντολές» εξαφανίστηκε. Όπως και η ποινική ευθύνη Τσακίρη για τις δαπάνες του μπαζώματος! Με μία υπογραφή ο κύριος Παπαθανάσης επιχείρησε να εξαφανίσει τις νομικές ευθύνες και του αναπληρωτή υπουργού κύριου Τσακίρη για την εκταμίευση των δαπανών μπαζώματος από τα κονδύλια για τις… επενδύσεις αλλά και του υφυπουργού κυρίου Τριαντόπουλου, ο οποίος πρωταγωνίστησε στο πεδίο και φέρεται ότι , όπως κατ επανάληψή γράφτηκε , έδιδε τις εντολές ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Ο τίτλος του ρεπορτάζ της “Εστίας” ήταν «Η Διαύγεια δείχνει τους ενόχους για τα Τέμπη».
11 δικογραφίες για κακοδιαχείριση του ΕΣΠΑ
Πέραν αυτών υπάρχει ακόμη ένα πρόβλημα για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό:
Η Ευρωπαία εισαγγελέας διαφθοράς Κοβέσι έχει διαβιβάσει προς τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα, ο οποίος φιλοδοξεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρά τις αντιρρήσεις Μπακογιάννη, 11 δικογραφίες για κακοδιαχείριση του ΕΣΠΑ στις περισσότερες έκ των οποίων αναφέρεται όπως λέγεται και το όνομα του κύριου Τσακίρη για τον οποίο θρυλείται πως ζητά την απευθείας δίωξη του από τις δικαστικές αρχές.
Δικογραφίες, οι οποίες είναι μαζί με τις αντίστοιχες για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σκουριάζουν σε κάποιο συρτάρι και δεν ενημερώθηκε ούτε καν για αυτές η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Όπως γίνεται αντιληπτό μετά την απομάκρυνση του από την κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2023 ο κύριος Τσακίρης ήταν εκτεθειμένος ως απλός ιδιώτης στο νόμο περί ευθύνης υπουργών μολονότι καμιά ενέργεια των δικαστικών και ανακριτικών αρχών δεν ασχολήθηκε με το πρόσωπο του. Ήταν επείγον ωστόσο να αποκτήσει ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο που αρχίζει και η δίκη που επικεντρώνεται στο μπάζωμα, νομική ασυλία. Η κυβέρνηση θεώρησε ότι βρήκε την χρυσή ευκαιρία όταν άνοιξε η θέση αντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προκειμένου να διορίσει εκεί τον κύριο Τσακίρη σε αναγνώριση των γενικότερων υπηρεσιών που προσέφερε στο κυβερνητικό σχήμα, στο διάστημα που υπηρέτησε αυτό. Κατάφερε να τον διορίσει εκεί τον Μάιο του 2024.
Εκτός κούρσας κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος
Το σχέδιο κινδύνεψε να τιναχτεί στον αέρα όταν για την ίδια θέση εξεδήλωσε ενδιαφέρον και κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος με θητεία σε ανώτερες θέσεις διεθνών οργανισμών αλλά και σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις την περίοδο 2010 –2019, συγκεκριμένου πατριωτικού ιδεολογικού προφίλ. Η επιστολή του κορυφαίου αυτού αξιωματούχου του προς τον πρωθυπουργό με τον οποίο του εξεδήλωνε το ενδιαφέρον του για την θέση με βάση το πλούσιο διεθνές βιογραφικό του αλλά και η συστατική επιστολή του τέως προέδρου της Κομισιόν κύριου Γιούνκερ προς τον κύριο Μητσοτάκη υπέρ αυτού πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων. Επανειλημμένες κλήσεις του κύριου Γιούνκερ προς τον πρωθυπουργό δεν απαντήθηκαν. Έτσι φτάσαμε στον Απρίλιο του 2024 όταν ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης απάντησε με mail του στο συγκεκριμένο αξιωματούχο ότι η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη την απόφαση της για το πρόσωπο που θα προταθεί για την θέση του αντιπροέδρου της ΕΤΕπ. Το πρόσωπο θα το εισηγείτο στο ECOFIN η Ισπανίδα Πρόεδρος της ΕΤΕπ κυρία Καλβίνιο, πολιτική φίλη της Προέδρου της Κομισιόν κ. φον ντερ Λάυεν και τα κράτη μέλη του ECOFIN θα αποφάσιζαν με βάση την εισήγηση της.
