Σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και έχει χαρακτηριστεί ως “προδοσία” από πολλούς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κίρ Στάρμερ, αναμένεται να διατάξει τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος να ψηφίσουν κατά της διεξαγωγής μιας νέας εθνικής έρευνας για το σκάνδαλο των πακιστανικών συμμοριών που εμπλέκονται σε κακοποίηση και βιασμούς χιλιάδων παιδιών.
Το θέμα έχει αναδυθεί ξανά στο προσκήνιο, με την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος να εκφράζει έντονη κριτική. Η Κέμι Μπάντενοκ, επικεφαλής των Συντηρητικών, έχει ζητήσει μια συγκεκριμένη έρευνα για τις αποτυχίες και τις συγκαλύψεις που σχετίζονται με τις συμμορίες αυτές, ιδιαίτερα αυτές που αποτελούνται από άτομα πακιστανικής καταγωγής. Αυτή η απαίτηση για βαθύτερη διερεύνηση αντικατοπτρίζει την αντίθεση με την πολιτική του Στάρμερ να μην προχωρήσει σε νέα έρευνα, υποστηρίζοντας ότι ο χρόνος για περαιτέρω ερωτήματα έχει παρέλθει.
Η απόφαση του Στάρμερ έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στα κοινωνικά μέσα, με πολλούς να εκφράζουν την απογοήτευσή τους και να αμφισβητούν την ικανότητά του να ηγηθεί της χώρας. Οι αναρτήσεις σε πλατφόρμες όπως το X τονίζουν ότι αυτή η κίνηση είναι μια προδοσία προς τις θύματα και προς την κοινωνία, που αναζητά δικαιοσύνη και διαφάνεια.
Ιστορικά, το θέμα των συμμοριών κακοποίησης έχει απασχολήσει τη Βρετανία για αρκετά χρόνια, με πολλές ερευνές να έχουν ήδη διεξαχθεί, όπως η Ανεξάρτητη Έρευνα για τη Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Άλεξις Τζέι. Αν και αυτές οι έρευνες έχουν φέρει στο φως αρκετά, υπάρχει μια συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για πιο στοχευμένες έρευνες που θα εξετάσουν συγκεκριμένες αποτυχίες και συγκαλύψεις.
Ο Στάρμερ, από την πλευρά του, έχει υπερασπιστεί την απόφασή του, τονίζοντας τις αλλαγές που εισήγαγε στις πρακτικές δίωξης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Γενικός εισαγγελέας των δημοσίων διώξεων. Υποστηρίζει ότι έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα ευθέως στο παρελθόν και τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στη δράση παρά σε περαιτέρω έρευνες.
Αυτή η απόφαση δεν είναι μόνο μια πολιτική κίνηση αλλά και μια ένδειξη της στάσης του Εργατικού Κόμματος σχετικά με την προστασία των παιδιών και την αντιμετώπιση της εθνοτικής διάστασης των εγκλημάτων αυτών. Η κίνηση αυτή μπορεί να επηρεάσει την εικόνα του Κίρ Στάρμερ ως ηγέτη και την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης προς το κόμμα του στο μέλλον.
Η κοινή γνώμη πάντως έπειτα και από αυτή την απόφαση του Βρετανού προέδρου, τον θεωρεί ένοχο για την συγκάλυψη των ισλαμιστών βιαστών αλλά και της φύσης των φρικτών εγκλημάτων τους.