Πόσο τυχαία είναι τα σκάνδαλα και οι διαρροές περί υποκλοπών;
ΈΡΕΥΝΑ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Το παρελθόν και το σήμερα. Γεγονότα και συμβάντα.
Γράφει ο Κωνσταντίνος
Τα «σκάνδαλα των υποκλοπών» αποκαλύπτουν μεγάλες αλλαγές ισχύος;
Γιατί υπάρχει επιλεκτική δημοσιότητα για τις υποκλοπές στην Ελλάδα;
Το τελευταίο διάστημα «βγήκε» στο φως της επικαιρότητας το θέμα των παρακολουθήσεων Ευρωπαίων ηγετών μέσω υποκλοπών των τηλεπικοινωνιών τους από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και μάλιστα στάθηκε αιτία να απασχοληθεί η Ευρώπη «ιδιαίτερα σοβαρά», είτε σε επίπεδο πολιτικών είτε και σε επίπεδο ΜΜΕ με την αυξημένη ικανότητα πρόσβασης των ΗΠΑ στον τομέα της πληροφόρησης στον ύψιστο δυνατό βαθμό.
Αν και είχαν προηγηθεί τα WikiLeaks με τις «ιδιαίτερες» αποκαλύψεις τους, οι οποίες "συνεχίστηκαν" από τον Σνόουντεν (του οποίου η «μετακίνηση» στην Μόσχα προβλημάτισε ιδιαίτερα τον Λευκό Οίκο και απείλησε με την δημιουργία ενός νέου ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας), κανείς σχεδόν δεν περίμενε πως οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις θα επανέρχονταν στο προσκήνιο. Βέβαια, η «κενή περίοδος» (λόγω μη επάρκειας ικανών χρηματοδοτήσεων υπό την απειλή της πτώχευσης) από πλευράς των ΗΠΑ, ενδεχομένως να επηρέασε έντονα την ισχύ των αμερικανικών υπηρεσιών (οι οποίες δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν διαρροές), όμως το πιθανότερο είναι πως δεδομένης της αμερικανικής «οικονομικής στενότητας» αποφασίστηκε μία αλλαγή ρόλων με αναβάθμιση της ισχυρής Γερμανίας.
Εάν μάλιστα σκεφθούμε πως τίποτε δεν γίνεται τυχαία στον κόσμο των σοβαρών μυστικών υπηρεσιών (οι οποίες λειτουργούν μέσα σε ένα πλαίσιο ικανοποίησης ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού συμφερόντων των κρατών τους), τότε εύκολα εξάγουμε το συμπέρασμα πως όσα συμβαίνουν εξυπηρετούν ένα πλήθος παραγόντων μη ορατών στους απλούς πολίτες, αλλά ταυτόχρονα συνεχώς λειτουργούντων προς την δημιουργία συγκεκριμένων και τετελεσμένων πολιτικών και οικονομικών στοχεύσεων.
Οι υποκλοπές στην Ελλάδα
Οι υποκλοπές απασχόλησαν πολλές φορές και την Ελλάδα. Κάποιες φορές αποσιωπήθηκαν (επειδή ήταν κυρίως αποτέλεσμα διαρροών της «αντίθετης πλευράς), ενώ κάποιες άλλες φορές έγιναν αντικείμενο πλήρους εκμετάλλευσης (μετά την «αποκάλυψή» τους από τα ΜΜΕ) από πολιτικά κόμματα, τα οποία τις εκμεταλλεύθηκαν ως μοχλούς πίεσης και δημιουργίας μίας «εικόνας» προς τους Έλληνες πολίτες, επηρεάζοντας τελικά σε μεγάλο βαθμό μέχρι και… εκλογικά αποτελέσματα. Προφανέστατα, κάποιοι θεωρούν πως οι υποκλοπές στην Ελλάδα χρήζουν «μειωμένης αντιμετώπισης», ακόμη και σε περιόδους προσπάθειας της χώρας να αναδιπλωθεί γεωπολιτικά (όπως έγινε κατά τη διάρκεια της περιόδου της πρωθυπουργίας του Κ. Καραμανλή).