Αμείλικτα ερωτήματα προς την κ. Καλβίνιο
Παρά το γεγονός ωστόσο ότι τέθηκε εκτός κούρσας ο κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος, ο διορισμός του κύριου Τσακίρη στη θέση του αντιπροέδρου της ΕΤΕπ και η συνακόλουθη εξασφάλιση της ποινικής ασυλίας για τα Τέμπη δεν ήταν ένας εύκολος δρόμος. Θρυλούνται πολλά. Κι εμείς επειδή θρυλούνται πολλά να τα θέσουμε ως ερώτηση στην, εκλεκτή της Γερμανίδας Προέδρου της Κομισιόν, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κυρία Καλβίνιο: Η επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων για την θέση του αντιπροέδρου της ΕΤΕπ η οποία εκδίδει συμβουλευτική γνωμοδότηση φέρεται ότι ήταν αρνητική για τρεις υποψηφιότητες. Για έναν Ολλανδό και για μία Γερμανίδα, οι οποίοι δεν είχαν τα τυπικά προσόντα. Η επιτροπή όμως στην οποία φέρονται ότι συμμετείχαν η γνωστή σε όλους αξιωματούχος της ΕΚΤ Ελβετίδα κυρία Ντανιέλ Νουί, αρμόδια για τον μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών και ο Πάτ Κοξ φαίνεται ότι εξέδωσε αρνητική γνωμοδότηση και για τον προαλειφόμενο για την αντιπροεδρία κύριο Τσακίρη. Λέγεται όμως ότι δεν έθεσε θέμα τυπικών προσόντων αλλά… βέτο. Να μην προταθεί καν στα κράτη μέλη.
Ρωτάμε την πρόεδρο της ΕΤΕ κυρία Καλβίνιο:
–Πρώτον μετείχαν στην επιτροπή αξιολόγησης οι κ.κ. Ντανιέλ Νουί και Πατ Κοξ;
– Δεύτερον εξεδόθη αρνητική αξιολόγηση υπό μορφή βέτο για τον Έλληνα πρώην υπουργό;
– Τρίτον ήγειραν η Γαλλίδα κυρία Νουί και ο Ιρλανδός πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κύριος Κοξ θέματα ηθικής τάξης για τον κύριο Τσακίρη; Ποια ήταν τα τυχόν θέματα ηθικής τάξης; Συνδέονται με το προφίλ των εταιρειών στο οποίο είναι ή ήταν μέτοχος στο παρελθόν; Έχει σχέσεις με εταιρείες ενέργειας στην Ελλάδα και αν “ναι” ποιες είναι αυτές; Τι γνώριζε, αν γνώριζε, η κυρία Νουί για το μετοχικό κεφάλαιο αυτών των εταιριών;
– Τέταρτον απείλησε με παραίτηση ένα μέλος της επιτροπής για την αγνόηση της συμβουλευτικής γνωμοδότησης από την κυρία Καλβίνιο;
– Πέμπτον, αν όντως υπήρχαν θέματα ηθικής τάξης ενημέρωσε η πρόεδρος της ΕΤΕπ για αυτά τα κράτη μέλη του ECOFIN πριν λάβουν την απόφαση τους για το νέο αντιπρόεδρο;
Το όλο θέμα θα μπορούσε να ήταν ένα από τα δεκάδες ζητήματα αυτής της μορφής που κυριαρχούν στους διαδρόμους των Βρυξελλών, του Στρασβούργου και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων όπου εδρεύουν οι αρχές της ΕΕ. Ζητήματα ηθικής τάξης για την τοποθέτηση αξιωματούχων έχουν ανακύψει ακόμα και για συγγενικά πρόσωπα της Προέδρου της Κομισιόν.
Ωστόσο εν προκειμένω ο διορισμός του κύριου Τσακίρη στη θέση του αντιπροέδρου της ΕΤΕπ στο Διοικητικό Συμβούλιο, της οποίας μετέχει και… Τούρκος εκπρόσωπος από το 2023 συνοδεύεται από μια άκρως ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, πέραν του τεράστιου ζητήματος της ασυλίας που του παρέχεται για το ζήτημα των Τεμπών. Η ΕΤΕπ είναι αρμόδια για την χρηματοδότηση εταιρειών που εκτελούν έργα στο χώρο της ενέργειας και ιδιαίτερα των ανεμογεννητριών. Ο ίδιος ο κύριος Τσακίρης στη συνέντευξη που έδωσε σε Έλληνες δημοσιογράφους στις 24 Οκτωβρίου 2024 ανέφερε ένα ότι ένας από τους τομείς που χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ είναι “ενέργεια – κλίμα”! Και αφού προσπεράσουμε το γεγονός ότι περιέργως η κυβέρνηση δεν πανηγύρισε πολύ την εκλογή ενός Έλληνα σε μια τόσο κορυφαία θέση (σε αντίθεση με την πάγια πρακτική της κράτησε χαμηλό προφίλ) εδώ αρχίζουν οι ενδιαφέρουσες συμπτώσεις.
Συμπτώσεις που βγάζουν νόημα. Έτσι εξηγείται γιατί Ελλάδα και Τουρκία με την καθοδήγηση τρίτων αλληλοϋποστηρίζονται σε διεθνείς οργανισμούς (Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, IMO, ΟΑΣΕ) και τοποθετούν δικούς τους ανθρώπους σε διοικήσεις όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Έτσι εξηγείται γιατί όποιος αποκαλύψει και αντιδράσει σε αυτά τα σχέδια είτε είναι πρώην πρωθυπουργός είτε είναι ανώτερος διπλωμάτης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών οδηγείται προς την έξοδο και δέχεται οργανωμένο διαδικτυακό πόλεμο από τα κατά Σαμάρα super trolls του τραμπουκισμού. Έτσι εξηγούνται οι ύμνοι Μέρκελ προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και η σιωπή του γερμανόπληκτου ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του βέτο στην ΕΕ , για την Κάσο και για τα θαλάσσια πάρκα.
