ΒΡΕΥΞΕΛΛΕΣ –ΑΠΟΣΤΟΛΗ  / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ  

ΑΠΟΚΛΕΣΤΙΚΟ «S  O  S»  ως ύστατη φωνή και κραυγή απόγνωσης  εξέπεμψε οργανωμένα –ίσως για πρώτη φορά σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης όσα χρόνια η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. από το 1982 –   η Χίος ενώπιον μόνιμων  ανώτατων μελών της ευρωπαϊκή επιτροπής. 

Τα όσα ειπώθηκαν από τον δήμαρχο Χίου Πολύδωρο Λαμπρινούδη αλλά και από  στελέχη και επιχειρηματίες του νησιού, τα οποία και αποκαλύπτονται με ντοκουμέντα αδιάσειστα –αφού για πρώτη φορά καταγράφηκαν αποσπάσματα της  κλειστής συνεδρίασης –   θα έπρεπε να  εμπνέουν βαθιά  ανησυχία στους κρατούντες.  Το γιατί θα το διαπιστώσετε αφού δείτε τα σχετικά video -ντοκουμέντα.

Ανησυχία   όχι μόνο για τους βαρύτατους υπαινιγμούς εναντίον της κεντρικής διοίκησης της χώρας, ανεξαρτήτως κομματικών και ιδεολογικών  τοποθετήσεων,   με σαφείς  αιχμές  ακόμα και για πράξεις, που ενδεχομένως να υποκρύπτουν και πράξεις εθνικής μειοδοσίας, όπως άφησε να εννοηθεί ευθέως  ο ίδιος ο δήμαρχος Πολύδωρας Λαμπρινούδης,   μιλώντας σε  εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής επιτροπής, τον καθηγητή και μόνιμο  ανώτερο στέλεχος  καθηγητή  Dr. Θεόδωρο Καλλιάνο, αλλά  ουσιαστικά να έχουν ανάψει τον κόκκινο σηματοδότη  alertγια τους κινδύνους που εγκυμονούν ο «ιδιότυπος   απομονωτισμός και αποκλεισμός της Χίου λόγω υψηλού κόστους των εξόδων μεταφοράς από και προς την Χίο,   για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Τα βασικά προβλήματα που αναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους του νησιού ιεραρχικά είναι τα εξής :

1)   Υψηλά μεταφορικά κόστη λόγω του μονοπωλιακού χαρακτήρα των μεταφορών (αεροπορικών & ακτοπλοϊκών)

2)      Έλλειψη υποδομών (αεροδρόμιο, λιμάνι)

3)      Αδυναμία χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων από Τράπεζες παρά το κοινοτικό χρήμα που έχει εισρεύσει με σκοπό να προωθηθεί στην επιχειρηματικότητα

4)      Πολυπλοκότητα ΕΣΠΑ

5)      Λαθρομετανάστευση

 

Και αν οι απόψεις του δημάρχου κ. Λαμπρινούδη , τις οποίες θα δείτε και θα ακούσετε, θα πρέπει να αφυπνίσουν  κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία για την κραυγή απελπισίας που εκπέμπουν, και μάλιστα  για πρώτη φορά οργανωμένα και ενωμένοι  φορείς και πρόσωπα υψηλού κύρους και κοινωνικά καταξιωμένα  του νησιού, τότε τα όσα είπε ο γνωστός και διακεκριμένος Χιώτης  επιχειρηματίας  Μιχάλης Κολοκυθιάς  αυτά  αμέσως  έκαναν την γραμμή Αθήνας – Ευρωπαϊκής  Επιτροπής να ανάψει!

Ο γνωστός επιχειρηματίας αφού έκανε μια ιστορική αναφορά σε γεγονότα της τελευταίας περιόδου-του μνημονίου- επιρρίπτοντας βαρύτατες ευθύνες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατονομάζοντας πρόσωπα και εταιρίες με αντίστοιχες μομφές και ακαταγγελίες εναντίον τους , παράλληλα   απεύθυνε  ένα βαρύτατο πολιτικό και κοινωνικό  κατηγορώ προς κάθε κατεύθυνση-κυβέρνηση κόμματα και Ε.Ε.-   για το κατάντημα της Ελλάδος επιρρίπτοντας  όμως ευθύνες ειδικού βάρους  και στην Ε.Ε. που ενώ έβλεπε γνώριζε,  εν τούτοις δεν ελάμβανε μέτρα πρόληψης πριν η χώρα οδηγηθεί στο γκρεμό!  Στις αιτιάσεις αυτές αντέδρασε ο  έλληνας εκπρόσωπος καθηγητής Θεόδωρος Καλλιάνος.