Αξίζει, πραγματικά, να παρακολουθήσουμε το ιστορικό των υποκλοπών στην Ελλάδα και μάλιστα ιδιαίτερα εκείνων που και σήμερα οι δημοσιογράφοι αποδέχονται ότι συνέβησαν, αλλά οι περισσότεροι αποφεύγουν να αναφερθούν στο ποιος τις έκανε ή αρκούνται σε μία απλή – λιτή αναφορά του τύπου «έγιναν από τους αμερικανούς», ενώ οι "στόχοι" παρακολούθησης ήταν πρόσωπα "ειδικών αρμοδιοτήτων".
Ή μήπως η Ελλάδα θεωρείται από τους «ειδήμονες» και αρμόδιους θεσμικά, ως μειωμένης κυριαρχίας πολλά χρόνια πριν να έρθει το μνημόνιο από τον Γιώργο Παπανδρέου;
Πριν μερικούς μήνες (1 Ιουλίου 2913) είχαμε δημοσιεύσει ένα αποκαλυπτικό άρθρο σχετικά με τις υποκλοπές, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ελλάδα. Επειδή έχουν ήδη υπάρξει «αλλαγές» (που επιβεβαιώνουν εκείνο το άρθρο), το παραθέτουμε (με ελάχιστες απαραίτητες προσθέσεις), για να γίνει –επιτέλους- αντιληπτό, πως ύποπτες δεν είναι μόνο οι υποκλοπές, αλλά και οι λόγοι της δημοσίευσής τους (όποτε και εάν αυτές διαρρέουν στον Τύπο).
Ανεξάρτητα από τις πολιτικές ευθύνες στην διαχείριση της πρωθυπουργικής του θητείας σε ό,τι αφορά την λειτουργία της Κυβέρνησής του και ζητήματα όπως αυτά της εσωτερικής διαφθοράς και διαπλοκής, αλλά και της φοροδιαφυγής, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Καραμανλής, τεκμηριώνεται από στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλά και πληροφορίες αξιόπιστων πηγών που βρίσκονταν πολύ κοντά του εκείνη την περίοδο, ότι όχι μόνο υπονομεύτηκε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά του εστάλησαν σαφή και ξεκάθαρα απειλητικά μηνύματα, ακόμη και για την ζωή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε, ο πρώην πρωθυπουργός δεν απειλήθηκε ούτε μια, ούτε δύο, αλλά οκτώ φορές από τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, που ζητούσαν επίμονα και άμεσα να διαφοροποιήσει την στάση του και την πολιτική που ακολουθούσε σε στρατηγικής, αλλά και οικονομικής σημασίας πολύ σοβαρά ζητήματα που έθιγαν την αμερικανική πλευρά.
Επίσης λέγεται ότι είχε σταλθεί μέχρι και πακέτο με… σφαίρες, ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι το 2009 είχε βρεθεί πολεμικό όπλο με διόπτρα απέναντι από το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού στη Ραφήνα. Πέρα από τα πολύ σκληρά και ακραία μηνύματα των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής, ενδιαφέρον έχει και το παρασκήνιο πριν οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα. Άνθρωποι των Αμερικανών, που ζουν και δρουν στην Ελλάδα και περνούν, που λέει ο λόγος, από δίπλα μας, αλλά και «εργαλεία» τους με… εμφανείς ιδιότητες είχαν γίνει ταχυδρόμοι – δια ζώσης πάντα γιατί θυμίζουμε ότι έχει αποδειχθεί πως το τηλέφωνο του Καραμανλή το παρακολουθούσαν στελέχη της Αμερικάνικης Πρεσβείας – των μηνυμάτων σε ανθρώπους του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού.
