Μιλά σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης – Πώς ο ίδιος εξηγεί, η Κυβέρνηση ακολουθεί τις επιταγές της νέας ιδεολογίας του «μεσαίου χώρου»

«Η Δικαιοσύνη προχώρησε στην αυτοκάθαρσή της και την έκανε άμεσα και υποδειγματικά, όσο κανένας άλλος φορέας στη χώρα μας. Πιστεύω ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της έχει αποκατασταθεί πλήρως. Θεωρώ ότι δεν απαιτείται πια η λήψη ιδιαίτερων μέτρων και πιστεύω ότι μετά την εμπειρία των τελευταίων ετών θα ελαχιστοποιηθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον». Αυτά δηλώνει σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, παραχωρώντας συνέντευξη. Ο κ. Χατζηγάκης αναφέρεται ακόμα στα φαινόμενα διαφθοράς, στους στόχους του υπουργείου, ενώ ακόμα σημειώνει:

«Ούτε υπήρξα ποτέ μέλος του πολιτικού «σταρ σύστεμ», όπως το αποκαλείτε, ούτε το επιδίωξα. Θεωρώ πως η πολιτική, που απλά και μόνο βασίζεται στην προβολή της εικόνας και στους image makers, αργά ή γρήγορα αποκαλύπτεται κενή περιεχομένου. Από το ξεκίνημα της πολιτικής μου σταδιοδρομίας, εκείνο που πάντοτε επεδίωκα να κάνω ήταν να θέτω στόχους και να τους υλοποιώ».

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη

 

 

Σε μια πρόσφατη ομιλία σας αναφερθήκατε στη διαφθορά, τις διαστάσεις και τις συνέπειες του φαινομένου στην καθημερινή ζωή…Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η διαφθορά βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τη νομιμότητα. Άλλοι πιστεύουν, ότι η διαφθορά εκμεταλλεύεται τις τεχνικές και οικονομικές εξελίξεις, πολύ ταχύτερα από τον ενάρετο βίο. Τέλος, είναι διάχυτη η άποψη ότι η διαφθορά έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις λόγω της παγκοσμιοποίησης. Ποια η δική σας άποψη και κατά πόσο έχει εισχωρήσει βαθιά στο δημόσιο βίο;

«Αναμφισβήτητα, τις τελευταίες δεκαετίες το λυπηρό φαινόμενο της διαφθοράς έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα στην Ελλάδα, θεωρώ ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της ραγδαίας εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, η οποία συχνά εμφανίστηκε να πορεύεται βασιζόμενη σε αντιλήψεις, επικεντρωμένες σε μια τάση ευδαιμονισμού και υπερκατανάλωσης, με κεντρικό σημείο αναφοράς το ευκαιριακό κέρδος.

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, έχουν πραγματοποιηθεί πολλά βήματα για την πάταξη της διαφθοράς και θέλω να σας βεβαιώσω ότι η καταπολέμησή της αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την κυβέρνηση.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινάει στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Με τις νέες διατάξεις που φέρνουμε προς ψήφιση, το έγκλημα της δωροδοκίας -και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα- μετατρέπεται σε κακούργημα για όλους τους δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους -συμπεριλαμβανομένων και των Βουλευτών, Νομαρχιακών και Δημοτικών Συμβούλων.

Οφείλω να εκφράσω την βαθιά μου ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι βουλευτές όλων των κομμάτων, αντιμετωπίζουν πολύ θετικά τις νέες αυστηρότερες ρυθμίσεις που τους αφορούν.

Γι' αυτό θεωρώ πως είναι άδικο να βάζουμε τους πάντες στο «ίδιο καζάνι». Συχνά, ο πολιτικός κόσμος βάλλεται από παντού και πολλές φορές αδικείται στη συνείδηση του κόσμου, λόγω ορισμένων εξαιρέσεων, οι οποίες απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα».

