ΜΕΣΤΑ ΧΙΟΥ: ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ 2008 

Συνεχίζοντας το μεγάλο οδοιπορικό αφιέρωμα  στα Μεστά της Χίου σήμερα παρακολουθούμε με τον φακό του  Greek American News Agency την ειδική τιμητική βραδιά στους ανθρώπους των Μεστών Χίου. Μια βραδιά αφιερωμένη σε απλούς μα δυνατούς ανθρώπους που με το έργο και την κοινωνική προσφορά τους δίδαξαν και συγκίνησαν. Ο πολιτιστικός  Σύλλογος Μεστών τίμησε έναν άνθρωπο που έχει προσφέρει πολλά στην παιδεία της Αμερικής   την  κ. Αθηνά Κρομύδα(Τσώκου) η οποία έχει διακριθεί και ξεχωρίσει αλλά και τιμηθεί και από την ομογένεια σε κάθε επίπεδο. Αντίστοιχη τιμητική διάκριση δόθηκε και στην μαία Καλιόπη Παπαλιώδη η οποία έχει φέρει στον κόσμο πάνω από 22.000 παιδιά ενώ τίμησε  και τον εκλειπόντα  Παναγιώτη Μανδάλακα ο οποίος τιμάται μετά θάνατον για την προσφορά και τις ευεργεσίες του προς τον Σύλλογο Μεστουσίων Αττικής, την τιμητική διάκριση παρέλαβε η εγγονή του Νάνση Μανδάλακα.   Μέσα σε μια συγκινητική ζεστή και ανθρώπινη ατμόσφαιρα ο πολιτιστικός σύλλογος Μεστών Χίου βράβευσε σήμερα, στο παλιό σχολείο του ιστορικού χωριού,   απλούς ανθρώπους για την συνεχή και πολυετή κοινωνική και πολυπίκοιλη προσφορά τους στα Μεστά Χίου. 

Τρείς άνθρωποι έλαβαν την τιμητική διάκριση για την αφανή αλλά αδιάλειπτη και συνεχή προσφορά τους στον τόπο τους. Και οι τρεις έχουν ξεχωρίσει ο κάθε ένας για το δικό του αγώνα. Το δικό του έργο. Τη δική του προσφορά. Οι Μεστούσιοι μέσα σε μια λιτή και απέριτη αλλά  γεμάτη συναισθήματα και ανθρωπιά προσήλθαν στο παλιό σχολείο, που ο πολιτιστικός σύλλογος έχει μετατρέψει σε πνευματικό κέντρο δίνοντας ζωή σε ένα χώρο που λόγω ελείψεων είχε μετατραπεί σε ένα ερειπομένο χώρο, προκειμένου να τιμήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Στο πρόσωπο των οποίων βραβεύτηκαν και τιμήθηκαν εξίσου και οι άλλοι απλοί Μεστούσιοι  της χίου ολόκληρου του κόσμου που καθημερινά αγωνίζονται τον καλό αγώνα της ζωής. Την σεμνή εκδήλωση που τίμησαν με την παρουσία τους δεκάδες  τοπικοί παράγοντες, γνωστοί  Ελληνοαμερικανοί που έχουν προσέλθη για τις ολιγοήμερες διακοπές αλλά και πνευματικοί άνθρωποι όπως η καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης κ. Γκιάλλα.    mesta_papalioudi.jpgΤην εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμούς ο πρόεδρος του πολιτιστικού κ. Διαμαντής Φύλλας και η κ. Ξένια Φύλλα που αναφέρθηκε στο βιογραφικό όλων αυτών των ανθρώπων. Η Καλίοπη Παπαλιώδη που σήμερα διανύει την 9η δεκαετία περήφανη πια για το μεγάλο κοινωνικό και όχι μόνο έργο της δηλώνει ευγνωμοσύνη προς το θεό για το υπέροχο συναίσθημα που της χάριζε κάθε μωρό που έφερνε στον κόσμο ως μαία από το 1941 μέχρι το 1975 που ξεγέννησε πάνω από 22.000 βρέφη. Όλα Χιωτόπουλα που πέρασαν από τα ευλογημένα χέρια της."Έρχονται και μου φιλούν τα χέρια… Με κάνουν και δακρύζω κάθε φορά  που συνανντώ παιδιά  -σήμερα άνθρωποι μεγάλοι- που κάποτε έφερα στον κόσμο. Έφερα στον κόσμο εγγόνια και δισέγγονα. Η ευλογία είναι μεγάλη. Ευχαριστώ το Θεό για αυτό το μεγάλο μοναδικό και ξεχωριστό δώρο που μου χάρισε. Θέλω ένα πράγματα να πω στις νέες μαίες. Να έχουν υπομονή και να αγαπήσουν αυτό που κάνουν". Αυτά μεταξύ άλλων με έκδηλη την συγκίνηση δηλωσε λίγο μετά τη βράβευση της η κ. Καλιόπη Παπαλιώδη που σήμερα απολαμβάνει τις ευλογίες να έχει δει όχι μόνο εγγόνια αλλά και δισέγγονα που η ίδια έφερε στον κόσμο η οποία συμπληρώνοντας με δυο λόγια την ολιγόλογη τοποθέτηση της για  πως νιώθει για μια ακόμα βρέβευση της θα πει: "είμαι ευχαριστημένη. Δοξάζω το Θεό. Τι άλλο να πω; σημασία παιδί μου έχει να μείνουμε καλοί άνθρωποι. Να μάθουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία."  

Η πολιτιστική εβδομάδα "Μεσαιωνικό Πανυγήρι 2008" που για πρώτη φορά φέτος φαίνεται να  συγκεντρώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και των ελληνικών ΜΜΕ που ανακάλυψαν το ιδιαίτερο σε φυσικό κάλος ιστορικό μνημείο. 'Ενα αληθινό  " ζωντανό κάστρο" στα Μεστά της  Χίου που ζει εδώ και επτά αιώνες. Η πολιτιστική εβδομάδα  κορυφώνεται σήμερα Σάββατο με την ξακουστή γιορτή της Σούμας προς τιμήν της οποίας έχουν ήδη καταφθάσει στο νησί και στο Κάστρο εκατοντάδες χιώτες από όλο τον κόσμο προκειμένου να ζήσουν την αναβιώση ενός μοναδικού εθίμου. Η πλατεία από το πρωί αναμένεται να κατακλυστεί από Μεστούσιους που θα προετοιμάζουν την γιορτή της Σούμας αλλά και από  επισκέπτες που θα συμμετέχουν σε ένα πανηγύρι το οποίο θα ξεκινήσει το απόγευμα με το πλούσιο  τραπέζι  γεμάτο τοπικά εδέσματα  που στρώνει ο πολιτιστικός σύλλογος για τους προσκεκλειμένους και  καλεσμένους του από όλο τον κόσμο. Ένα αληθινό γλέντι με χορούς και τραγούδια που  αναμένεται να κρατήσει    ως το πρωί της Κυριακής. Κατόπιν όλοι μαζί μετά θα περάσουν να ανάψουν το κερί και να πάρουν ευλογία από τον Ιερό και επιβλητικό Ναό  των Παμέγιστων  Ταξιαρχών που συμβολικά  υπερυψωμένοι στέκουν  πάνω από την  πλατεία και  σκεπάζουν  τους Μεστουσίους όλου του κόσμου.

 

mesta_kyra_georgia.jpgΠροσεύχονται  για αυτούς και τα παιδιά  τους όπως μας λέει η κυρά Γεωργία η φιλοξενήτρα και ξεναγός του Ιερού ναού "αυτό πιστεύουν όλοι οι Μεστούσιοι, που στα στήθη τους κρέμονται ο Σταυρός και οι Ταξιάρχες…" μας λέει γεμάτη χαμόγελο και συγκινείται. Κοιτά τις εικόνες χαμογελά  και συνεχίζει να ξεναγεί τους επισκέπτες στον περίλαμπρο Ιερό Ναό των Ταξιαρχών. Πάει πάνω κάτω η κυρά Γεωργία στον πλαιό και τον Νέο ταξιάρχη για να προλάβει. Πληρώνεσαι κυρά Γεωργία; τη ρωτάμε. "τι είναι αυτά τα πράγματα παιδάκι μου που λες; οι άγιοι γιατί είναι εδώ; ότι θέμε μας το κάνουν. Το ζητάμε…"  Ακοίμητος φρουρός η κρυά Γεωργία στέκει εκεί με το χαμέγελο να υποδέχεται τους επισκέτες στους Ταξιάρχες. Φροντίζει το Ιερό ναό παραμιλά γελά και όλο ζητά κουβέντες γλυκές να λέει σε κάθε ένα που περνά το κατώφλι των Ταξιαρχών. "να σου κάνω ένα καφέ γιέ μου; να σε φιλέψω κάτι; πάμε να σου πω για το ναό…" αυτές είναι οι κουβέντες της κάθε μέρα. Εδώ και χρόνια από το πρωί ως το βράδυ. Εκεί στους Ταξιάρχες και εκείνοι φροντίζουν για εκείνοι και τα θελήματα της… Τέτοιοι είναι οι άνθρωποι στα Μεστά της Χίου. Οι άνθωρποι που διαχειρίζονται την ζωντανή κληρονομιά τους. Το ζωντανό κάστρο που οι ίδιοι καθημερινά σμιλεύουν με τις αγωνίες και τον ιδρώτα, τον κόπο και το μόχθο για να διατηρήσουν τα ήθη και τα έθιμα. Τις παραδόσεις και την ξεχωριστή νοοτροπία που διαθέτουν κληρονομιά αιώνων από τα χρόνια των Βυζαντινών. 

συνεχίζεται…