Απορίας άξιο, φυσικά, είναι το ότι κάποιοι μέχρι σήμερα προσπαθούν με πάρα πολύ μεγάλη επιμονή -κι ενώ ήδη διεξάγεται έρευνα από αρμόδιο ανακριτή εισαγγελέα- να καλύψουν την απόπειρα δολοφονίας Καραμανλή… Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και όσα έχουν καταγραφεί στον Ελληνικό Τύπο, ποιοί είναι αυτοί και τι ακριβώς εξυπηρετούν, ίσως να μπορούν να το απαντήσουν οι αρμόδιες… αμερικανικές υπηρεσίες.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τη Vodafone η οποία διαπίστωσε, κατά τη διάρκεια τεχνικού ελέγχου από την προμηθεύτρια εταιρεία Ericsson στις 4 Μαρτίου του 2005, λογισμικό παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας και άγνωστης προέλευσης στο υποσύστημα νομίμων συνακροάσεων (Lawful Interception – LI). Μέσω του λογισμικού αυτού και την χρήση «κωδικών» άγνωστος ή άγνωστοι παρακολουθούσαν τις εκατό περίπου γραμμές μέσω 14 καρτοκινητών τηλεφώνων-καταγραφέων που χρησιμοποιούνταν για τις παρακολουθήσεις. Το εν λόγω λογισμικό ήταν «εντελώς άγνωστο» τόσο στη Vodafone, όσο και στην προμηθεύτρια Ericsson, ενώ δεν είχε ανιχνευθεί ο τρόπος της εγκατάστασής του.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάσιο Παπαληγούρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone κ. Γιώργος Κορωνιάς ανέφερε ότι στις 7 Μαρτίου «προσδιορίστηκε το συγκεκριμένο τμήμα του λογισμικού που επέτρεπε υποκλοπές» και στις 8 Μαρτίου ο ίδιος έδωσε εντολή για την «άμεση αφαίρεση του συγκεκριμένου λογισμικού» καθώς και ότι έκτοτε ήταν συνεχείς οι έλεγχοι της Vodafone για τυχόν «επανεμφάνιση» του ίδιου λογισμικού.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς, επικοινώνησε στις 10 Μαρτίου 2005 με το διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου και ζήτησε συνάντηση προκειμένου να ενημερώσει την κυβέρνηση για θέμα «εθνικού ενδιαφέροντος». Στη συνάντηση που έγινε στις 20:00 της ίδιας ημέρας εκτός από τους κκ. Κορωνιά και Αγγέλου παρών ήταν και ο κ. Βουλγαράκης. Σύμφωνα με τον τελευταίο, ο κ. Κορωνιάς ανέφερε ότι «σε ένα έλεγχο ο οποίος έγινε στο λογισμικό της εταιρίας του, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κάποιο σύστημα το οποίο λειτουργεί ως υποκλοπέας κάποιον αριθμών κινητών τηλεφώνων». Στις 2 τα ξημερώματα της 11 Μαρτίου 2005 η λίστα των παρακολουθούμενων φθάνει στα χέρια του κ. Βουλγαράκη. Ο κ. Παπαληγούρας ενημερώθηκε για το ζήτημα αυτό από τον πρωθυπουργό στις 11 Μαρτίου και συναντήθηκε με τον κ. Κορωνιά την ίδια μέρα παρουσία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινού, ενώ ο κ. Κορωνιάς κατέθεσε, κατόπιν αιτήσεως του κ. Παπαληγούρα, και γραπτό υπόμνημα με όσα ανέφερε προφορικώς.
Αμέσως διατάχθηκε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ο κ. Λινός παρήγγειλε αυτοπροσώπως στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, κ. Δ. Παπαγγελόπουλο. Από την εξέταση αυτή διαπιστώθηκε ότι τα 14 τηλέφωνα, τα οποία ήταν όλα «καρτοκινητά» και δέχονταν κλήσεις και προς τούτο κλήθηκαν οι διενεργούντες τις κλήσεις, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα και επίπονη, οι οποίοι όμως αποδείχθηκαν όλοι νόμιμοι. Όπως αποδείχθηκε τα μισά από τα καρτοκινητά είχαν αγοραστεί από τη Ν. Ιωνία, ενώ τα υπόλοιπα από το Μαρούσι. Λόγω του εξαιρετικά δύσκολου τεχνικού χαρακτήρα της η προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε στις 03 Φεβρουαρίου 2006. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως είπε ο κ. Βουλγαράκης, η διαδικασία να «μην καταλήξει κάπου». Σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο, δράστης των υποκλοπών θα μπορούσε να είναι ο καθένας που διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογία. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά αγνώστων για «παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνημάτων κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση, με περαιτέρω παραγγελία για διερεύνηση πιθανής τέλεσης και άλλων αξιοποίνων πράξεων, όπως κατασκοπεία» από τον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ιωάννη Διώτη.
Τα τηλέφωνα μέσω των οποίων γινόταν η παρακολούθηση χρησιμοποιούσαν τις κυψέλες (πιο πάνω φωτογραφία) στις περιοχή Λυκαβηττού, κλινικής Λευκού Σταυρού, Πλατείας Μαβίλη και Πύργου Αθηνών. Τα μισά από αυτά ενεργοποιήθηκαν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2004, δηλαδή το διάστημα που προηγήθηκε των Ολυμπιακών Αγώνων.
