ΈΡΕΥΝΑ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Το παρελθόν και το σήμερα. Γεγονότα και συμβάντα
Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η δικαστική διερεύνηση που αφορά στο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας με την κωδική ονομασία «Πυθία Ι», στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αλλά και στην υπόθεση των υποκλοπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακριτική διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και η συνενωμένη δικογραφία αναμένεται να επιστρέψει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Βάσει των στοιχείων που προέκυψαν, ο εισαγγελέας αναμένεται να υποβάλει στο Δικαστικό Συμβούλιο πρόταση για ποινικές διώξεις όχι μόνο in rem, αλλά και in personam πλέον, δηλαδή κατά συγκεκριμένων προσώπων.
Η εκτίμηση κύκλων που έχουν ασχοληθεί θεσμικά με την υπόθεση είναι ότι ο 3ος τακτικός ανακριτής Δημήτρης Φούκας, ο οποίος έχει αναλάβει τον τελευταίο χρόνο την κύρια ανάκριση για τις συνενωμένες υποθέσεις του Σχεδίου Πυθία Ι – δολοφονία Καραμανλή και των υποκλοπών, έχει κάνει πολύ προσεκτική και σοβαρή δουλειά. Χειρίστηκε με υψηλή αποτελεσματικότητα το θέμα της επανεξέτασης των μαρτύρων, εντόπισε τις λεπτομέρειες για τη σύνδεση των προσώπων στις δύο υποθέσεις και, βάσει στοιχείων αντιλήφθηκε το βάθος χρόνου στην τέλεση των αδικημάτων και δη της παρακολούθησης, που ξεπερνά τα έξι χρόνια και εκτείνεται πέραν του 2005, μέχρι το 2007. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων που ασχολούνται επί χρόνια με την υπόθεση, ο έμπειρος δικαστικός λειτουργός είναι πολύ πιθανό να δεχτεί πιέσεις λόγω της εμπλοκής στην υπόθεση ξένων παραγόντων, αλλά όσοι τον γνωρίζουν προεξοφλούν ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ενδώσει. Αντίθετα, είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους.
Ο συσχετισμός από τη Δικαιοσύνη των δύο υποθέσεων και στη συνέχεια η προσωποποίηση των κατηγοριών με στοιχεία επιβεβαιώνει καταρχάς το έγγραφο της FSB, της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας, προς τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες σχετικά με την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, το οποίο αποκάλυψαν τα «Επίκαιρα» τον Ιούνιο του 2011. Και ενισχύεται από τη στιγμή που οι κατηγορίες αφορούν σε δύο τουλάχιστον Αμερικανούς πράκτορες. Σε αυτό το πλαίσιο θα ζητηθεί και η δικαστική συνδρομή των αμερικανικών Αρχών για την έκδοση των προσώπων στα οποία θα ασκηθεί δίωξη. Είναι μάλλον απίθανο οι Αμερικανοί να εκδώσουν πράκτορα τους. Τότε ο ανακριτής θα κλείσει τον κύκλο της έρευνας και θα αποστείλει τη συνενωμένη υπόθεση στον εισαγγελέα. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν, όπως προαναφέρθηκε, στο ότι οι νέες ποινικές διώξεις θα είναι κατά συγκεκριμένων προσώπων και όχι για πράξεις διαπραχθείσες από αγνώστους.
Σύμφωνα με πηγές των «Επικαίρων», νεότερα στοιχεία προέκυψαν όταν στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας ο ανακριτής έθεσε υπό παρακολούθηση συγκεκριμένα πρόσωπα. Από τις παρακολουθήσεις φαίνεται ότι προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία όχι μόνο για το ρόλο των συγκεκριμένων ανθρώπων, αλλά και για τις μέχρι πρόσφατα επαφές εμπλεκομένων με πρόσωπα που δεν είχαν τότε σχέση με την υπόθεση -έχουν όμως διάφορους «ρόλους» σήμερα- και δεν ανήκουν στον ίδιο με αυτούς κομματικό και πολιτικό χώρο. Αντιθέτως… Κύκλοι που έχουν παρακολουθήσει από κοντά και είχαν θεσμική εμπλοκή στην υπόθεση θεωρούν ότι δεν είναι τυχαίο το «πογκρόμ», όπως αναφέρουν, που εκδηλώθηκε κατά υπαλλήλων της ΕΥΠ την επομένη των εκλογών του 2009, και μάλιστα υπαλλήλων που όχι μόνο θεωρούνταν έμπειροι και καλοί στη δουλειά τους, αλλά δεν ήταν καν «γαλάζιοι». Κάθε άλλο… Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι κοινός παρονομαστής για να τεθούν αυτοί στο στόχαστρο ήταν το ότι είχαν ασχοληθεί και γνώριζαν λεπτομέρειες για την υπόθεση Καραμανλή.
Το σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας εξυφάνθηκε από ξένα κέντρα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και πραγματοποιήθηκε σε διάφορα στάδια καθ’ όλη την προηγούμενη δεκαετία, με αποκορύφωμα τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008. Κομβικό ρόλο στις ενέργειες δολιοφθοράς σε βάρος της Ελλάδας έπαιξαν ξένες μυστικές υπηρεσίες, κυρίως των ΗΠΑ, όπως αποκαλύφθηκε σταδιακά. Στο πόρισμα της προδικαστικής έρευνας του εισαγγελέα Δ. Δοσούλα για τις υποκλοπές της περιόδου 2004-2005 υποδεικνύονται οι ΗΠΑ ως αυτουργοί των παρακολουθήσεων των τηλεφωνικών επικοινωνιών του τότε πρωθυπουργού, μελών της κυβέρνησης, αξιωματούχων και οικονομικών παραγόντων και εκκρεμεί από το 2010 ποινική δίωξη για απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπείας κατά παντός υπευθύνου. Από την άλλη, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή ο εισαγγελέας Νίκος Ορνεράκης άσκησε ποινική δίωξη κατά αγνώστων για τα αδικήματα των «προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας», «διατάραξης ομαλής λειτουργίας του Πολιτεύματος» και «αποστέρησης του πρωθυπουργού από την ενάσκηση της εξουσίας, που του παρέχει το Σύνταγμα».