Η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου
Την περίοδο που έδινε την συνέντευξη του σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης ο κύριος Τσακίρης και ανέφερε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως φορέα χρηματοδότησης έργων ενέργειας σε εταιρείες το Υπουργείο Εξωτερικών συνταρασσόταν εσωτερικά από την παραίτηση του ανώτερου διπλωμάτη πρέσβεως Ρούσου Κούνδουρου, ο οποίος τα βρόντηξε διαφωνώντας με την συνχωροθέτηση των θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία θα αρχίσει με κατασκευή καταφυγίων για τα… θαλασσοπούλια και θα κορυφωθεί στο μέλλον με την κατασκευή ανεμογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Για το έργο έχει ενδιαφερθεί να συμπράξει με την Ελλάδα η… Τουρκία. Μέσω ελληνοτουρκικών σχημάτων εταιρειών ενέργειας στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων δύνανται να συμπράξουν και εταιρείες από τρίτες ευρωπαϊκές ή άλλες χώρες! Η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου θα αρχίσει από τον αέρα και θα προσγειωθεί στην θάλασσα…
Εκείνες τις μέρες η “Εστία ” αποκάλυψε φερόμενη φράση του κυρίου Κούνδουρου που είπε σε συνομιλητές του για να εξηγήσει την παραίτηση του ότι «δεν θα χαρίσουμε το μισό Αιγαίο για να δώσετε έργα ανεμογεννητριών σε δικούς σας ανθρώπους» αλλά κανείς δεν αντέδρασε. Και κανείς δεν την διέψευσε. Ούτε ο ίδιος. Μια ημέρα μετά την παραίτηση Κούνδουρου ο πρωθυπουργός διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά από την ΝΔ επειδή ενοχλήθηκε που του ζήτησε να απολύσει τον υπουργό Εξωτερικών και τον ειρωνεύτηκε για τους χαριεντισμούς του με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον Έντι Ράμα στην Βουδαπέστη. Είναι παραπάνω από προφανές ότι το οικονομικό κατεστημένο του Βερολίνου ικανοποιήθηκε από την διαγραφή του κύριου Σαμαρά, αν δεν την ενεθάρρυνε. Τα αισθήματα του γι αυτόν όπως προκύπτει από την ανάγνωση των βιβλίων Μέρκελ και Σόιμπλε είναι γνωστά.
Η διαγραφή του κριτηρίου της «υπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος»!
Τώρα ανεξαρτήτως του τι θα απαντήσει ή δεν θα απαντήσει η κυρία Καλβίνιο για την τοποθέτηση του κύριου Τσακίρη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όλα αρχίζουν να κουμπώνουν και να βγάζουν νόημα. Ακόμα και η βιασύνη να κλείσουν πολλά πριν αναλάβει την εξουσία ο πρόεδρος Τραμπ! Ακόμα και οι επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει εναντίον της εφημερίδας μας με επιθυμία Γεραπετρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αλλά και στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο Υπουργός Εξωτερικών μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη . Χαλάμε κι εμείς την σούπα. Χωρίς να το ξέρουμε, είμαστε το μικρό μέρος ενός μεγάλου παζλ. Το Αιγαίο είναι εθνικό θέμα για μας. Για άλλους είναι διεθνές οικονομικό θέμα. Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση θορυβήθηκε από την αποκάλυψη της “Εστίας” την περασμένη Πέμπτη για την διαγραφή του κριτηρίου της «υπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος» από νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών που συζητήθηκε στη Βουλή και για την επιβολή του ενός και μοναδικού κριτηρίου προαγωγής, την υπηρέτηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβέρνηση δικαιολογήθηκε ότι εννοείται πως οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και γι’ αυτό… ο όρος διαγράφηκε. Και την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης καλούνται να υπηρετούν αυτονοήτως οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών με βάση τον υπαλληλικό κώδικα αλλά αυτό δεν διαγράφηκε. Νομοθετήθηκε. Όχι άλλα ψέματα!
Εφεξής με βάση το νομοσχέδιο οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών καλούνται να υπηρετούν την κυβερνητική πολιτική αλλά δεν έχουν νομική ευθύνη αν αυτή δεν ταυτίζεται με το εθνικό συμφέρον! Είναι ξεκάθαρο ότι η ρύθμιση αυτή εντάχθηκε στον οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών μετά την παραίτηση Κούνδουρου για να μην ακολουθήσουν κι άλλες παραίτησης από το φόβο των νομικών ευθυνών.
Για την ιστορία: όταν τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ενημερώθηκαν για την νομοθετική ρύθμιση Γεραπετρίτη από τον Βουλευτή της Νίκης Σπύρο Τσιρώνη που την κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ψιθύρισαν στα έδρανα μεταξύ τους: «κάτι τέτοια κάνουμε και μας κυνηγάει ο κόσμος»…