Λίστα προσώπων που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση
Το απόγευμα της 02 Φεβρουαρίου 2006 δόθηκε στη δημοσιότητα από την τότε κυβέρνηση ο κατάλογος των 40 περίπου προσώπων που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, μέλη της κυβέρνησης, πολιτικοί, μέλη οργανώσεων, ιδιώτες, συνδικαλιστές και αλλοδαποί που ζουν στη χώρα μας. Ακολουθεί η αναλυτική λίστα με όλα τα ονόματα:
- Πολιτικοί και Στελέχη Υπουργείων: Κώστας Καραμανλής (Πρωθυπουργός), Πέτρος Μολυβιάτης (Υπουργός Εξωτερικών), Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος (Υπουργός Εθνικής Αμύνης), Γιώργος Βουλγαράκης (Υπουργός Δημόσιας Τάξης), Αναστάσης Παπαληγούρας (Υπουργός Δικαιοσύνης), Γιάννης Βαληνάκης (Υφυπουργός Εξωτερικών), Σταύρος Δήμας (Επίτροπος Ελλάδας στην ΕΕ), Ντόρα Μπακογιάννη (Δήμαρχος Αθηναίων), Γιάννος Παπαντωνίου (Βουλευτής ΠΑΣΟΚ), Γεώργιος Μαρής (δικηγόρος, νομικός σύμβουλος κ. Βουλγαράκη), Βαλληνδάς Αλέξανδρος (Πρέσβης στη διεύθυνση αραβικών υποθέσεων του Υπ. Εξωτερικών)
- Μέλη διαφόρων κινήσεων: Αικατερίνη Ιατροπούλου (δικηγόρος, μέλος Δικτύου Υπεράσπισης Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων), Νίκος Γιαννόπουλος (μέλος Δικτύου Υπεράσπισης Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων), Αργύριος Μουρατίδης (φέρεται ως μέλος αντιεξουσιαστικής ομάδας στη Θεσ/νίκη), Μιλάνα Ρουμπινίδου (Σύζυγος Ιωάννη Νικολίνα – φέρεται ως μέλος αντιεξουσιαστικής ομάδας στη Θεσ/νίκη), Αλέξανδρος Βουτσινός (τεχνικός, μάρτυρας υπεράσπισης του Ν. Παπαναστασίου στη δίκη της 17Ν), Εμμανουήλ Σηφακάκης (πρόεδρος συμμαχίας «Σταματήστε τον Πόλεμο»), Δημήτριος Μαραβέλης (αστυνομικός), Αναστασία Κουλίδου (φέρεται ως μέλος αριστερών ομάδων στη Θεσ/νίκη), Γρηγόριος Τσιλιμαντός (φέρεται ως μέλος αντιεξουσιαστικών ομάδων στη Θεσ/νίκη), Ιωάννης Νικολίνας (φέρεται ως μέλος αντιεξουσιαστικών ομάδων), Χαράλαμπαδος Παυλίδης (μέλος της ένωσης «Γένοβα 2000»)
- Ιδιώτες, Δημοσιογράφοι και Συνδικαλιστές: Μαρίνα Μεϊντάνη (δημοσιογράφος εφημερίδας «Μακεδονία» – είχε καλύψει τον πόλεμο στο Ιράκ), Θεόδωρος Φεργαδής (οικονομικός διευθυντής ING), Γεώργιος Ψυχογιός (ηθοποιός), Δημήτριος Αγγελάκης (πρόεδρος εργαζομένων ΕΥΠ), Αικατερίνη Κόκα, Γλυκερία Χορευτάκη, Κωνσταντίνος Μακρής, Δήμητρα Μπαρμπαρούση, Δέσποινα Βιτούνη, Ιωάννης Κακοταρίτης (βιοτέχνης εταιρίας στρωμάτων), Αναστάσιος Νότας, Θεόδωρος Σόντις (ελληνοαμερικανός υπάλληλος στην Αμερικανική Πρεσβεία), Άγγελος Πνευματικάκης
- Αλλοδαποί: Μοκτάρ Ραμζί (Σουδανός), Ιχτιάρ Αττίλα (φέρεται ως μέλος αντιεξουαστικής κίνησης στην Αθήνα), Μαλούμ Μοχάματ Ουντίν, Αντουλάχ Τζαμάλ (πρώην ανταποκριτής σε Συριακή εφημερίδα – διατηρεί κατάστημα έτοιμου φαγητού), Χουσεϊν Μοχάμεντ Σαντίκ (διατηρεί κατάστημα για τηλεφωνικές συνδιαλέξεις στην Ομόνοια, Μαχαματ Μεϊμ, Χουσεϊν Μοχάμεντ (διατηρεί κατάστημα στην πλατεία Κουμουνδούρου), Ιμπραχήμ Αχμάτ Ταρέκ, Καντίρ Άρης, Ταίρ Χερμίζ (Ιρακινός), Καντί Αγιούπι (ανταποκριτής Al Jazeera, προσφάτως πήρε συνέντευξη από τον κ. Χρήστο Παπουτσή)
Έντονη ήταν η αντίδραση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης. Ο πρόεδρος της Αρχής κ. Ανδρέας Λαμπρινόπουλος τόνισε ότι το αρμόδιο θεσμικό όργανο δεν είχε κάποια ενημέρωση για τις υποκλοπές σε κινητά τηλέφωνα, πριν από την συνέντευξη Τύπου των υπουργών και επισήμανε ότι η Αρχή θα εξετάσει την υπόθεση.
Ο διοικητής της ΕΥΠ, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής, αλλά και ο διευθυντής ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων περιλαμβάνονται στη νέα λίστα με τα ονόματα 10 ακόμη ατόμων, τα κινητά των οποίων παρακολουθούνταν μέσω του δικτύου της Vodafone.
Συγκεκριμένα, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα δέκα ακόμη προσώπων οι οποίοι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση. Σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη επρόκειτο για υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης που κατείχαν «υπηρεσιακές» συσκευές.
Γ. Αγγελάκος (νυν αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας),
καθώς και το τηλέφωνο του αυτοκινήτου του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Πρέσβυ κ. Ι. Κοραντή.
Ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε επίσης στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μόνο σταθερά τηλέφωνα και όχι κινητά, καθώς και ότι τώρα προωθείται η αγορά συστήματος παρακολούθησης κινητών.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετική με τη νέα λίστα των 10 ατόμων, ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, διευκρίνισε το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου, ότι από την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση είχε πει ότι υπάρχουν αριθμοί τηλεφώνων που δεν ανήκουν σε πρόσωπα, αλλά σε άλλους φορείς.
Χρονοδιάγραμμα της Υπόθεσης των Υποκλοπών στην Ελλάδα
Μάιος 2004:
- Έναρξη Τηλεφωνικών Υποκλοπών
Ιούνιος – Αύγουστος 2004:
- Οι μισοί αριθμοί από τους 14 συνολικά που υπέκλεπταν τα κινητά, ενεργοποιούνται
4 Μαρτίου 2005
- Η Vodafone ειδοποιείται από τον προμηθευτή της Ericsson, ότι στα πλαίσια τεχνικού ελέγχουν εντοπίστηκε στο λογισμικό δύο κόμβων της Vodafone, ειδικό «λογισμικό» που επέτρεπε τη διενέργεια τηλεφωνικών υποκλοπών.
