Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Ν. Υόρκη, η ΥΠΕΞ κα Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε σήμερα με τον Γ.Γ. των ΗΕ, κ. Ban Ki-moon.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η κ. Μπακογιάννη, μιλώντας στους δημοσιογράφους, σημείωσε:

«Είχα μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Η συζήτησή μας ξεκίνησε από τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, θέματα ιδιαίτερα σημαντικά που απασχολούν τα ΗΕ. Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής δεν αντιμετωπίζεται από μεμονωμένα κράτη, αλλά αντιμετωπίζεται μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είχα την ευκαιρία να του πω τι συνέβη πρόσφατα στη χώρα μας και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της Ε.Ε. να προχωρήσει στην περαιτέρω προστασία του περιβάλλοντος. Ο Γ.Γ. έδειξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα των πυρκαγιών και τον ενημέρωσα για τη δέσμευση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει το περιβάλλον, το οποίο δυστυχώς χάθηκε στις τελευταίες πυρκαγιές.

Είχαμε βεβαίως συζήτηση για το Κυπριακό, όπου είχα την ευκαιρία να επαναλάβω τη θέση μου ότι η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο και ότι θα πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση από την Τ/Κ πλευρά. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει επιδείξει τη βούλησή του να υλοποιήσει αυτή τη Συμφωνία και να προχωρήσει. Χρειάζεται ενθάρρυνση προς την Τ/Κ πλευρά για να υπάρξει κάποια πρόοδος σε αυτόν τον τομέα.

Και βεβαίως συζητήσαμε ξανά το θέμα των Σκοπίων, όπου θα έχω αύριο την ευκαιρία να δω τον κ. Νίμιτς και να ξαναξεκινήσει η όλη συζήτηση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ‘αναμένονται νέες πρωτοβουλίες από τον κ. Νίμιτς', η ΥΠΕΞ απάντησε: «Το λογικό είναι να υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες του κ. Νίμιτς σε αυτό το χρονικό διάστημα. Όπως ξέρετε υπάρχει μια κινητικότητα στο Σκοπιανό και είναι και λογικό να υπάρχει αυτή τη στιγμή ενόψει των εξελίξεων – ιδιαίτερα για την προσχώρηση των Σκοπίων στο νάτο – μια κινητικότητα, όταν η θέση της Ελλάδος είναι η εκφρασμένη θέση για το όνομα όπως όλοι γνωρίζετε».