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε τα στοιχεία του ρεπορτάζ με την σειρά.  Την  Δευτέρα, λοιπόν 17 Σεπτεμβρίου 2013, μια ομάδα Χιωτών με πρωτοβουλία του επιχειρηματία Μιχάλη Κολοκυθιά αλλά και φορέων του δήμου όπως ο κ. Κωνσταντίνος Μούνδρος, εκπρόσωπο του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου τον  κ. Γιώργο Περρή,  τον Διαμαντή Αλμυρούδη υπεύθυνο διαχείρισης και διεύθυνσης του ΕλληνοΑμερικανικού  ομίλου επιχειρήσεων Αλμυρούδης που δραστηριοποιείται στο ακριτικό  νησί, τον Γιώργο Αναστασάκη προέδρου του συλλόγου φίλων του ιστορικού χωριού από τις σφαγές των Τούρκων Ανάβατος, και με επικεφαλής τον Δήμαρχο της Χίου Πολύδωρο Λαμπρινούδη εμφανίστηκαν ενώπιον ανώτερων στελεχών της ευρωπαϊκής επιτροπής  για να ενημερώσουν κυρίως  για την  οικονομική  πορεία του νησιού αλλά  και τα καυτά ακανθώδη, μέχρι στιγμής εδώ και 40 χρόνια ανυπέρβλητα   προβλήματα που αντιμετωπίζει. Προβλήματα όπως η ανακαίνιση του αεροδρομίου και επέκταση του αεροδιαδρόμου, τα υψηλά ναύλα μεταφοράς από και προς την Χίο από αέρος και θαλάσσης που καθιστούν απαγορευτική την μετάβαση όχι μόνο στους τουρίστες αλλά και τους έλληνες που θα θέλανε να επισκεφθούν  το νησί.    

Έτσι, για πρώτη φορά ίσως στα ιστορικά χρονικά της Ε.Ε. (EuropeanCommission) εκπρόσωποι συλλογικών φορέων αλλά  και της τοπικής αυτοδιοίκησης στο ανώτερο δυνατό επίπεδο ζήτησαν να έχουν μια συνάντηση με εκπροσώπους της Ε.Ε. η συνάντηση αυτή οργανώθηκε με κάθε επισημότητα από την κ. LiseRavnfeldtυπεύθυνη υποδοχής και επισκέψεων στην   Ε.Ε. με ένα πρόγραμμα ημερίδας που και άκουσαν, για προγράμματα και δράσεις ανάπτυξης  που  εκπονούνται και ενδιαφέρουν την Χίο αλλά και  ακούστηκαν τα όσα είχαν να πουν  στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. 

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία επισήμως την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στην έδρα του ευρωπαϊκού οργανισμού και ετοίμασε την ειδική έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα συνεδριάσεων  των μονίμων ευρωπαίων επιτρόπων  εκπροσώπων των κρατών μελών που συναποτελούν τα 27 κράτη μέλη. 

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την υποδοχή εκ μέρους της commission του καθηγητή  Dr. Θεόδωρου Καλλιάνου.  Στην συνέχεια τον λόγο εκ μέρους της ευρωπαϊκής επιτροπής πήραν για να ενημερώσουν αλλά και να τους ακούσουν ο επίσης μόνιμος εκπρόσωπος στην Ε.Ε. Παναγιώτης Πανταζάτος και η κα Έλλεν Μπανάβα (συμμετέχουν στην Γενική Διεύθυνση) για την περιφερειακή πολιτική της Ε.Ε. όπου τα όσα ειπώθηκαν έβαλαν πολλές και σημαντικές ειδήσεις. Ειδήσεις που θα δούμε σε άλλη σχετική δημοσίευση ανάρτηση.

 Την αντιπροσωπεία της  Χίου ενημέρωσαν για τα προγράμματα και τις δράσεις της Ε.Ε. οι κυρίες Φωτεινή-Νικολέτα Βερναδάκη, και η κα  Λεμονιά Τσαρούχα,  εργαζόμενες αντίστοιχα  στις διευθύνσεις «θαλάσσιας  πολιτικής για την μεσόγειο και την μαύρη θάλασσα»  και την «πολιτική και η νομοθεσία  της Ε.Ε. για τις μαρίνες και τα λιμάνια»  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.      

Τα μέλη της αντιπροσωπείας της Χίου άνοιξαν  ζωντανό διάλογο με τους εκπροσώπους αντάλλαξαν απόψεις σε όλους τους τόνους δίδοντας όμως και πληροφόρηση από «πρώτο χέρι» όπως χαρακτηριστικά στους ευρωπαίους αξιωματούχους.   Οι αξιωματούχοι κράτησαν σημειώσεις για όσα τους κατήγγειλαν αλλά και όσα στοιχεία τους παρέδωσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών, επιχειρηματικών και τουριστικών φορέων. Κατ ουσία οι εκπρόσωποι του νησιού κατήγγειλαν α) την ιδιότυπη απομόνωση της νήσου λόγω του υψηλού κόστους των ναύλων μεταφοράς από και προς το νησί και β) το ζήτημα του αεροδρομίου.  Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 09 το πρωί και ολοκληρώθηκαν  λίγο μετά τις 17:00 με γεύμα εργασίας  των εκπροσώπων της Ε.Ε. προς τιμή των εκπροσώπων της Χίου.       

Ο δήμαρχος της Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης μετά το τέλος της ημερίδας που οργανώθηκε ειδικά για τους εκπροσώπους του νησιού μας δήλωσε αποκλειστικά τα εξής: