Παγκόσμιο σοκ από τη θηριωδία στη Δαμασκό

Η Γαλλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες, ζήτησαν να συγκληθεί κατεπειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να εξετάσει την κατάσταση στη Συρία μετά τις καταγγελίες της συριακής αντιπολίτευσης για χρήση χημικών όπλων εκ μέρους του στρατού στα προάστια της Δαμασκού, με τραγική συνέπεια το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλά μικρά παιδιά…

 Μεταξύ των χωρών που ζήτησαν την έκτακτη συνεδρίαση είναι επίσης το Λουξεμβούργο και η Νότια Κορέα, που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Διπλωμάτης ανέφερε ότι η συνεδρίαση θα γίνει στις 3 το απόγευμα, ώρα Νέας Υόρκης (22:00 απόψε, ώρα Ελλάδας) κεκλεισμένων των θυρών.

Ηδη πάντως ο επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ που βρίσκονται στη Συρία για να εξετάσουν την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στο πρόσφατο παρελθόν, συζητά με τη συριακή κυβέρνηση τις καταγγελίες που έγιναν από την αντιπολίτευση για την επίθεση με χημικά στα προάστια της Δαμασκού, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι, ανάμεσά τους εκατοντάδες μικρά παιδιά.

Ο δόκτορ Οκε Σέλστρεμ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν. Ο ίδιος ο Μπαν είναι "σοκαρισμένος" από τις αναφορές για χρήση χημικών στη Συρία, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

 "Ο καθηγητής Σέλστρεμ βρίσκεται σε συζητήσεις με τη συριακή κυβέρνηση για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την υποτιθέμενη χρήση χημικών, συμπεριλαμβανομένου και του πιο πρόσφατου επεισοδίου που έχει αναφερθεί", τονίζεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού.

ΗΠΑ: Δεν έχουμε τραβήξει «κόκκινες γραμμές»

Την έντονη ανησυχία των ΗΠΑ για τις καταγγελίες της συριακής αντιπολίτευσης εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, επισημαίνοντας πάντως ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν μπορέσει να επαληθεύσουν, με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες για τη χρήση χηικών.

 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συζητήσει με τους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τις καταγγελίες, πρόσθεσε.

Ωστόσο η εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν χαράξει μια «κόκκινη γραμμή» έναντι του καθεστώτος της Συρίας, σε περίπτωση που έχει προβεί στη χρήση χημικών όπλων, παρά το ότι, έναν χρόνο πριν, ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε μιλήσει για ένα όριο που πρέπει να παραμείνει απαράβατο.

«Δεν μιλώ για κόκκινες γραμμές. Δεν υπήρξε θέμα, ή συζήτηση, για κόκκινες γραμμές, δεν χαράσσω κόκκινες ζώνες. Σήμερα δεν μιλούμε για κόκκινο», επεσήμανε στη σύντομη αναφορά της στη σχετική ερώτηση η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζένιφερ Πσάκι.

«Φρονώ ότι είχαμε μιλήσει ήδη προ πολλών μηνών για κόκκινη γραμμή και για τον τρόπο που αυτή δεν έπρεπε να παραβιασθεί», επεσήμανε η Πσάκι, κάνοντας αναφορά στις σχετικές δηλώσεις του Ιουνίου, κατά τις οποίες είχαν εκτοξευθεί κατηγορίες κατά της Δαμασκού για χρήση σχετικών όπλων.

«Όμως δεν είναι από πολλών μηνών καθήκον μου να χαράσσω νέες κόκκινες γραμμές και δεν πρόκειται να το κάνω σήμερα», χαριτολόγησε η νεαρή καινούργια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον Απρίλιο.

Μέρκελ: Θα πρόκειται για ένα τρομακτικό έγκλημα

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, πως εάν επαληθευθούν οι κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία, αυτό θα αποτελεί ένα «τρομακτικό έγκλημα».

«Εάν τα στοιχεία αυτά επαληθευθούν, θα πρόκειται για ένα τρομακτικό έγκλημα» φέρεται να δήλωσε η καγκελάριος, αξιώνοντας παράλληλα μία διεύρυνση της αποστολής του ΟΗΕ και την συνεργασία της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Στουτγκάρτερ Τσάιτουνγκ.

Στις δηλώσεις της, που έγιναν στα πλαίσια μιας προεκλογικής εκδήλωσης, η Μέρκελ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο παροχής όπλων στην συριακή αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Αίγυπτο, χαρακτήρισε "πολύ σοβαρές" τις καταγγελίες, λέγοντας ότι θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν αληθεύουν ή όχι "το συντομότερο δυνατόν". "Ζητούμε να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στους ειδικούς για τα χημικά όπλα οι οποίοι βρίσκονται στη Συρία" να ερευνήσουν το θέμα, τόνισε.

Χέιγκ: Πρέπει όλοι να αφυπνιστούν

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε πως ευελπιστεί ότι οι υποστηρικτές του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σε διεθνές επίπεδο «θα αφυπνισθούν» και θα «αντιληφθούν την εγκληματική και βάρβαρη φύση του».

«Ευελπιστούμε πως η ομάδα του ΟΗΕ θα έχει άμεση κι απρόσκοπτη πρόσβαση στην περιοχή» όπου η συριακή αντιπολίτευση διατείνεται πως διαπράχθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα «προκειμένου να αποκαταστήσει την αλήθεια», επισήμανε ο Βρετανός υπουργός, λίγο πριν συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς.

«Δεν βλέπω γιατί να μην τους δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης όταν το σημείο (της επίθεσης) δεν απέχει πολλά χιλιόμετρα από εκεί που κάνουν τώρα τη δουλειά τους», πρόσθεσε.

