Η Βουλή της Κριμαίας -μετά από ψηφοφορία- τάχθηκε υπέρ της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία, ενώ ανακοινώθηκε ότι στις 16 Μαρτίου θα διεξαχθεί και σχετικό δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός αν επιθυμεί την ένταξη στην ρωσική ομοσπονδία.

Συμφωνήθηκε η Κριμαία "να εισέλθει στη Ρωσική Ομοσπονδία με τα δικαιώματα ενός υποκειμένου της Ρωσικής Ομοσπονδίας", αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

Επίσης, το κοινοβούλιο της Κριμαίας γνωστοποίησε ότι ψήφισε επίσης υπέρ της ίδρυσης υπουργείων που θα είναι ανεξάρτητα από το Κιέβο.

Ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού κοινοβουλίου της Κριμαίας δήλωσε πως στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος οι ψηφοφόροι θα ερωτηθούν αν θέλουν να αποτελέσουν τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση, ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος έξω από το κτήριο της Βουλής, υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τα νέα, φωνάζοντας "Ρωσία!".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας, Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ, δήλωσε ότι δημοψήφισμα για το καθεστώς της περιοχής θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι  "ένα διάταγμα που θεσπίζει το ότι η Κριμαία γίνεται μέρος της Ρωσίας βρίσκεται ήδη σε ισχύ και τα ουκρανικά στρατεύματα που παραμένουν στο έδαφός θα αντιμετωπίζονται ως κατακτητές και θα υποχρεωθούν να παραδοθούν ή να φύγουν".

http://admin.nooz.gr/Uploads/crimea63141.jpgΠρόσθεσε δε ότι "η μόνη νόμιμη ένοπλη δύναμη στο έδαφος της Κριμαίας είναι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις".

Οι ψηφοφόροι θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία και σε μια σαφώς ενισχυμένη αυτονομία, διευκρίνισε ο βουλευτής Γκριγκόρι Ιόφε.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως ο Πούτιν ενημερώθηκε για το αίτημα του κοινοβουλίου, ενώ το θέμα συζητήθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Κριμαία αναμένεται προσεχώς να υιοθετήσει το ρωσικό ρούβλι ως εθνικό της νόμισμα.

Ουκρανική αντίδραση

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, από τις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε "παράνομη" την απόφαση, είπε ότι το δημοψήφισμα "δεν έχει νομική βάση" και επανέλαβε ότι η Κριμαία "ήταν, είναι και θα είναι ουκρανικό έδαφος".

"Είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τη χώρα μας", πρόσθεσε, λέγοντας: "Μπορεί να υστερούμε σε όπλα και πυρομαχικά, μπορεί να μην έχουμε πυρηνικά όπλα, άλλα έχουμε το πνεύμα της επανάστασης και της ελευθερίας".

Ο κ. Γιατσενιούκ είχε επίσης συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ: Σε κοινές δηλώσεις τους τόνισε ότι "πιστεύούμε πως μπορούμε να επιλύσουμε με διπλωματικά μέσα την κρίση"

Διαβάστε: Ουκρανία: Είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τη χώρα μας

Ο ουκρανός υπουργός Οικονομικών Πάβλο Σερεμέτα υποστήριξε ότι ένα δημοψήφισμα, όπως αυτό που σχεδιάζεται από τους φιλορώσους ηγέτες της Κριμαίας, θα ήταν παράνομο. "Η θέση μου είναι ότι αυτό το δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό", δήλωσε.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε το ρωσικό κοινόβούλιο ότι οργάνωσε την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Κριμαίας.
 

Κατά τα λοιπά, ομάδα 40 ατόμων από τον ΟΑΣΕ εμποδίστηκε από ενόπλους να εισέλθει στην Κριμαία, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, μεταφέροντας δηλώσεις της εκπροσώπου του Οργανισμού, Νατάσας Ρατζακόβιτς.

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκήρώθηκε η συνάντηση Κέρι- Λαβρόφ στη Ρώμη, μία ημέρα μετά τις αποτυχημένες κατ' ιδίαν επαφές των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών αναμένεται ότι θα απευθύνει προειδοποίηση στη Ρωσία για τη στρατιωτική επέμβασή της στην Ουκρανία αφού η Μόσχα απέκρουσε τις δυτικές προσπάθειες να πεισθεί να αποσύρει πίσω στις βάσεις τους τις δυνάμεις της στην Κριμαία.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε τη Ρωσία, ότι αυξάνει την "ένταση" και ότι επιδίδεται σε "προκλήσεις" στη χώρα του,

"Δεν είναι μόνο μια κρίση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, είναι μια κρίση στην Ευρώπη", τόνισε.

"Ζητούμε από τη Ρωσία να πει αν είναι έτοιμη να διαφυλάξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη ή αν θέλει να ευθύνεται για νέες προκλήσεις και εντάσεις", κατέληξε.

Επεισόδια στο Ντόνετσκ

Στο μεταξύ, η ουκρανική αστυνομία απομάκρυνε τους φιλορώσους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την περιφερειακή διοίκηση του Ντόνετσκ, της ρωσόφωνης πόλης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, θέτοντας υπό κράτηση 75 πρόσωπα στη διάρκεια της εφόδου, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

Μετά την επιχείρηση, περίπου 100 διαδηλωτές συνέχιζαν να κρατούν αποκλεισμένο το κτίριο, το οποίο είχε καταληφθεί από τη Δευτέρα από αντιπάλους της νέας φιλοευρωπαϊκής εξουσίας στο Κίεβο.

Οι αρχές είχαν ήδη ανακτήσει τον έλεγχο χθες, Τετάρτη, πριν απωθηθούν μερικές ώρες αργότερα από μια νέα έφοδο των διαδηλωτών.

Η απαγωγή της Ουκρανίας

http://admin.nooz.gr/Uploads/putineconomist63141.jpg

Με ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο σχολιάζει τις εξελίξεις στην Ουκρανία ο Economist. Με τίτλο: "Απαγωγή από το Κρεμλίνο", το γνωστό βρετανικό πολιτικο-οικονομικό περιοδικό σημειώνει ότι "την ώρα που διαβάζετε αυτό το κείμενο, 46 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται όμηροι στην Ουκρανία".