Τα κριτήρια με τα οποία θα υπολογισθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η ΤτΕ και η ΕΚΤ έχουν συμφωνήσει στην παραμετροποίηση του βασικού σεναρίου και του δυσμενούς σεναρίου σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά που θα ισχύσουν για το πανευρωπαικό stress test (ελάχιστoς δείκτης Core Tier I στο 8% για το βασικό σενάριο και 6% για το δυσμενές). Ωστόσο παραμένει ανοικτό το θέμα των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού χαρτοφυλακίου (προβλέψεις και διαγραφές δανείων).

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υπολογίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών λαμβάνοντας υπ όψιν το βασικό σενάριο της BlackRock για την εξέλιξη των ζημιών πιστωτικού χαρτοφυλακίου ως το 2016 και το δυσμενές σενάριο για την πορεία της οικονομίας αναφορικά με τα στοιχεία μελλοντικής κερδοφορίας και τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Με βάση την παραπάνω μεθοδολογία οι κεφαλαιακές ανάγκες του συνόλου των ελληνικών τραπεζών δεν ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ.

 

Η Τρόικα επιμένει όμως σε συντηρητικότερη προσέγγιση ζητώντας να ληφθεί υπ όψιν το δυσμενές σενάριο για την εξέλιξη των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού χαρτοφυλακίου. Σε αυτή την περίπτωση οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα ανέλθουν στα 8 δισ. ευρώ.