Φαμπιούς: Αποτρόπαιο δράμα

«Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η αποστολή του δόκτορα Όκε Σέλστρεμ που είναι στη Δαμασκό, να μπορέσει να μεταβεί και να ερευνήσει στο σημείο εκείνο», δήλωσε από την πλευρά του ο Φαμπιούς, επαναλαμβάνοντας την απαίτηση την οποία είχε διατυπώσει νωρίτερα και στις Βρυξέλλες, πριν από την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την Αίγυπτο.

Ο Φαμπιούς αναφέρθηκε σε ένα «αποτρόπαιο δράμα», «μία αναμφίβολα άνευ προηγουμένου επίθεση, η οποία παραπέμπει σε όλα όσα είχαμε γνωρίσει με τον Σαντάμ Χουσέιν στο Ιράκ», αναφερόμενος στη σφαγή των Κούρδων στη Χαλάμπζα τον Μάρτιο του 1988.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Συριακού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης, Άχμεντ αλ Τζαμπάκι, ο οποίος του έκανε λόγο για επιβεβαιωμένα 1.200 θύματα. «Τα στοιχεία που έχει συλλέξει η αντιπολίτευση τείνουν να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις για χρήση χημικών όπλων. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα είναι πολύ σοβαρό».

Ρωσία: Προσχεδιασμένη ενέργεια

Η Ρωσία, η στενότερη σύμμαχος του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υποστήριξε ότι οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές αρχές ήταν "μια πρόκληση σχεδιασμένη εκ των προτέρων".

Πηγές της συριακής αντιπολίτευσης "είχαν ήδη αναφέρει τις τελευταίες ημέρες ότι το καθεστώς χρησιμοποιούσε χημικά όπλα, κατηγορίες οι οποίες δεν έχουν επαληθευτεί", σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ τα μέσα ενημέρωσης της ευρύτερης περιοχής που "έχουν πάρει θέση" υπέρ της μίας πλευράς, είχαν ξεκινήσει μια "επιθετική εκστρατεία πληροφόρησης".

"Όλα αυτά μας οδηγούν στη σκέψη ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι για άλλη μία φορά με μια πρόκληση σχεδιασμένη εκ των προτέρων", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι οι καταγγελίες αυτές συμπίπτουν "με την επιτυχή έναρξη των εργασιών των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Συρία" οι οποίοι έλαβαν την άδεια να ερευνήσουν τους ισχυρισμούς για παρόμοιες επιθέσεις με χημικά στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς στα προάστια της Δαμασκού θα πρέπει να ερευνηθούν "άμεσα και εις βάθος", δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

"Είδαμε με μεγάλη ανησυχία τις πληροφορίες που αφορούν μια ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς. Τέτοιου είδους κατηγορίες θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μιας κατεπείγουσας και εις βάθος έρευνας" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Άστον. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ότι η χρήση χημικών όπλων, από οποιαδήποτε πλευρά στη Συρία, είναι εντελώς απαράδεκτη", συνεχίζει το κείμενο.

Νταβούτογλου: Η χρήση χημικών είναι εμφανής…

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε πως είναι σαφές από τις τηλεοπτικές εικόνες από τη Συρία πως όντως έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα στην επίθεση κοντά στη Δαμασκό και ζήτησε να διερευνηθεί το ζήτημα επειγόντως από τον ΟΗΕ.

«Η χρήση χημικών όπλων στη Συρία είναι εμφανής από τις εικόνες που φθάνουν από εκεί. Έχουμε ζητήσει την άμεση εξέτασή τους από τις ομάδες του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Νταβούτογλου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 24.

Ο ίδιος δήλωσε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ΓΓ του ΟΗΕ προτρέποντάς τον «να αναλάβει τις ευθύνες του» το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.

«Εάν αυτοί οι ισχυρισμοί αποδειχθεί πως αληθεύουν, θα είναι αναπόφευκτο για την διεθνή κοινότητα να λάβει την δέουσα θέση και να δώσει την προσήκουσα απάντηση σε αυτήν την ωμότητα και το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», διεμήνυσε ο Νταβούτογλου.

Γιαλόν: Δεν είναι η πρώτη φορά…

Αλλά και ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης Μοσέ Γιαλόν κατηγόρησε τις δυνάμεις του Άσαντ ότι χρησιμοποίησαν χημικά όπλα, υπογραμμίζοντας πως «στη Συρία, η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα» και «αυτή δεν είναι η πρώτη φορά».

«Στο κάτω-κάτω, πρόκειται για έναν αγώνα ζωής και θανάτου ανάμεσα σε μία κυβέρνηση η οποία στηρίζεται στην αλαουιτική μειονότητα και μία πολύμορφη αντιπολίτευση, που συγκροτείται από σουνίτες, Αδελφούς Μουσουλμάνους και στοιχεία που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα», υποστήριξε ο Γιαλόν.

«Εμείς δεν βλέπουμε το τέλος των συγκρούσεων στη Συρία. Ακόμη και μία πτώση του Άσαντ δεν θα μεταφραζόταν σε έναν τερματισμό τους, διότι για μία μακρά περίοδο θα υπάρχουν αιματηρότατα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών», επεσήμανε ο ίδιος, αναφερόμενος σε μία «ένρηξη στη Συρία».

«Σήμερα, η κυβέρνηση ελέγχει το 40% του συριακού εδάφους και δεν μπορεί να νικήσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που ούτε κι εκείνη είναι σε θέση να υπερισχύσει επί των κυβερνητικών δυνάμεων», υποστήριξε ο Γιαλόν.

Ο συριακός στρατός διαψεύδει πάντως κατηγορηματικά ότι έκανε χρήση χημικών όπλων στα προάστια της Δαμασκού.

ethnos.gr

Διαβάστε σχετικά

Φρίκη δίχως τέλος: Βομβαρδίζουν ξανά τη Δαμασκό