- Το εν λόγω λογισμικό ήταν εντελώς άγνωστο στην Ericsson και τη Vodafone
- Δεν είχε ακόμη ανιχνευθεί ο τρόπος «εισαγωγής» του λογισμικού στα συστήματα της Vodafone
7 Μαρτίου 2005
- Προσδιορίστηκε το συγκεκριμένο «τμήμα» του λογισμικού που επέτρεπε τις υποκλοπές
8 Μαρτίου 2005
- Ο κ. Κορωνιάς έδωσε εντολή για την άμεση αφαίρεση του συγκεκριμένου λογισμικού
- Συνεχίστηκαν οι έλεγχοι της Vodafone για τον εντοπισμό τυχόν επανεμφάνισης του ύποπτου λογισμικού
10 Μαρτίου 2005
- Επικοινωνία του διευθύνοντα σύμβουλου της Vodafone, κ. Γιώργου Κορωνιά, με το διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Γιάννη Αγγέλου
- Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του κ. Κορωνιά με τους κ.κ. Αγγέλου, Βουλγαράκη (20.00)
11 Μαρτίου 2005
- Η λίστα των παρακολουθούμενων «φθάνει» στα χέρια του κ. Βουλγαράκη
- Οι έρευνες αρχίζουν από την Ελληνική Αστυνομία και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών
- Ενημερώνεται ο Πρωθυπουργός που βρίσκεται στη Μαδρίτη
- Ο Πρωθυπουργός ζητάει από τον Υπ. Δικαιοσύνης «πλήρη διαλεύκανση του θέματος»
- Συνάντηση του κ. Παπαληγούρα με τον κ. Κορωνιά, παρουσία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινού
- Ο κ. Κορωνιάς καταθέτει μετά από απαίτηση του Υπ. Δικαιοσύνης γραπτό υπόμνημα
- Διατάζεται προκαταρκτική εξέταση
2 Φεβρουαρίου 2006
- Δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφέρει σε άρθρο του ότι οι διωκτικές αρχές εντόπισαν κύκλωμα υποκλοπών κινητών τηλεφώνων
3 Φεβρουαρίου 2006
- Η Εισαγγελία Πρωτοδικών δίνει εντολή στον 24ο τακτικό ανακριτή Γεώργιο Ακτύπη να διερευνήσει προς κάθε κατεύθυνση την υπόθεση των υποκλοπών
- Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου μελετά τη δικογραφία που σχηματίστηκε στην Ασφάλεια και παραδόθηκε στην Εισαγγελία πριν από λίγες ημέρες, που αφορά αυτοκτονία στελέχους της Vodafone στις 9 Μαρτίου 2005, προκειμένου να κριθεί αν θα συσχετισθεί με την υπόθεση των υποκλοπών
- Εξηγήσεις ενώπιον της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών καλείται να δώσει η Vodafone
- Στη Δικαιοσύνη αποφάσισαν να προσφύγουν τέσσερα από τα θύματα των τηλεφωνικών υποκλοπών
7 Φεβρουαρίου 2006
- Συνεδριάζει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με θέμα την ενημέρωση των μελών της σχετικά με το ανακύψαν ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών
- Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα δέκα ακόμη προσώπων που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση
9 Φεβρουαρίου 2006
- Η εφημερίδα «Το Ποντίκι» αποκαλύπτει ότι θύμα των υποκλοπών απήχθη από τη CIA τον Ιούλιο του 2004
- Συνάντηση Γ. Κορωνιά με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών
- Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την αυτοκτονία του Κ. Τσαλικίδη, κατέθεσε ο συνήγορος της οικογένειας
- Διοργανώνεται διαδήλωση για το θέμα των υποκλοπών στα Προπύλαια και πορεία διαμαρτυρίας προς την αμερικανική πρεσβεία
Μήπως κάποιοι επεδίωξαν να αποδυναμώσουν την Ελλάδα ή συνεργάστηκαν -προς αυτόν τον σκοπό- εξυπηρετώντας ξένες δυνάμεις που επιθυμούσαν διακαώς να φέρουν την Ελλάδα στην πλέον δυσχερή θέση, κατά τη στιγμή που το γεωπολιτικό παιχνίδι θα κορυφωνόταν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου;
Σύμφωνα με την "δημοσιογραφική ομερτά", υποκλοπές στην Ελλάδα έγιναν από τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα η γερμανική Siemens του (ασύλληπτου) Χριστοφοράκου λειτουργούσε σε επίπεδο υπηρεσίας μυστικών υπηρεσιών και εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας.
Μήπως, τελικά, παραδειγματιζόμενοι από τις Ευρωπαικές χώρες αλλά και τις χώρες της Ν. Αμερικής θα πρέπει να ανοίξουμε το "κάδρο" και να δούμε -επιτέλους- την γενικότερη εικόνα των σκοπιμοτήτων και των συμφερόντων που παίζονται μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη;
-
Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά αγνώστων προσώπων από τον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ιωάννη Διώτη για «παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνημάτων κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, με περαιτέρω παραγγελία για διερεύνηση πιθανής τέλεσης και άλλων αξιοποίνων πράξεων, όπως κατασκοπεία»
* Θυμίζουμε ότι το απόγευμα της 02 Φεβρουαρίου 2006 δόθηκε στη δημοσιότητα από την τότε κυβέρνηση ο κατάλογος των 40 περίπου προσώπων που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, μέλη της κυβέρνησης, πολιτικοί, μέλη οργανώσεων, ιδιώτες, συνδικαλιστές και αλλοδαποί που ζουν στη χώρα μας.