Κύριε Υπουργέ είστε ένα από τα νέα πρόσωπα της επανεκλεγμένης κυβέρνησης Καραμανλή. Μέχρι τώρα έχετε παρουσιάσει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο, έχετε μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία σε τέτοιο βαθμό και επίπεδο ώστε να  συγκαταλέγεστε στα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος. Στελέχη του κόμματος μάλιστα που συνδέονται φιλικά μαζί σας  υποστηρίζουν  ότι ουδέποτε επιδιώξατε ειδικά προνόμια και ας είχατε τις ευκαιρίες γι' αυτό… Υπήρξατε  ποτέ μέλος του πολιτικού «σταρ σύστεμ», ή νιώθετε πώς είστε σήμερα;

«Ούτε υπήρξα ποτέ μέλος του πολιτικού «σταρ σύστεμ», όπως το αποκαλείτε, ούτε το επιδίωξα. Θεωρώ πως η πολιτική, που απλά και μόνο βασίζεται στην προβολή της εικόνας και στους image makers, αργά ή γρήγορα αποκαλύπτεται κενή περιεχομένου. Από το ξεκίνημα της πολιτικής μου σταδιοδρομίας, εκείνο που πάντοτε επεδίωκα να κάνω ήταν να θέτω στόχους και να τους υλοποιώ. Να κάνω τις ιδέες πράξεις και να κάνω πολιτική ουσίας. Αυτό επιδιώκω όλα αυτά τα χρόνια και πιστεύω πως το έχω πετύχει σε μεγάλο βαθμό.

          Βάσει της τακτικής μου αυτής, και ως Υπουργός Δικαιοσύνης έχω θέσει ορισμένους στόχους, τους οποίους αγωνίζομαι με κάθε τρόπο να τους εκπληρώσω. Ορισμένοι από τους στόχους αυτούς είναι η βελτίωση της κατάστασης στη λειτουργία των φυλακών και η αναβάθμιση της διαβίωσης και της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων. Παράλληλα, θέλω να συμβάλλω στο παιδευτικό ρόλο της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον οποίο, ο σεβασμός του ατομικού δικαιώματος κάθε πολίτη δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με το ατομικό δικαίωμα ενός άλλου πολίτη και επιπλέον θα εναρμονίζεται με το συμφέρον της ολότητας».

Υπάρχουν χρόνια προβλήματα στο Ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα; Μπορούν να λυθούν αυτόματα; Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης; Πώς θα αντιμετωπίσετε το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, όπου η Ελλάδα είναι αποδέκτης χιλιάδων λαθρομεταναστών κάθε χρόνο;

«Θέλω να επισημάνω ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα της ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσα ότι προτεραιότητά μας είναι η ουσιαστική βελτίωση -σε όλα τα επίπεδα – του σωφρονιστικού μας συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» για την επίσπευση όλων των αναγκαίων κτιριακών και άλλων υποδομών, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες εγκαινιάζουμε το νέο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, όπου θα μεταφερθούν κρατούμενοι από όλες τις φυλακές της χώρας.

Εξάλλου, πριν λίγες μόλις μέρες ολοκληρώθηκε η μεταφορά των κρατουμένων από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού στο νέο σύγχρονο Κατάστημα Κράτησης του Ελεώνα Θηβών, υλοποιώντας έτσι ένα αίτημα των κατοίκων του Κορυδαλλού πολλών δεκαετιών. Το νέο κατάστημα κράτησης του Ελεώνα, εκτός του ότι είναι ένα μεγάλο βήμα για την απομάκρυνση των Φυλακών από τον Κορυδαλλό, αποτελεί και ένα πρότυπο για τις φυλακές του 21ου αιώνα, καθώς εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τις κρατούμενες και για τα μωρά τους, περισσότερους χώρους ψυχαγωγίας και φροντίδας, προγράμματα μορφωτικής και επαγγελματικής αποκατάστασης, ειδικό τμήμα απεξάρτησης και για τις γυναίκες κρατούμενες, καθώς και παιδότοπο.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του χρόνου αποπερατώνονται τα νέα Καταστήματα Κράτησης, Νιγρίτας Σερρών, Δράμας και Χανίων, ενώ με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες τριών ακόμα μεγάλων Σωφρονιστικών Καταστημάτων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, στην Κασσαβέτεια Βόλου και στον Αγ. Ιωάννη Κορινθίας.

Όσον αφορά το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, είναι γεγονός πως η χώρα μας είναι αποδέκτης χιλιάδων λαθρομεταναστών κάθε χρόνο, οι οποίοι την χρησιμοποιούν τόσο ως πέρασμα για άλλες χώρες, όσο και για μόνιμη εγκατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δικαιούται να είναι υπερήφανη για τη συνολική της εικόνα και συμπεριφορά απέναντι στο φαινόμενο των λαθρομεταναστών, που ήδη φτάνει τις δύο περίπου δεκαετίες. Η χώρα μας ανταποκρίνεται με ευαισθησία απέναντι στο μαζικό αυτό -και με διεθνείς διαστάσεις- φαινόμενο, ακολουθώντας την πολιτική, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό,  αναγνωρίζουμε το δικαίωμα παραμονής των μεταναστών για ανθρωπιστικούς λόγους στη χώρα μας, υπό προϋποθέσεις, όταν για παράδειγμα αδυνατούν να απομακρυνθούν για λόγους ανωτέρας βίας. Τέλος, σε ότι αφορά στο άσυλο, η Ελλάδα θέσπισε το δικαίωμα αυτό παρέχοντας «δελτίο αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού», διάρκειας 6 μηνών, το οποίο ανανεώνεται». 

Πιστεύετε πώς έχει γίνει μέχρι τώρα «αυτοκάθαρση» στο χώρο της Δικαιοσύνη η οποία και της επιτρέπει πλέον να λειτουργεί  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; Αν ναι σε ποια σημεία στηρίζετε αυτή σας τη θετική άποψη;

«Η Δικαιοσύνη προχώρησε στην αυτοκάθαρσή της και την έκανε άμεσα και υποδειγματικά, όσο κανένας άλλος φορέας στη χώρα μας. Πιστεύω ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της έχει αποκατασταθεί πλήρως. Θεωρώ ότι δεν απαιτείται πια η λήψη ιδιαίτερων μέτρων και πιστεύω ότι μετά την εμπειρία των τελευταίων ετών θα ελαχιστοποιηθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον».

Κατάγεστε από μια αγροτική περιοχή ενώ έχετε διατελέσει και υπουργός Γεωργίας…Μπορείτε να δώσετε μια εξήγηση πώς βασικά αγροτικά προϊόντα  πωλούνται σε χαμηλές τιμές από το χωράφι και  φτάνουν στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή σε τιμές ασύλληπτες για τη μισθολογική δυνατότητά  του; Ποιοι έχουν την κύρια ευθύνη αυτής της αλλοπρόσαλλης κατάστασης; Μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το «τσουνάμι» της ακρίβειας;

«Κατ' αρχήν να σας πω ότι η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο, με πολλές προεκτάσεις και αιτίες που δεν ταλαιπωρεί μόνο την Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι ολόκληρος ο κόσμος περνάει μια έντονη και παρατεταμένη οικονομική κρίση με κύριο χαρακτηριστικό αυτής την άνοδο των τιμών σε τρόφιμα και σε άλλα είδη της καθημερινότητας, εξαιτίας κυρίως της αλματώδους αύξησης της τιμής του πετρελαίου, αλλά και άλλων πρώτων υλών.

          Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές, που οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας διαθέτουν τα προϊόντα τους, και στις τελικές τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής. Πρέπει να κλείσει αυτή η ψαλίδα και να καταπολεμηθούν ιδιαίτερα τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των παραγωγών. Πρέπει επίσης να χτυπηθεί στη βάση της η νοθεία και η αισχροκέρδεια που ευθύνονται για την ακρίβεια της καθημερινότητας. Αυτό αποτελεί πάγια επιδίωξη της Κυβέρνησης, ιδιαίτερα τους καιρούς αυτούς. Το ζήτημα πάντως είναι πολύπλοκο και δεν μπορεί να αναλυθεί στο πλαίσιο μιας συνέντευξης. Με τις μεταρρυθμίσεις ωστόσο που προωθεί η Κυβέρνησή μας, αντιμετωπίζονται πολλά προβλήματα δυσλειτουργίας της αγοράς και διευκολύνεται ο σωστός ανταγωνισμός, ο οποίος οδηγεί σ' ένα μεγάλο βαθμό στη πτώση των τιμών. 

          Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζω για άλλη μια φορά, πως οι αιτίες του προβλήματος της ανόδου των τιμών έχουν κυρίως τις ρίζες τους σε διεθνείς συγκυρίες, που αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του παγκόσμιου συστήματος, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας είμαστε σταθερό μέλος».  

Και μια τελευταία ερώτηση…Εκτιμάτε πώς η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης σε ευαίσθητους κοινωνικά τομείς κινείται στον πολυσυζητημένο μεσαίο χώρο; Τι είναι για σας αυτός ο χώρος;

«Ο «μεσαίος χώρος» για μένα είναι μία καινούργια και σύγχρονη ιδεολογία, που απαντά στις μεγάλες κοινωνικές και τεχνολογικές αλλαγές του καιρού μας. Πρόκειται για μια ιδεολογία που δεν αγνοεί και δεν υποβαθμίζει τη δύναμη της παγκοσμιοποίησης και των νέων τεχνολογιών, που δεν θεωρεί έγκλημα την οικονομική πρόοδο και την ανάπτυξη, αλλά και που συγχρόνως προτείνει τη θέσπιση μιας προστατευτικής ομπρέλας για τους αδύναμους πολίτες και για όλες τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Η Κυβέρνηση λοιπόν ακολουθεί τις επιταγές της νέας αυτής ιδεολογίας. Απόδειξη αυτού είναι οι πολιτικές μας. που εφαρμόζουμε και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα η θέσπιση του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης και η νέα μας πολιτική καταπολέμησης των ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, με το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης -το οποίο εντάσσεται σ' ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων για την οικογένεια και την κοινωνία και περιλαμβάνουν εκσυγχρονιστικές ρυθμίσεις για την ελεύθερη συμβίωση, τους νέους και ταχύτερους χρόνους έκδοσης διαζυγίου, στις νέες ρυθμίσεις για την υιοθεσία παιδιών και τη γονική μέριμνα- θέλουμε να φέρουμε μια κατάσταση νέας ισορροπίας, εναρμόνισης, ανάμεσα στα δικαιώματα της ελεύθερης συμβίωσης και στις υποχρεώσεις που δημιουργεί. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα προστατέψουμε τόσο τα παιδιά που γεννιούνται εκτός γάμου, όσο και τις οικονομικά εξαρτημένες γυναίκες.

Όσον αφορά στο ζήτημα των ναρκωτικών, επεξεργαζόμαστε νομοσχέδιο που θα βοηθήσει να καταστήσουμε τα Καταστήματα Κράτησης ελεύθερα από παράνομες ουσίες. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού, σκοπεύουμε να θεσπίσουμε την άμεση τοξικολογική εξέταση των παραβατών του Νόμου περί ναρκωτικών, ώστε να περιοριστεί αποτελεσματικά η «ανακήρυξη» εμπόρων ως εξαρτημένων, θα επεκτείνουμε τα προγράμματα συμβουλευτικής, απεξάρτησης, καθώς και αποκατάστασης, ώστε να καλυφθούν σταδιακά όλοι οι εξαρτημένοι κρατούμενοι, ενώ θα ιδρύσουμε προγράμματα συμβουλευτικής συνδρομής για τα ναρκωτικά σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης».