Συγγνώμη ζητά ο ΕΟΠΥΥ από τους ασφαλισμένους για την ταλαιπωρία που υπέστησαν το πρωί της Τρίτης (21/01/2025), όταν βρήκαν το φαρμακείο του Οργανισμού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας κλειστό. Υπενθυμίζεται ότι με την παρέμβαση του ίδιου του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και τη βοήθεια… κλειδαρά, το φαρμακείο άνοιξε και εξυπηρετήθηκαν οι ασθενείς.
Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, «η καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας του φαρμακείου οφείλεται σε ταυτόχρονη ασθένεια και συνεπακόλουθη απουσία υπαλλήλων χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της Διοίκησης. Το τακτικό ωράριο εξυπηρέτησης του κοινού αρχίζει στις 8:00 π.μ. και μόλις έλαβε γνώση η Διοίκηση σχετικά με την αδυναμία έναρξης λειτουργίας του φαρμακείου την προκαθορισμένη ώρα, έδωσε άμεσα εντολή σε φαρμακοποιούς από την κεντρική υπηρεσία να μεταβούν στο φαρμακείο. Με την συνδρομή του Διευθυντή της οικείας περιφερειακής Διεύθυνσης που υπάγεται το φαρμακείο, ο οποίος μετέβη άμεσα και μερίμνησε για το άνοιγμα του φαρμακείου, έως τις 10:00 πμ είχε πλήρως αποκατασταθεί η λειτουργία του και εξυπηρετήθηκαν οι ασφαλισμένοι. Έχει ήδη δοθεί εντολή από τη Διοίκηση για τη διεξοδική διερεύνηση του περιστατικού και την απόδοση πάσης φύσεως ευθυνών».
Ο ΕΟΠΥΥ πάντως επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο φαρμακείο δεν παρέχει φάρμακα σε ογκολογικούς ασθενείς, οι οποίοι εξυπηρετήθηκαν απρόσκοπτα από το όμορο φαρμακείο.
Η κυβερνοεπίθεση στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ
Ο ΕΟΠΥΥ αναφέρεται και στην πρόσφατη κυβερνοεπίθεση στο δίκτυο του ΣΥΖΕΥΞΙΣ, που φέρεται να επηρέασε και την εκτέλεση συνταγών.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, σημειώνεται αυξημένη προσέλευση των ασφαλισμένων σε ορισμένα φαρμακεία τις τελευταίες ημέρες, η οποία «οφείλεται σε μείωση της ταχύτητας απόκρισης των ηλεκτρονικών εφαρμογών λόγω της πρόσφατης κυβερνοεπίθεσης στο δίκτυο του ΣΥΖΕΥΞΙΣ και στο νέο σύστημα ηλεκτρονικής εκτέλεσης συνταγών που οδήγησαν σε καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση, με αποτέλεσμα μέρος των ασφαλισμένων να προσέλθουν και σήμερα» στο φαρμακείο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
«Ο ΕΟΠΥΥ προς τον σκοπό της καλύτερης εξυπηρέτησης των ασθενών έχει προβεί διαχρονικά σε όλες τις θεσμικές ενέργειες για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και ιδίως φαρμακοποιών, δεδομένης της σοβαρής υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει. Ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει τους ασφαλισμένους ότι μέσω των Μνημονίων Συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές, δεν χρειάζεται να προσέρχονται οι ίδιοι στα φαρμακεία, καθώς μπορούν να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους από τις ιδιωτικές κλινικές, στις οποίες πραγματοποιούν τις θεραπείες τους. Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι που παρακολουθούνται σε κρατικά νοσοκομεία μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων που επισκέπτονται για τις θεραπείες τους».
Τέλος, η διοίκηση του Οργανισμού υπενθυμίζει ότι για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων και την παραλαβή των φαρμάκων τους στο σπίτι έχει δρομολογηθεί το έργο της κατ’ οίκον αποστολής φαρμάκων, πρόγραμμα το οποίο ήδη υλοποιείται πιλοτικά από το 2024 και θα εφαρμοστεί καθολικά μετά τα τέλη Απριλίου 2025, με την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού.
«Φάρμακα Υψηλού Κόστους από το φαρμακείο της γειτονιάς»
Με αφορμή, πάντως, το περιστατικό στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) επαναφέρει το αίτημα της διανομής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς.
«Με αφορμή την ταλαιπωρία του κόσμου στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, η σημερινή, πρωτόγνωρη ενέργεια του Υπουργού Υγείας επιβεβαιώνει το μέγεθος του προβλήματος το οποίο έχει λάβει πλέον διαστάσεις τέτοιες, που καθιστούν επιβεβλημένη και αναγκαία την εξεύρεση λύσης, όπως έχει επανειλημμένα αναδείξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Η ταλαιπωρία των συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων που έχουν απόλυτη ανάγκη το φάρμακό τους δεν αντιμετωπίζεται από το υφιστάμενο πλαίσιο διακίνησης αυτών των φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά και με την αξιοποίηση του έτοιμου δικτύου των 11.000 φαρμακείων, με ομοιόμορφη κατανομή και διασπορά ανά την επικράτεια.
Επιτέλους οι θέσεις και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα “Φάρμακα Υψηλού Κόστους από το φαρμακείο της γειτονιάς” προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ευπαθείς ομάδες ασθενών, πρέπει άμεσα να γίνει πράξη. Εκείνο που προέχει, αποκλειστικά και μόνο, είναι η προστασία και η διασφάλιση της αξιοπρέπειας των ασθενών» αναφέρει ο ΠΦΣ.