«Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι τόσο κρίσιμη, όσο φαίνεται» εκτιμά το αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικών μελετών Stratfor σε νέα έκθεση του, ύστερα από την ανεξαρτητοποίηση του Γ. Λιάνη και την παραίτηση του κ. Κοτσακά από το πολιτικό συμβούλιο του, και υπό την σκιά φημολογούμενων μελλοντικών αποσκιρτήσεων και άλλων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος από την θετική ψήφο τους στο μεσοπρόθεσμο.

 

Το έγκυρο αμερικανικό ινστιτούτο, το οποίο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα για την Ελλάδα, σήμερα έρχεται με νέα ανάλυσή του να υπογραμμίζει ότι οι δύσκολες πολιτικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Παπανδρέου, μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο δύσκολες,, διότι αυτή η πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως το διαπραγματευτικό χαρτί της Αθήνας στις συζητήσεις της με τους ευρωπαίους εταίρους, δεδομένου ότι «το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι Ευρωπαίοι είναι να βρεθούν αντιμέτωποι με μια άγνωστη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα». Για το Stratfor, “Όσο μεγαλύτερη είναι η αίσθηση του επείγοντος και της κρίσης, τόσο ισχυρότερη είναι η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης Παπανδρέου”. Το δεύτερο σημείο που επισημαίνεται είναι η σημαντική πίεση που ασκείται από την ευρωζώνη όχι μόνο στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, η οποία φτάνει μέχρι και τον τελευταίο βουλευτή και που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες για τα σκληρά μέτρα λιτότητας, διαμαρτυρίες, οι οποίες –σημειωτέον για το έγκυρο αμερικανικό ινστιτούτο- έχουν προκαλέσει μικρότερες αναταραχές συγκριτικά με το 2010.

 

Πάντως για τους συντάκτες της έκθεσης, δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου θα διατηρήσει την πλειοψηφία στην Βουλή, στην περίπτωση που αυξηθεί απροσδόκητα η ένταση και οι διαμαρτυρίες εναντίον του μεσοπρόθεσμου τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου όπου και θα ψηφιστεί, υπάρχει αρκετός χρόνος για την Αθήνα να χρησιμοποιήσει την κρίση ως το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της στους ευρωπαίους εταίρους της προκειμένου να καλύτερους όρους.

 

Ακόμη για το σενάριο των πρόωρων εκλογών το ινστιτούτο εκτιμά ότι δεν πρόκειται να είναι εντελώς καταστροφικές για την Ελλάδα. Και αυτό γιατί η χώρα μας δεν έχει την ανάγκη νέας χρηματοδότησης μέχρι και τα μέσα του 2012, οπότε και λήγει το τρέχον πρόγραμμα παροχής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.  Ως εκ τούτου, «οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση έρθει στην εξουσία, θα πρέπει να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων με τη Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης».

 

Το αμερικανικό Stratfor, με διαύλους πληροφοριών που έχουν τις απολήξεις τους στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιεύει εκθέσεις και αναλύσεις που ενίοτε φαντάζουν και θεωρίες συνωμοσίας, ως πιθανά μελλοντικά σενάρια. Κάτι σαν ένα καλό σκηνοθετημένο έργο, που το μόνο που χρειάζεται για να παιχτεί είναι η διασφάλιση των «κατάλληλων» συνθηκών. Τον Ιούνιο του 2008, τρία ολόκληρα χρόνια πριν, όταν τα σημάδια της ύφεσης δεν ήταν ακόμα ευδιάκριτα στην οικονομική ζωή του τόπου μας, και επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε ανάλυσή του το ινστιτούτο, περιέγραφε εν είδει ανησυχίας, την δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, και έκλεινε με μια σημείωση που τότε θα μπορούσε να κάνει κάποιους τουλάχιστον να απορούν. Έγραφε λοιπόν ότι «… η Ελλάδα θα μπορούσε πολύ εύκολα να είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που θα αντιμετωπίσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, τα οποία θα είναι εκτός ελέγχου (πιθανότητα η Ιρλανδία να ακολουθήσει)Αυτό θα ασκούσε πίεση στην Ευρωζώνη, και ειδικότερα στην οικονομία της Γερμανίας, να βοηθήσει μια άλλη χώρα της ευρωζώνης… Η Ελλάδα μπορεί να είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που θα μπορούσε να χτυπήσει την πόρτα του ΔΝΤ για βοήθεια, μια κίνηση που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο σύνολο της ευρωζώνης».

 

Είπατε κάτι; Κάποιο σχόλιο;